• “Yeni Osb'ye İhtiyaç Yok”
  • “Yeni Osb'ye İhtiyaç Yok”
  • “Yeni Osb'ye İhtiyaç Yok”
Ergene

“Yeni Osb'ye İhtiyaç Yok”

  • 19 Ocak 2022
  • 1898 Kez Okundu

Ergene İlçesi Karamehmet Mahallesi’nde verimli tarım arazilerinin üzerine kurulması planlanan PAKOP Plastik Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili konuşan Çorlu TSO Başkanı İzzet Volkan, mevcut birçok OSB’nin yüzde 50 dolulukta olduğunu ve yeni bir OSB’ye ihtiyacın olmadığını belirtti.

Yaklaşık 3 milyon metre kara üzerine kurulması planlanan PAKOP Plastik Organize Sanayi Bölgesi’yle ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, hukuki olarak dava açmaya hazırlandıklarını belirtti. Mevcut OSB’lerin birçoğunun yüzde 50 doluluk oranına sahip olduğunu kaydeden Volkan, yeni kurulacak fabrikaların mevcut OSB’lerin içine kurulması gerektiğine vurgu yaptı. 
PAKOP’UN 1990’LI YILLARA DAYANAN BİR TALEPLERİ VAR
PAKOP Plastik Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili önemli açıklamalara yer veren Çorlu TSO Başkanı İzzet Volkan, “PAKOP plastikçilerin oluşturduğu bir kooperatif, 1990’lı yıllarda bu yerleri alıyorlar, toplulaştırıyorlar, bölgeyle alakalı 1990’lı yıllara dayanan bir talepleri var, O dönemde de toprak koruma kanunu çıktıktan sonra da bununla ilgili istedikleri OSB’yi kuramıyorlar ve devamında da bununla alakalı hukuki süreç başlıyor. Onlardan aldığım bilgilere göre yakın zamanda bu mahkeme sonuçlanıyor ve organize sanayi bölgesi kurulmasıyla alakalı girişimleri başlatıyorlar. Bununla ilgili dilekçeyi Tekirdağ Valiliği’ne iletiyorlar, bunu yaparken de belli taahhütlerle yapıyorlar. Yatırım taahhüdü, istihdam taahhüdü tarzı taahhütlerini veriyorlar. Biz bu taahhütlerin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. İstenen alan Ergene ilçesinde 2 bin dönümün üzerinde ciddi bir alan, şu an ASB’nin yanında bulunan bir alan. Daha önce Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde konu gündeme gelmiş plastik OSB’cilerin talebi üzerine oy birliğiyle buradaki alan red edilmiş. Bu arada işin ilginç taraflarından bir tanesi normalde bu tarz OSB’lerin kurulabilmesi için yüz binlik planlarda sanayi ile alakalı bir işaretleme gerekiyordu. Normalde bu talep geldiğinde, yer seçimi devam ettiğinde bu yüz binlik planda sanayi ile alakalı bir işaretleme yoktu, valiliğimiz bünyesinde yakın zamanda bu yüz binlik plan değişikliği de buraya özel bir şekilde gerçekleştirildi. Askıya itirazları aldılar, şu an askıdan indi, büyük ihtimalle yakında kesinleşecek gibi duruyor. Orayı da yakında sanayi işaretlemesini yapmış oluyorlar gibi gözüyor” dedi. 
MEVCUT OSB’LERİN BİRÇOĞU YÜZDE 50 DOLULUĞA ULAŞAMADI
Konuşmasını sürdüren Çorlu TSO Başkanı İzzet Volkan, “Daha önce kurulan OSB’lerde yeni kurulan Islah OSB olarak Marmara Ereğlisi OSB’si vardı, biz davet ediliyorduk, bizim görüşlerimiz alınıyordu o konuyla alakalı şehrin sanayi ve ticari gelişimini nasıl etkileyeceği alakalı geri bildirim yapıyorduk. Gerçi kanunen davet edilme zorunda değiliz bunu özellikle belirteyim, Maalesef PAKOP konusunda Çorlu TSO odası olarak görüşümüz alınmadı, alınmamasına rağmen bu sürecin bölgenin ihtiyacı olmadığı noktasında geri bildirimimizi yaptık. Bizim ana noktaların üzerinde durduğumuzda buradaki OSB’ler birçoğu yüzde 50 doluluğa ulaşamadılar. Derin deşarjla alakalı çok yoğun para harcıyorlar, kendi alt yapılarıyla alakalı OSB’lerin yollarını görüyorsunuzdur, yol yapım alt yapı sorumluluğu sanayicide şu an OSB’lerdeki yarı doluluk bütün OSB’lerin maliyetini karşılamaya çalışıyor. Bizde biran önce bütün OSB’lerimizi insana dayalı inavasyona önem veren, çevreye duyarlı firmalarla doldurmaya çalışıyoruz, bizim buradaki asli görevlerimizden bir tanesi de bu. Bu boşluk varken biz Plastik OSB’lerin veya farklı bir OSB’lerin ki (mevzuatta da var, OSB’lerin yüzde 70’i dolmadan yeni OSB’lerin açılmayacağı ilgili) biz bu yüzde 70 doluluk oranından çok uzağız sanayi parselleriyle alakalı hiçbir sorun yok. Bölgemizde suyun bulunması ve kullanılmasıyla ilgili bir yanda da sanayinin gelişimini sağlayacak mavi yaka yetişmesiyle ilgili çok büyük sorunlar var” dedi.  
YENİ OSB’DEN ZİYADE SUYU NERDEN BULACAĞIMIZI TARTIŞMAMIZ GEREKİYOR
