• Kur Artışı Belediyeleri De Etkiledi!
  • Kur Artışı Belediyeleri De Etkiledi!
  • Kur Artışı Belediyeleri De Etkiledi!
  • Kur Artışı Belediyeleri De Etkiledi!
  • Kur Artışı Belediyeleri De Etkiledi!
  • Kur Artışı Belediyeleri De Etkiledi!
  • Kur Artışı Belediyeleri De Etkiledi!
Çorlu Güncel

Kur Artışı Belediyeleri De Etkiledi!

  • 07 Aralık 2021
  • 1165 Kez Okundu

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, kur artışlarının her şeyi etkilediği gibi belediye giderlerini de büyük ölçüde etkilediğini belirtti.

Türkiye’de yaşanan kur artışları tüm sektörleri etkilediği gibi belediye faaliyetlerini de büyük oranda etkilediğini kaydeden Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, bütçenin daha hiç kullanılmadan eridiğini belirtti. Yol, kaldırım yapma maliyetlerinin arttığını kaydeden Başkan Sarıkurt, çim fiyatlarının dahi 3 katına çıktığını ifade etti. Yüklenici firmalarla ilgili de sıkıntılar yaşandığını ifade eden Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt fiyatlandırma yapılamadığı için hayvan barınağı ihalesini yapamadıklarını belirtti. 
BELEDİYE HARCAMALARINDA ARTIŞLAR SÖZ KONUSU 
Doların, Euro’nun artışıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, kur artışlarının belediyeleri de etkilediğini belirtti. Başkan Sarıkurt, “Kur artışı bütün belediyeleri olduğu gibi bizi etkiledi. Ülkemizde ne yazık ki tedarik zincirinde de bir sıkıntı var, özel sektörde de benzer şeyler yaşanıyor. Mal tedarikinde sorunlar oluşuyor, iş yapanlar ürünlerini fiyatlamak konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Doğal olarak kurdan kaynaklanan gerekçeyle de belediyemiz harcamalarında da artışlar oldu. Akaryakıt kullanıyoruz, yakın dönemde akaryakıt fiyatları çok fazla arttı. Doğalgaza yönelik ihtiyaçlarımız var enerji maliyetlerimiz yükseldi” dedi. 
YOL VE KALDIRIM YAPIM MALİYETLERİ ARTTI 
“Esaslı işler diye tabir edeceğimiz yol yapımına yönelik bitüm 2021 başında 2 bin 300 liraydı tonu 6 bin 700 lira oldu, benzer şekilde hazır betonda ve beton üretiminde çimento betondaki fiyat değişikliklerini görüyoruz. Artık kaldırımlar yol yapım maliyetleri çok daha pahalıya yapılıyor olacak” diyen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt konuşmasını sürdürdü: “Yapmak istediğimiz işlerle ilgili kasım ayında bütçe yapmıştık, bütçe yaparken yapmayı planladığımız işlerin maliyetleriyle ilgili öngörülerimizi ortaya koymuştuk, şu yakın zamanda oluşan bu değişiklikler o maliyet öngörüleri değiştirmeyi de bir zorunluluk haline getiriyor. Dolayısıyla hepimiz için meşakkatli bir dönem yaşıyoruz. Aynı ülkenin içerisinde ülkenin şartlarının değişmesinden etkilenmemek mümkün değil, ümidimiz beklentimiz ivedilikle doğru kararlar alınıp memleketin şartlarını makul seviyeleri çekilmesi noktasında” dedi.  
DAHA HİÇ KULLANMADAN BÜTÇEMİZ ERİDİ 
“Hayvan barınağımızla ilgili iki defa ihale yaptık, hiç katılımcı yok, çünkü fiyatlayamıyorlar. İş üretmemiz daha zor olacak” diyen Sarıkurt, “Tabi ki bir bütçe yapıyoruz bu bütçenin iki tane esas maddesi var, gelir tarafında bir merkezi idarenin topladığı vergileri belli oranda şehirlere dağıtılan gelir, bir de şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın emlak rayiç bedeli üzerinde yatırdıkları emlak vergi değerleri. Bu yıl kasım ayında vatandaşlarımızın da kaygıları dolayısıyla emlak vergilerini büyük oranda yatıramadıklarını belirtmemiz gerekiyor. Tahsilat oranımızın beklentimizin altında kaldı. Elbette bu süreçlerin sahada iş yaparken yansıması olacaktır. Daha hiç kullanmadan bütçemiz eridi” ifadelerine yer verdi. 
MASAL PARKTAKİ GECİKMENİN SEBEBİ DE TEDARİKTEKİ SIKINTIDIR
Masal Parkla ilgili de konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Masal Parkı’na iyiki başlamışız, bu yıl planlamaya başlasaydık büyük ihtimalle yapmakta zorlanırdık. Üzerine basıp geçtiğimiz çimin dahi fiyatı 3 kat arttı. Sadece şu yakın dönemde arttı, gönlümüzden geçen 1 Kasımda bitirmekti, ama yetiştiremedik, Ocak ayının sonuna doğru bitirmeyi planlıyoruz. Oradaki gecikmenin esasına bakacak olursak tedarik zincirinin bozulmuş olmasıdır. Masal Parkı çocuklar için 23 Nisan’da açalım istiyorum. Ama ondan önce açılış yapmaksızın vatandaşlarımızın hizmetine açarız diye düşünüyorum” dedi. 
YÜKLENİCİ FİRMALARDA SORUNLAR YAŞIYOR
“Yüklenici firmaların her birinin kendine göre problemleri var daha önce Rahip Brunson olayında bakanlık karşılıklı anlaşarak fesih düzenlemesi yapmıştı. Şimdi öyle tahmin ediyorum ki bir düzenleme ihtiyacı olacak” diyen Başkan Sarıkurt, “Yakın dönemde yüklenicilerimizle ilgili en belirgin sorun malı tedarik etmekti. Tabi bizden de erkenden ödeme almak için beklentilerini ortaya koyuyorlar. Bu da bizim ödeme planlamamamızı belli oranda etkiliyor. Bereket çok borçlu yakalanmadık. İdaremizin borcu elbette var ama çok borçlu olmamamız önümüzdeki yıl iş yapabilme kabiliyetimiz ve ülkemiz içerisindeki iş yapma şeklini değiştirme fırsatını bize vermeyecek. Bugün söylenilen fiyat yarın değişebiliyor. Biz şu anda fiyat farkı veremiyoruz, onun için bir genel düzenleme yapılıyor olması lazım. Çünkü işe öyle çıkmadık bu rekabet koşullarını değiştiriyor. Ama işi yapanlar mümkün olduğu kadar işi tamamlamaksızın yüzde 80’de mevzuatın verdiği bir alan var, biz tamamını yapmayalım zarar ediyoruz diye bırakmayı arzu ediyorlar. Tabi orada da karşılıklı bir irade gerekiyor. Bu tür taleplerin geldiğini söylememiz gerekiyor” dedi. 
İMDAT ŞAHİN