• Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!
  • Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!
  • Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!
  • Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!
  • Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!
  • Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!
  • Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!
  • Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!
  • Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!
  • Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!
Çorlu Güncel

Engelliler Günü'nde Sorunlar Konuşuldu!

  • 05 Aralık 2022
  • 556 Kez Okundu

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Çorlu’da bulunan engelli dernekleri bir araya gelerek Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çelenk sunma programında konuşan başkanlar engelli vatandaşların yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Tüm dünyada kabul gören 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Atatürk Meydanı’nda tören etkinlikleri gerçekleştirdi. Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi ve Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalar yapıldı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programına Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, İYİ Parti Çorlu İlçe Başkanı Akın Yılmaz ve STK temsilcileri katıldı. 
ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ HER ALANDA SIKINTILAR İÇİNDE YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR
İlk olarak günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yasemin Ayyüksel gerçekleştirdi. Ayyüksel, “Hiçbir ayrıma takılmadan insan olmanın sağladığı tüm imkanlar engelli kardeşlerimize sunulmalı, söylemden öte geçerek onlara milletimizin muhterem birer ferdi oldukları davranış ve yaklaşımlarla da ispat edilmelidir. Ancak engelli olmayı dışlanmak ve toplumsal ilişkilerden ayrı tutmak için bir bahane olarak görmek insani olmayacağı gibi ahlak ve vicdanla da asla bağdaşmamaktadır. Ne yazık ki bugünkü şartlarda engelli kardeşlerimize gösterilen ilgi ve itina çok yetersizdir. Bu konuda alınması gereken daha çok mesafe bulunmaktadır. Nitekim ülkemizde engelli vatandaşlarımız sosyal güvenlik, sağlık, eğitim, istihdam, ulaşılabilirlik ve erişebilirdik politikalar haklar, sosyal yaşama katılım gibi birçok alanda türlü sıkıntılar içinde yaşamaya devam etmektedirler. Ayrıca engelli kardeşlerimizin yaşadıkları bu sorunların ailelerini, yakınlarını ve çevrelerini içine alan geniş bir etki alanına sahip olduğu bilinmekte ve unutulmamaktadır. Bu bağlamda bizlerin üstüne düşen, yaşadığımız şehri erişebilir ve engelli bireylerin ulaşımına uygun hale getirmek, onların hayatlarına dokunmak ve sağlıklı bireyler nasıl yaşamın içinde yer alıyor ise engelli arkadaşlarımızın da yaşam kalitelerini iyileştirmek için inanın her birimiz sorumluyuz. Biz, Kent Konseyi Engelli Meclisi olarak üzerimize aldığımız sorumluluğun farkındayız. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde siz değerli kardeşlerimize güzel bir haber vermek istiyorum. Şehrimizde bulunan engelli aracımızın, gelen talepler doğrultusunda yetersiz olduğunu gördük. Çorlu Rotary Kulübü ve Çorlu Belediyesinin destek ve katkılarıyla ‘Can dostum geliyoruz’ adlı kampanya başlattık. Siz değerli kardeşlerimizin hayatını daha da kolaylaştırmak üzere bir, belki de iki ya da üç sevgi aracı kazandırmak için inanın ki gayret sarf etmekteyiz. Bu anlamlı kampanyaya siz değerli Çorluluların da destek vereceğinden hiç şüphem yok” dedi.
İNSANCA VE EŞİT KOŞULLARDA YAŞAMAK İSTİYORUZ!
Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Canan Naciye Yurdseven ise yaptığı açıklamada “Engelli hakları yönünden Türkiye’de iki temel düzenleme yapılmıştır. Engelliler için devrim tarihinde 2005 yılında 5378 sayılı engelli hakları hakkında kanun yürürlüğe girmiş ve ardından 2008 yılında birleşmiş milletler engelli hakları ne ilişkin sözleşmenin ulusal mevzuatımızın bir parçası olmuştur. Ancak bu olumlu gelişmeler, gündelik yaşamda istenilen sonuçları tam olarak ulaşılmasına sağlamamıştır. Sağlık raporları Dünya sağlık örgütü ölçütlerine göre düzenlenmeli, bu şekilde engellerin çalışma, emeklilik başta olmak üzere haklarından acil şekilde yararlanmalarının önü açılmalıdır. Keyfi kural değişiklikler nedeniyle emeklilik hakları elinden alınanlara hakları iade edilmelidir. 2005 yılından beri toplu ulaşımın engellere uygun hale getirilmesinin ertelenmesine son verilmeli, eski araçlar düzeltilmeli, koşullara uygun yeni araçlar alınmalıdır. Devlet memurları ve iş kanunlarındaki istihdam kotaları eksiksiz uygulanmalıdır. Boş kadroları atamaları gecikmeksizin yapılmalıdır. Engellere insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır. Evde bakım yardımı ve engelli aylığı almak için gerekli koşullar keyfiyetten çıkarılmalı, gelir ölçtü aileye göre değil yararlanacak engelli göre belirlenmelidir. Bakım yardımı ve engelli aylığı insanca yaşanacak düzeye çekilmelidir. Engellerin kullandığı ilaç, Ortez, Protez, bez gibi yaşamamız için gerekli sağlık ürünleri ve destekleri SGK tarafından tümüyle karşılanmalıdır. Sağlık uygulama Tebliği buna göre değiştirilmelidir. Engellerin özellikle zihinsel engellilerin eğitime özel sektöre bırakılmamalı, devlet destekleri okullarında yeterli derslik, eğitmen, danışman bulundurulmalı, rehabilitasyon derslerinin saatleri yeterli düzeye çıkarılmalıdır. Engellilerin haklarından tam ve eksiksiz yararlanmalarının önü açılmalı, adil, eşit, insanca bir yaşam hakkımız tanınmalıdır” diye konuştu.