• Türkan Bebek Ergene'de Anıldı
Ergene

Türkan Bebek Ergene'de Anıldı

  • 28 Aralık 2023
  • 805 Kez Okundu

Bulgaristan’da yaşanan zulüm döneminde çekilen acıların sembol ismi olan ve annesinin kucağında henüz 17 aylıkken katledilen Türkan bebek, Ergene’de adını taşıyan parkta anıldı.

Ergene Belediyesi tarafından Yeşiltepe Mahallesi'nde bulunan Türkan Bebek Parkı'nda Türkan Bebeğin vefatının 39. yıldönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi. Programa Ergene Kaymakamı Kadir Duman, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, siyasi partilerin ilçe başkanları ve temsilcileri, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldılar. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesi ile başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Öncelikle vefatının 39. yılında henüz 1.5 yaşındayken katledilen Türkan bebeğimizi rahmetle anıyorum. 1984’te Bulgaristan’da yapılan ad değiştirme asimilasyon politikasına karşı çıkış ve sonrasında Belene kamplarında eziyetler çeken, vefat eden tüm soydaşlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum.

Geçtiğimiz günlerde bölücü terör örgütü mensupları tarafından gerçekleştirilen hain saldırıda şehadete eren kahraman Mehmetçiklerimizi de rahmetle anıyor, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum” dedi. 

Ergene, Balkanlardan ve Anadolu’nun dört bir tarafından gelen vatandaşlarımızın hoşgörü ile bir arada yaşadığı Türkiye mozaiği bir ilçemizdir diyen Başkan Yüksel, “Sizler kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıraları olarak ana vatan Türkiye ile daima arada köprü olacaksınız. Bizler de yerel yöneticiler olarak geçmiş ile olan bağlantımızın kopmaması adına değerlerimizin isimlerini sonsuza kadar yaşatmak için birçok hizmetler gerçekleştiriyoruz. Bizler doğumdan ölüme vatandaşımızın her zaman yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Bu doğrultuda Bulgaristan’da başlayan asimilasyon politikasının dünyaya duyurulmasında 1986 yılında Avustralya’da düzenlenen Olimpiyatlar sonrası Türkiye’ye iltica etmiş ve Birleşmiş Milletler konuşması ile totaliter rejimin yaptıklarını dünyaya duyuran Olimpiyat şampiyonu Naim Süleymanoğlu’nun adını spor tesislerimize vererek hatırasını yaşatıyoruz. Yine her yıl düzenlediğimiz geleneksel yağlı güreşlerimize de Kızılcıklı Mahmut Pehlivanın adını vererek kültürel zenginliğimiz ve gurur kaynağımız olan atalarımızı yad etme fırsatı bulduk. İnşallah yeni dönemde göç anıtımızı da inşa ederek bir asırı aşkın zaman diliminde ülkemize göç eden ve Ergenemizde yaşayan vatandaşlarımıza bu anıtı kazandıracağız” diye konuştu. 

Başkan Yüksel ayrıca, “6 yıl önce bugünlerde Türkan bebek parkının açılışını birlikte gerçekleştirmiştik. Bugün de anlamlı bir program için burada toplandık. Yine tarih bilincimizi unutmamak ve gelecek nesillere aktarmak için açılışını beraber gerçekleştirdiğimiz Atatürk evinin yanına tüm göçleri temsilen bir göç anıtını da inşa edeceğiz. Ölüm her zaman zor ve erkendir; ancak minik Türkan bebeğimizin katledilmesi bizlerin içinde her daim bir yara olarak kalacaktır. Bir daha bu tip acıların yaşanmamasını diliyorum. Bunun için gelecekte geçmişte olduğundan daha çok birbirimize kenetlenmeli ve özgürlüğün kıymetini bilmeliyiz. Kıymetli Ergeneliler, Memleketi neresi olursa olsun her kesimden vatandaşlarımızı kucaklayarak ‘Ergeneli’ kimliğinde birleştik. Balkanlardan gelen soydaşlarımıza da bu gözle bakıyoruz, ancak kendileri de birçok sıkıntılı anlardan geçmişlerdir.  Bu vesile ile Bulgaristan’da totaliter rejimin milisleri tarafından sırf kimliklerini ve Türklüklerini savundukları için katledilen tüm soydaşlarımızı başta Türkan bebek olmak üzere rahmet ve minnetle yad ediyor, vatanı uğruna şehit olan Mehmetçiklerimizi, Sarıkamış’ta vefat eden doksan bin vatan evladını rahmetle anıyorum, gazilerimize de minnet ve şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu. 

Ergene Kaymakamı Kadir Duman ile Ergene Kent Konseyi Başkanı Özkan Kurtuluş’un da birer konuşma gerçekleştirdiği ve öğrencilerin şiirler okuduğu anma programı Türkan bebek anıtına karanfil bırakılması ile sona erdi. 

CANSEL SÖZER