• Çözüm: 3 Bölge!
  • Çözüm: 3 Bölge!
  • Çözüm: 3 Bölge!
  • Çözüm: 3 Bölge!
  • Çözüm: 3 Bölge!
Çorlu Güncel

Çözüm: 3 Bölge!

  • 27 Eylül 2022
  • 739 Kez Okundu

Karatepe Bölgesi’ne yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisiyle ilgili mahkemenin verdiği karar sonrasında çöp sahaları tekrar tartışılmaya başladı. Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt gazetemize yaptığı açıklamada 3 bölgeyi işaret etti.


Karatepe Bölgesi’ne yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi bir süredir çalışmaya devam ediyordu. Çorlu Belediyesi süreç içinde Katı Atık Bertaraf Tesisiyle ilgili mahkemeye giderek itirazda bulundu. Mahkeme geçtiğimiz günlerde verdiği karar doğrultusunda Karatepe Bölgesi’ne yapılan katı atık bertaraf tesisinin bakanlığın verdiği Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu iptal etti.  Mahkeme kararıyla birlikte Tekirdağ’da yeniden çöp sahaları tartışılmaya başlandı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt süreci değerlendirdi; “Büyükşehirde, valilikte daha önce konuşulduğu planlandığı gibi gelişmeler yaşanmadı” dedi. 
2 YIL ÖNCE BÜYÜKŞEHİRDE VE VALİLİKTE KONUŞULAN PLANLARA UYULMADI 
Gazetemize konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt katı atık bertaraf tesisiyle ilgili süreci anlattı: “Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında bu konuya yönelik bir açıklama yapmıştım. Normalde şehirde üretilen çöplerin bertarafı konusunda şehirlerimizin taraf olması lazım, bu sürecin yöneticisi de Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, bundan yaklaşık 2 yıl önce bu konuda Süleymanpaşa’da bir tepki oluştuktan sonra Tekirdağ Valiliği’nde buna yönelik olarak bir toplantı yapıldı. Şehrimizde oluşan katı atıkların bertaraf noktasında iki bölgede hatta Çerkezköy üzerinde 3’üncüyü de konuştuk, öyle değerlendirme yaptık ama planlarda ona yönelik işaretlenmiş bir alanın olmaması ekonomik olarak işletme tarafında optimal bir düzenleme olmadığı düşüncesiyle Süleymanpaşa ve Çorlu’da katı atık bertaraf tesisi geri dönüşüm geri kazanım sağlayacak ölçüde oluşturulacaktı. Bu süreç başladıktan sonra tabi biz bu süreçlerin hepsini takip ediyoruz. Düşüncülerimizi inandığımız doğruları toplantılarda ve çalışmalar sırasında da ifade etmeye çalışıyoruz. Bu noktada büyükşehir belediyesinde konuştuğumuz başlıklar ve valimizin huzurundaki toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda gelişmeler sağlanmadı. Bizde süreci takip ederek ÇED raporu var bakanlığın onayladığı, konuştuklarımızla farklılaşan bazı noktalar vardı bunların gerekçelerini ifade ederek dava açtık, bu bakanlık olduğu zaman da yerel hissiyatta farklı bir değerlendirme olduğunda itiraz ediyoruz, itiraz dikkate alınmazsa hukuki yollara başvuruyoruz, büyükşehir belediyesi söz konusu olduğunda da benzer bir değerlendirmeyi yaptık. Büyükşehir tarafında mahkemenin ÇED raporunda vurguladığı hususları dikkate alarak bir düzenleme yapacak tekrar. Başvurularını yapacak, o hususlarla ilgili çözüm önerilerini üreterek belgesini alacak elbette katı atık bertaraf tesisini yine orda oluşturacak” dedi. 
MAHKEME ÇED RAPORUNU İPTAL ETTİ 
Çorlu Belediyesi’nin itirazı sonucu mahkemenin verdiği kararı değerlendiren Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ÇED raporu iptal olunca ona dayanak olarak devam eden süreçlerde de muhtemelen bir yazışma oldu ama henüz biz o yazışmaları görmedik. Çevresel Etki Değerlendirme bu rapor içerisinde değerlendirilemeyen hususlar ve eksik kalan noktalarla ilgili de mahkeme bunlarında ifade edilmesi gerekiyor demiş ve iptal kararını vermiş. Şimdi yapılacak olan ne mahkemenin üzerinde durduğu hususları dikkate alarak düzenleyecek ve tekrar başvuru yapacak. Ve sürecini devam ettirecek. Bu şu anlama gelmiyor benim okumamla, bunun için ayrılan Karatepe Bölgesi oluştu. Bugün problem atıkların bertaraf değil, zaten bertaraf etmek zorundayız, bir yerde bertaraf edeceğiz. Bizim coğrafi sınırlarımızda da bunun şehrin kuzeyinde değil güneyinde olması gerekiyor, çünkü şehre gelen rüzgârların yüzde 62’si yüzde 64’ü kuzeyden güneye doğru geliyor. Buradaki hususları dikkate alarak yapılması gereken hususları yapılacak, tekrar bertaraf tesisiyle ilgili hareket edeceğini düşünüyorum. Neyi hatırlatıyoruz, bunun birde Süleymanpaşa ayağı var, var olan çöpten enerjide üretmek yeni depolama alanı” dedi. 
11 İLÇENİN ÇÖPÜ NORMALDE DEMİRLİ SAHASINA GİDİYOR OLMASI GEREKİYOR
Konuşmasını sürdüren Başkan Sarıkurt, “Süleymanpaşa’da dün Kadir Başkan anlatmış, tahsisle ilgili pandemi girince arzu edilen yere gelmemiş orada 110 dönümlük bir yerden bahsediliyor. Sonra tekrar talep edildiğinde benim anladığım kadarıyla yer tahsisiyle ilgili bir engellemeyle karşılaşmışlar. Bu engellemeyle karşılaşınca da orada alanı oluşturmakta zorlanıyor. Şu anda 11 ilçenin çöpü normalde Demirli Sahasına gidiyor olması gerekiyor. Buraya geliyor oraya gidiyor olması gerekiyor” dedi. 
BU KONU ÇEVREMİZLE DOĞAMIZLA VE ŞEHRİMİZLE İLGİLİ BİR KONU  
“Ben Süleymanpaşa Belediye Başkanlarınındı değerlendirmelerini yakın zamanda gördüm, bu konu CHP AKP konusu değil” diyen Başkan Sarıkurt, “siyasi partilerle ilgili bir konu değil, bu konu çevremiz doğamız ve şehirlerimizle ilgili bir konu. Biliyorsunuz belediye meclisimizde aldığımız kararların çoğunluğu oy birliği ile geçiyor bakanlık bir şey yapıyor. Yerelde AK Partili arkadaşlarım bakanlığın değerlendirmesinin tersine işte PAKOP’ta hep beraber bir aradaydık. Hepimiz oradaydık, yerel inanışın tersini bir şey olduğunda hepimizin üzerine düşen yerelde oluşan kanaatin hayata geçmesi için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapıyoruz” dedi. 
İMDAT ŞAHİN