“Biz yeni OSB kurmadan önce suyu Meriç’ten mi getireceğiz, farklı bir yapıyla mı bu bölgedeki sanayicinin ve vatandaşların önümüzdeki 20 sene suyu nerden bulacağımızı tartışmamız gerekiyor. Bir yandan hala yüzde 50’deki sanayicilerin mavi yaka ihtiyaçlarına karşılık veremiyoruz” diyen Çorlu TSO Başkanı İzzet Volkan, “Yeni bir OSB kurulmaya çalışılıyor. Bununla alakalalı ne şehrimizin alt yapısı hazır, ne mavi yakayla alakalı, ne meslek liseleri, ne de meslek liselerini destekleyecek mavi yaka planımız var. Diğer tarafta bununla alakalı sanayi parselimizde var o yüzden ben Tekirdağ şehrinin bu yapılacak OSB’ye ihtiyaç duymadığını düşünüyorum. Buradaki arazinin istenmesi de bizi rahatsız ediyor. Buyursunlar gelsinler mevcut OSB’lerimizi yatırım yapsınlar biz elimizden gelen mevzuat çerçevesinde bütün desteği veririz. Bu ülkenin teşvik verilen bölgeler var yer tahsis yapılan bölgeler var. Onları istemeyip ısrarla kendilerine ait bir OSB’yi kuracağız diyor almaları bu şehirde o bölgede bir sanayileşme istediklerini gösteriyor” ifadelerini kullandı.  
PAKOP’UN OLMAMASI İÇİN HUKUKİ TARAF OLACAĞIZ 
“Biz en son meclis toplantımızda da hukuken zorunlu olduğumuz isimleri vermekle beraber bütün kaygılarımızı ve şerhimizi düşerek bu işi istemediğimizi valiliğimize yazdık” diyen başkan Volkan; “Devamında da biz meclisimizin görüş olarak oy birliği ve yönetim kurulumuzun oy birliği ile plastikçilerin kurmak istediği OSB’ye hukuki olarak karşı çıktığımız davaları açmaya hazırlanıyoruz. Biz Tekirdağ’da yeni bir OSB’ye ihtiyaç olmadığını tam tersi şehrin ticaret ve sanayi gelişimini kötü etkileyeceğini düşünüyoruz. OSB’lerimizi var buyursun gelsinler. Karşı kelimesi doğru değil, bizim bugün için ihtiyacımız yok, bugün için şehrin ihtiyacı olmadığı kadar mevcut sanayicinin de durumunu zorlaştıracak. Ben Oda başkanı olarak üyelerimin haklarını korumakla mükellefim. Bölgemize faydalı bir yatırım değil, biz doğru olduğunu düşünmüyoruz. Bu işle alakalı hukuki savaşımızı başlatacağız. Biz hukuki olarak olmaması için taraf olacağız” dedi.  
BU BÖLGE TARIMI ÇOK KUVVETLİ BİR BÖLGE 
Uzun yıllar çiftçilik yapan bir ailenin evladı olarak konuştuğunu belirten İzzet Volkan, “Benim ailem uzun yıllardır çiftçilik yapıyor, çiftçilik yapan İzzet Volkan olarak bu konuda konuşmak istiyorum, oradaki toprak değerleri, toprak analizleri bende yok, raporu koysanız ben onu okuyabilecek zirai eğitimde değilim, bu bölge tarımı çok kuvvetli olduğu bir bölge bizim bölgemiz hep hatalarla gelmiş, Türkiye’de en fazla OSB olan 2’inci yada 3’üncü iliz, ama en fazla üretimi olan illerden biri değiliz, burada zamanında belde belediyeleri kendilerine gelir olsun diye genelde nehrin kenarlarına atığı bertaraf etmeleri açısından sanayilere izin vermişler. Şehrin farklı farklı noktalarına çok plansız ve vizyonsuz şekilde sanayi yerleşmiş, biz ıslah OSB’ler diyerek çok ciddi para harcayarak OSB haline getirmeye çalışıyoruz. O gün yapılan hataları bugün sanayiciler ödüyor, bu şehir ödüyor. Bu şehirde yaşayan vatandaşlar ödüyor. Denilir ki bu kadar sanayi ihtiyacı var tek bir yerde bunu planlarsınız alt yapısını hazırlarsınız ve sanayi yatırımı başlar. Ergenemizde Ereğli’mizde bu işler böyle başlamış şimdi sanayicilerde bizlerde bu işin sıkıntısını çekiyoruz. Baktığımız da şehrimizin böyle bir ihtiyacı yok. OSB sayısı en fazla şehirlerden bir tanesiyiz. Tarımsal araziye değil verimi düşük araziye yapılması nokta da yapılmasının doğru olacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.  
TEKİRDAĞ TEK SES OLMASI GEREKİYOR
“Biz meclis toplantımızı yaptık ve oy birliğiyle bu işin bölgemize faydalı olmayacağını ve karşısında olacağımızın kararını aldık”  ifadelerini kullanan Çorlu TSO Başkanı İzzet Volkan, “Hukuki süreci başlatıyoruz. Biz Çorlu TSO’nun siyasileşmemesi noktasında çok büyük bir emek harcıyoruz. Siyasallaşmayan ana amacı bu işin doğru olmayıp yapılmamasıyla alakalı veya mevcut OSB’lerin içine yapılmasıyla ilgili plan ve programların içinde olacağız. Tekirdağ tek ses olması gerekiyor. Daha önce büyükşehir meclisi oy birliği ile hayır diyor, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası hayır diyor, vatandaşı basını hayır diyor, biz o bölgeye yapılmak istenen OSB’ye hayır diyoruz, yatırıma hayır demiyoruz. Mevcut OSB’lerde yüzde 50 boşluk var, gelsinler yardımcı olalım gerekiyorsa evraklarına yardımcı olalım. Biz yeni OSB kurulmasına karşıyız” dedi. 
İMDAT ŞAHİN