• Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi
  • Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi
  • Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi
  • Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi
  • Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi
  • Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi
  • Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi
  • Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi
  • Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi
  • Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi
Çorlu Güncel

Çed Toplantısında İtiraz Sesleri Yükseldi

  • 22 Haziran 2021
  • 1331 Kez Okundu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Çorlu Karatepe Bölgesi’ne kurulacak olan Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi için Halk Eğitim Merkezi’nde Çevre Etki Değerlendirme twoplantısı yapıldı. Toplantıda katılımcılardan itiraz sesleri yükseldi.


Çorlu Hatip Mahallesi Karatepe Bölgesi’ne kurulması planlanan çöp tesisi için ÇED Toplantısı yapıldı. Toplantıya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak olan çöp tesisinin verildiği şirket yöneticileri, Çorlu Belediye Yetkilileri, Çorlu’daki STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Yapılan ÇED Toplantısı tesisi işletecek olan şirket yetkililerinin sunumuyla başladı. Sunumun ardından Çorlu’daki STK temsilcileri ve vatandaşların tesise karşı yaptığı itirazlar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince not alındı. 
KAPASİTE ARTIRILDI İÇİN ÇED TOPLANTISI YAPILDI 
Kurulacak olan Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisinde 95 ton günlük olan kapasite 1286 tona çıkarıldığı için ÇED toplantısı yapılması zorunlu olurken, Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde tesisle ilgili bilgiler verildi. 28.09.2020 tarihînde 95 ton olan kapasite için ÇED gerekli değildir kararı alınırken, daha sonra Planlanan değişiklik sonrası kapasite 1286 ton günlüğe çıkarıldı. Durum böyle olunca ÇED toplantısı yapılması zorunlu hale getirildi. ÇED toplantısında tesisin nasıl çalışacağı ile ilgili ETC Çevre Şirketi yetkilileri bilgiler verdi.  
İMARA AÇIK NOKTADA 2. ÇÖP TESİSİ KURULUYOR 
Çorlu’nun büyüyen ve imara açık olan Süleymanpaşa istikametinde 2. Çöp tesisi kuruluyor alması tepkilere neden oldu. Daha önce sürekli yangınlar çıktığı Katı Atık Bertaraf Tesisinin yanına şimdi de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 2. Bertaraf tesisi kuruluyor. Günden güne gelişen ve imara açılan o bölgede 2. Bertaraf tesisinin kurulması itirazlara neden oldu. Çorlu’nun büyüme yönündeki alana tesisin kurulmasının kabul edilemeyeceği belirtilirken, yapılacak tesisin evsel atıkların dışında endüstriyel atıklarında alınması tepkileri daha da artırdı. 
6 İLÇENİN ÇÖPÜ GETİRİLECEK
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekirdağ genelinde 2 çöp tesisinin kurulması planlanıyor. Bunlardan bir tanesi Süleymanpaşa bir diğeri ise Çorlu’ya kurulacak olan çöp tesisi. Çorlu’ya kurulacak olan çöp tesisine Çorlu, Ergene, Çerkezköy, Kapaklı, Saray, Marmara Ereğlisi ilçelerinin çöpleri getirilecek. Süleymanpaşa’ya kurulacak çöp tesisine ise, Süleymanpaşa, Malkara, Muratlı, Şarköy, Hayrabolu’nun çöpleri getirilecek. En yoğun nüfusun yaşadığı ilçelerinin çöplerinin Çorlu’da toplanması tepkiyle karşılanırken katılımcılar itirazlarını dile getirdi. 
ENDİSTRİYEL ATIKLARDA TESİSE GELECEK İDDİASI 
Çorlu’ya yapımına başlanan ve 2021 yılı sonu gibi çalışmaya başlayacak olan Entegre Katı Atık Yönetim Tesisiyle ilgili söz alan Çevre Mühendisleri Odası Tekirdağ Temsilcisi Emre Güney, kurulacak tesise sadece evsel atıkların getirilmeyeceğini ileri sürerek, endüstriyel atıklarında getirileceğini ifade etti. ÇED Toplantısında konuşan Emre Güney, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bize göre endistriyel atıkları bertaraf yerine evsel atıklarını berteraf etmelidir. Ancak burada baktığımız zaman birçok atığı yakma tesisine kabul edildiği beyan ve taahhüt edilmiş. Sadece evsel atıklar değil burada görülüyor ki birçok arıtma tesislerinin çamurlarını birçok endüstriyel atıkları bu alanda yapmayı planlıyorsunuz” dedi. 
“ÇORLU’NUN DİBİNE 10 BİN M3’LÜK GAZ BOMBASI KONULUYOR”
Konuşmasını sürdüren Çevre Mühendisleri Odası Tekirdağ Temsilcisi, “Bu projede Gaz depolama ünitesi var, bunun kapasitesi 10 bin metreküp, 10 bin m3’lük bir gaz depolama ünitesinin fay hattının olduğu yere koymayı öngörüyorsunuz. Siz hangi önlemi alırsanız alın, hangi çevresel etkileri değerlendirirseniz değerlendirin. Fay hattının önüne geçemezsiniz. Siz Çorlu’nun dibine 10 bin m3’lük gaz tesisi kuruyorsunuz. Baktığımızda bu tesisin hemen yanında Ekolojik Enerji var, bu ekonojik enerjide sürekli yangınlar yaşanıyor. Öte yandan fay hattının hemen dibinde, yani siz Çorlu’nun dibine bomba koyuyorsunuz” dedi. 
ÇORLU BELEDİYESİ İTİRAZLARINI DİLE GETİRDİ 
Çorlu Belediyesi de tesisle ilgili görüşlerini yazılı olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine teslim etti. 9 maddelik görüş önerisi sunan Çorlu Belediyesi adına konuşmayı meclis üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı Alev Türk yaptı: “Daha önce belirtildiği gibi 3. Tesisin izinleri biran önce alınarak çalışmalar başlamalı. 2-tesis bünyesinde enerji ve elektrik üretimi amacıyla kullanılmaması, ayrıca tesis bünyesinde RDF vb. katı atıkların yakılarak bertaraf edilmemesi. 3-Tesiste kimyasalların kullanılmaması, doğal olarak üretilen metan gazının yakılarak enerji üretilmesi. 4-kokunun yayılmasını engelleyecek tüm önemlerin alınması. 5-tarım arazilerin çöp taşımında zarar görmesinin engellenmesi. 5- işletme esnasında oluşacak sızıntı suyu, yağmur kaynaklı tesis bünyesindeki atıklarla temas eden suyun ne şekilde toplanıp ne şekilde bertaraf edileceği hangi artıma tesisinde arıtılacağı ve sızıntı suyunun doğaya doğrudan doğruya deşarj edilmemesi. 7-Ekstra oluşacak trafik yükü için ne çeşit önlemlerin alınacağı ayrıntılı bir şekilde açıklanmalı. 8-Yenice Göletinin su toplama havzası içinde kalacağı için oluşabilecek olumsuzluklar için yapılacak önlemler hakkında detaylı bilgi verilmesi. 9-Tesise şehir çöpleri haricinde her hangi bir endüstriyel atık, arıtma çamuru, üretimden kaynaklanan kimyasal atıklar ve endüstriyel atık çamuru alınmaması” denildi. 
İMDAT ŞAHİN