• “Ergene Nehri Adeta Kanalizasyon Haline Geldi”
  • “Ergene Nehri Adeta Kanalizasyon Haline Geldi”
  • “Ergene Nehri Adeta Kanalizasyon Haline Geldi”
  • “Ergene Nehri Adeta Kanalizasyon Haline Geldi”
  • “Ergene Nehri Adeta Kanalizasyon Haline Geldi”
  • “Ergene Nehri Adeta Kanalizasyon Haline Geldi”
  • “Ergene Nehri Adeta Kanalizasyon Haline Geldi”
  • “Ergene Nehri Adeta Kanalizasyon Haline Geldi”
Ergene

“Ergene Nehri Adeta Kanalizasyon Haline Geldi”

  • 26 Ocak 2023
  • 1234 Kez Okundu

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Marmara Denizi ve Ergene Nehri’nin kirlilik oranını TBMM’de gündeme getirdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun,  TBMM’de Marmara ve Ergene Nehri’nin kirlilik oranı hakkında açıklamalarda bulunarak “Ergene Nehri adeta kanalizasyon haline geldi, Ergene’yi temizleyin ve Marmara’ya Derin Deşarjdan vazgeçin!” dedi. Derin Deşarjın Marmara Nehrini kirlettiğine dikkat çeken Aygun, “Dedik ki Ergene Derin Deşarjdan vazgeçin bu Marmara’nın ölümü olacak ama biz bunu anlatamadık.” İfadelerine yer verdi. 
ERGENE’Yİ TEMZLEYİN VE MARMARA’YA DERİN DEŞARJDAN VAZGEÇİN!
Ergene Nehri’nin kirliliği ile ilgili konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Sayın mevkidaşımla beraber 4 ay bu komisyonda görev yaptık ama demek ki her şey boş! Gerçek ortada, müsilaj komisyonu toplandık ama gelinen nokta da Çevre Bakanlığının tam 22. Maddesi vardı oluşan bir şey yok yani alanda su dövmüşüz! Şimdi tekrar geldiğimiz noktaya dönüyoruz. Istıranca Dağı’ndan doğup Meriç Nehri ile birleşerek Saroz Körfezi’ne dökülen ve 283 kilometre uzunluğundaki Ergene, adeta kanalizasyon haline gelmiş. AK Parti,  Ergene konusunda bugüne kadar vermiş olduğu sözlerin hepsini maalesef yemiş, yutmuş. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan olduğu 2011 yılında ‘Haliç’i nasıl temizlediysek Ergene Nehri’ni temizleyeceğiz.’ diye ifade etmişti. Tam aradan 12 yıl geçti Ergene’yi temizleyemediler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir de 13 Kasım 2020’de öyle bir gaf yaptı ki akıllara ziyan! Tekirdağ’ın 10. Olağan Kongresinde 13 Kasım 2020’de dedi ki ‘Sevgili vatandaş Ergene nasıl akıyor?’ Partililerde kalktılar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da yalan olarak pırıl pırıl aktığını söylediler. Bende diyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gel bu pırıl pırıl akan Ergene’ye de gel bir yüzümüzle bakalım sinek uçmuyor, kokudan yanına yaklaşılmayan Ergene pırıl pırıl aktığını kalktı 13 Kasım 2020’de Tekirdağ’daki AKP kongresinde ifade ettiler. Şimdi geldiğimiz noktada Derin Deşarj diyoruz. Dedik ki Ergene Derin Deşarjdan vazgeçin bu Marmara’nın ölümü olacak ama biz bunu anlatamadık. Bilim insanları geldiler komisyonda ifade ettiler ama sizlerden olanlara tamam dendi. Muhalefet olarak eleştiri aldılar. Yine bakınız Eski Denizcilik Müsteşarı Mustafa Kolçak diyor ki ‘Ergene atık su tesisinden çıkan suları Marmara Denizi’ne derin deşarja verilmesine hemen gözden geçirilmelidir.’ Aral denizi örnek gösteriliyor ama biz kulakları tıkamışız bilim insanlarına yine komisyona gelen ” Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Çevre Bölümü Başkanı Lokman Tecer Hoca diyor ki ‘Ergene suyunu geri kazanmalıyız ve havzada artık bir tık su kalmadı.’ Ama bizi değil, bilim insanlarını değil, siz sadece yandaşları, şakşakçıları dinliyorsunuz aynı AKP’nin kongresindeki gibi Ergene’nin tam zamanlı izlenmesi gerekiyor denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor” diye konuştu.  
SİZİN GÖZÜNÜZÜ RANT BÜRÜMÜŞ!
Açıklamalarında sert ifadeler kullanan Aygun, “Tarımsal su kaynakları üzerinde ve plastik OSB tesislerin kurulmasına izin vermeyin diyoruz ama geçmiş dönem Başbakan Binali Yıldırım Çorlu’ya gelip daha mahkeme kararı sürerken plastik OSB’nin açılacağını söylüyor. Yani mahkemeye orda da el uzattınız ama yine de sizin gözünüzü rant bürümüş siz her şeye Dolar diyorsunuz! Dolar yani çevreyi, araziyi, meraları, bırakmışsınız sizin tek gördüğünüz Dolar! Şimdi diyoruz ki bira an evvel gelin Marmara Denizi koruma eylem planı ve TBMM’deki daha önce almış olduğu, müsilaj komisyonun almış oldukları kararlara alın bir bakın! O zaman her şey ortaya çıkacak ve 4 aylık o çalışmanın sonucunda almış olduğu o komisyon raporuna bakarsanız Ergene ve Marmara Denizi ile çok güzel notlar alındı ama demek ki biz boş yapmışız. Halen daha Marmara ve Ergene Nehri’miz kan, kan!” ifadelerini kullandı.

CANSEL SÖZER