• Maske Kullanmakta Fayda Var!
  • Maske Kullanmakta Fayda Var!
  • Maske Kullanmakta Fayda Var!
  • Maske Kullanmakta Fayda Var!
  • Maske Kullanmakta Fayda Var!
  • Maske Kullanmakta Fayda Var!
  • Maske Kullanmakta Fayda Var!
Çorlu Güncel

Maske Kullanmakta Fayda Var!

  • 06 Aralık 2022
  • 550 Kez Okundu

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan korona virüsle ilgili son durumu gazetemizle paylaştı. Kalkan, Tekirdağ’da günlük 300-400 civarında test yapıldığını ve yüzde 10 civarında pozitif vaka olduğunu ifade etti.

Kış mevsiminin gelmesiyle solunum yolu hastalıklarının arttığına dikkat çeken Dr. Ali Cengiz Kalkan korona virüsle ilgili de verileri gazetemiz ile paylaştı. Günlük 300-400 civarında kişiye test yapıldığını bunların yüzde 10 civarında pozitif vakayla karşılaştıklarını dile getiren Kalkan tekrar tedbirleri hatırlattı. Tekirdağ’da 10 hastanın yoğun bakımlarda yattığına dikkat çeken Kalkan bunların 6’sı entübe şekilde takip edilmekte” dedi. Maske kullanımında fayda olduğunu belirten Ali Cengiz Kalkan kalabalık ortamlardan uzak durulmasını ve hijyen konusuna dikkat edilmesinin de altını çizdi. Üst solunum yolu enfeksiyonu ve kas ağrısı şikâyetleriyle ilgili çok fazla hastanelere başvuru olduğunu belirten Kalkan bu hastalıklarda ilk önce gidilecek yerin sağlık ocakları olduğunun altını çizdi. Hastanelerde yoğunluk oluşturulmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Ali Cengiz Kalkan, 1’inci önceliğin sağlık ocakları olması gerektiğine vurgu yaptı. 
GÜNLÜK VAKA 30-40 CİVARINDA SEYREDİYOR
Gazetemize korona virüsü değerlendiren Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Kış mevsiminin gelmesiyle artan solunum yolu hastalıkları ile il genelinde hastane acil servislerine başvuru sayıları 6 binleri geçmiştir. Bununla beraber kovid açısından değerlendirilen ve test alınan hasta sayısı günlük ortalama 300-400 arasında değişmekte olup günlük pozitif vaka sayısı yüzde 10’lar seviyesinde seyretmektedir. Bu güne kadar yapılan toplam test sayısı 1 milyon 481 bin 873 olup 05 Aralık 2022 tarihi itibariyle 300 hastamızdan numune alınmış gene pozitif vaka sayısı yüzde 10’lar civarındadır” dedi. 
HAVA YOLUYLA YAYILAN HASTALIKLARA TEDBİR İÇİN MASKE KULLANIMI ÖNEMLİ  
“İlimizde serviste yatan 10 civarında kovid pozitif hastamız vardır. Bu hastalarımızın eşlik eden başka hastalarımızdan bulunmaktadır. Yine yoğun bakımlarımızda da 6 civarında entübe bir şekilde takip ettiğimiz eş zamanlı başka hastalıklardan da şikâyeti olan hastalarımız yatmaktadır” diyen Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Takip ve tedavileri devam etmektedir. Bakanlığımızın uyguladığı program çerçevesinde bugüne kadar yapılan aşı sayımız 2 milyonun üzerindedir. Özellikle bu mevsimde bilinçli olarak hastalıkların bulaşmasında ana taşıyıcı olan kalabalık ortamlarda hava yoluyla yayılan hastalıklara tedbir anlamında maske kullanımının faydalı olacağını düşünmekteyiz. Kapalı ve kalabalık ortamlardan sakınılması bulunulan ortamların sık sık taze hava ile havalandırılması gene hijyenimize dikkat gösterilmesi ellerin sık sık yıkanması önem taşımaktadır. Vücut direncini artırıcı beslenme uyku ve fiziksel aktiviteyi de barındıran bir yaşam tarzı gelişimi sağlanmalıdır” dedi.  
HASTANELERDE YOĞUNLUK OLUŞTURMAMAK İÇİN ÖNCELİK SAĞLIK OCAKLARI OLMALI 
1’inci basamak sağlık kuruluşlarının önemine dikkat çeken Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Özellikle bu aylarda mevsimsel grip salgınlarının arttığını da gözlemlemekteyiz. Beraberinde kovid hastalıklarının da yaklaşık 4’te 1 yâda 3’te bir oranında bu hastalıklara eşlik ettiğini de görmekteyiz. Eş zamanlı kış hastalıklarının mevsimsel dönemsel hastalıkların üst üste eklenerek buna kişisel direncinde düşük olmasına izin verilmesi halinde gerçekten de sağlığımızın kolay kolay toparlanamayacağını da gözlüyoruz. Bu anlamda hastalıkların bekletilmeden, 1’inci basamak sağlık kurullarından yararlanılmasını öne almalıyız. Hastanelerde yoğunluk oluşmasının önüne geçmeliyiz. Üst solunum yolu enfeksiyonu ve kas ağrıları sebepli çok sayıda hastane acillerimize başvurular gözlemliyoruz. Bunu radikal bir biçimde 1’inci basamağımıza kaydırmak çok yararlı olacaktır. Hem hastanelerde beklememizi beklerken de birbirimize bir takım solunum yolu rahatsızlıklarını bulaştırma risklerinden de kendimizi korumuş olacağız. Özellikle 1’inci basamak sağlık kuruluşlarından yararlanılmasını hatırlatıyoruz. Sanayi bölgesiyiz, vardiyalı çalışan insanlarımız var bunlar çocuklarını hastanelere büyüklerini küçüklerini götürmek için çalışanlarımızı aileler beklemekte ve mesai dışı vakitlerde acillerde hasta sayıları arttığını görüyoruz. Bizim 1’inci basamak sağlık hizmetlerini veren aile sağlığı merkezlerimizde 4 hekimimizden fazla hekim var. Biz buna A grubu aile sağlığı merkezleri diyoruz, buralarda akşam 7’ye kadar tedavi verilebilmekte nöbetçi hekim nezaretinde akşam 7’ye kadar sağlık ocaklarımızdan hizmet alınabilmektedir. Bu hatırlatmalarımıza vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekmektedir” dedi.