• 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
  • 5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı
Çorlu Güncel

5 Aylık Süreç İmza İle Sonuçlandı

  • 11 Mayıs 2022
  • 1111 Kez Okundu

Çorlu Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında Ocak ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri imza ile sonuçlandı. Grev öncesi yapılan referandumda 306 işçi toplu sözleşmeyi imzalama kararı aldı.

Belediye İş Sendikası 12 Mayıs tarihinde grev kararı almıştı. Greve gitmeden bir gün önce sendika yönetimi tekrar referandum yaparak belediyenin verdiği son teklifi tekrar belediye işçilerine sordu. Yapılan oylamaya 584 işçi katılırken, 306 işçi toplu iş sözleşmesini imzalama kararı alırken, 276 işçi greve gidelim dedi. 15 Nisan tarihinde yapılan grev oylamasında sandığa giden 589 işçiden 433’ü greve evet derken, 133 işçi greve hayır oyu kullanmıştı. Bir ay sonra yapılan referandumda ise işçiler belediyenin verdiği toplu iş sözleşmesi teklifini imzalama kararı aldı. 
BİR AYDA NE DEĞİŞTİ 
Çorlu Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşme pazarlığında yasal süreç olarak belediye ilk önce grev yazısını belediyenin kapısına asmıştı daha sonra 15 Nisan 2022 tarihinde sendika grev oylamasına gitti. İşçilerin yüzde 75 oranında greve evet derken yüzde 25’i greve hayır demişti. Grevden bir gün önce 11 Mayıs tarihinde yapılan referandumda ise sandığa giden 584 işçiden 306’sı toplu iş sözleşmesini imzalama kararı alırken, 278 işçi greve gidelim kararı aldı. 2 oyda geçersiz sayıldı. 
GREVDEN BİR GÜN ÖNCE REFERANDUM YAPILDI 
Belediye İş Sendikası grev oylamasının ardından 12 Mayıs 2022 tarihinde greve gitme kararı almıştı. Geçen süreçte işçilerin toplu iş sözleşmesini imzalama eğiliminde olması nedeniyle sendika tekrar referandum yapma kararı aldı. Grevden bir gün önce referanduma giden işçiler toplu iş sözleşmesini imzalama kararı aldı. 
BELEDİYE İŞÇİLERİ İKİYE BÖLÜNDÜ 
Yapılan referandum sonucu belediye işçileri ikiye bölündü. Sonuçlar birbirine yakın olurken, greve evet diyen işçilerin sayısı 278’de kaldı ve toplu iş sözleşmesini imzalayalım diyen işçilerin sayısı 306 oldu. Belediye işçileri son yapılan referandumla birlikte ikiye bölünmüş oldu. 
BELEDİYE YÖNETİMİNİN BASKISI SONUÇ VERDİ 
15 Nisan tarihinde yapılan grev oylamasından sonra 433 işçi greve evet dedikten sonra Çorlu Belediye yönetiminin baskıları da arttı. Belediye şantiyelerinde yapılan baskılar nedeniyle birçok işçi grev kararından geri döndü. Süreç içerisinde işten çıkarılan işçilerinde olduğu iddia edilirken, süreç sonunda 306 işçi toplu iş sözleşmesini imzalama kararı aldı. 
ORTALAMA 6 BİN 350 LİRA ÜCRET ALACAKLAR 
Çorlu Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesinde işçiler ortalama 6 bin 350 lira ücret alacaklar. 6 bin 350 lira ücretin içinde yemek yakacak ve sendika aldatıda yer alacak. Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt Ocak Ayı’nda başlayan toplu iş sözleşmesinde ilk ücret olarak 5 bin 400 lira teklifinde bulunduğunu açıklamıştı. Sendika ile yürütülen çalışmaların ardından ücretler 6 bin 350 liraya çıkartıldı. 
İŞÇİLER 45 SAAT ÇALIŞACAK 
Toplu İş Sözleşmesinde anlaşma sağlanamayan maddelerden birisi de çalışma süreleriydi. Sendika haftalık 40 saat talebinde bulunurken, Çorlu Belediyesi 45 saat çalışma konusunda ısrar etti. Son gelinen noktada ise Çorlu Belediyesi’ndeki işçiler 45 saat üzerinden çalışma yürütecekler. Büro elamanı olarak çalışan işçiler de 45 saat üzerinden çalıştırılacak. 
REFERANDUMU TAMAMLADIK HAYIRLI OLSUN
Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik yaptığı açıklamada: “Referandumumuzu tamamladık hayırlı uğurlu olsun, bizler birada her hangi bir baskı her hangi bir zorlama her hangi bir tarafa yönlendirme yapmadan son yapılan teklif üzerinden yazılı olarak işçilerimize teklif ettik. Sizlere de kapalı oy kabinlerinde vicdanlarınızla baş başa vicdanlarınızla oy kullandınız. Burada greve çıkılmasını isteyen arkadaşlarımızın sayısı 276 greve çıkılmasın son teklif kabul edilsin diyen arkadaşlarımızın sayısı 306, toplam 582 tane geçerli oyumuz var, toplam oy 584 2 oyda geçersiz sayıldı. Hayırlı olsun, toplu sözleşmeyi imzalamak için bize yetki verildi, tersi olsaydı da greve çıkacaktık” dedi.  
İMDAT ŞAHİN