Üreten Çiftçiler Dertli!
Çorlu Güncel

Üreten Çiftçiler Dertli!

  • 03 Temmuz 2024

Buğday hasadı bölgemizde devam ederken, çiftçiler buğday fiyatlarının düşük olmasından dolayı dertli.

Hasat döneminin başlamasıyla birlikte Çorlu ve bölgemizde buğdaylar hasat edilmeye devam ediyor. Çiftçilerin yoğun mesai harcadığı hasat döneminde ekinler bir yandan biçiliyor bir yandan da samanlar balya yapılıyor. Çiftçiler yazın sıcağında tarlalarda hasat çalışmalarını sürdürüyor. Sarılar Mahallesi’nde tarlalarda biçerdöverlerle ekinler biçiliyor, balya yapma makinaları balya yapıyor, işçiler balyaları kamyonlara toplayıp götürüyor. Traktörlere doldurulan buğdaylar ya depolara gönderiliyor ya da TMO’nun depolarına taşınıyor. 

BUĞDAYLAR TRAKTÖRLERLE DEPOLARA TAŞINIYOR

Bir yıllık emeklerinin karşılığını almak için gece gündüz çalışan çiftçiler tarlaları biçerdöver yardımıyla biçtikten sonra buğdayları traktör römorklarına dolduruyor. Tarladan buğdayı çıkaran çiftçilerin büyük bir bölümü buğdayını TMO’nun depolarına götürüyor. Deposu olan kimi çiftçilerde buğdaylarını kendi depolarında muhafaza ediyor. Buğdaylar traktör yardımıyla depolara taşınırken çiftçiler de saman balyası yapmak için tarlada çalışmalarını sürdürüyor. 

ÇİFTÇİLER BİR YILLIK EMEĞİNİ ALMAK İÇİN YOĞUN MESAİ HARCIYOR 

Eylül Ekim aylarında buğdayı toprakla buluşturan çiftçilerin hasat dönemi geldi. Tarlalarda hummalı bir çalışma yürüten çiftçiler bir yıllık emeğini almak için ter döküyor. Toz toprak içinde çalışan çiftçiler buğdaylarını hasat ettikten sonra depolara götürüyor. Sarılar Mahallesi’nde çiftçilik yapan Hasan Berk Arlı; “Çiftçiler bir yıllık emeklerinin karşılığını almak için gece gündüz çalışıyor ter döküyor. Eylül ekim gibi ektiğimiz buğdaylarımızın şimdi hasat zamanı, bir taraftan biçiyor bir taraftan da samanları balya yapıyoruz” dedi. 

BUĞDAYDA VERİM GÜZEL, FİYAT DÜŞÜK 

Verimin bu sene güzel olduğunu belirten çiftçi Hasan Berk Arlı; “Bu sene verim güzel ama maalesef buğday fiyatları çok düşük kaldı. 9 lira 25 kuruş açıklanan buğday fiyatı çiftçinin yüzünü güldürmedi. Bir ekmek 10 lira bir kilo buğday 9 lira 25 kuruş. Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Çiftçiler üretmez ise insanlık hayatını idame ettiremez. O yüzden çiftçilerin yüzünün gülmesi gerekiyor” dedi. 

TMO 2 AY SONRA ÖDEME YAPIYOR 

Tarlada buğdayı biçtikten sonra Toprak Mahsulleri Ofislerinin depolarına buğdayını götüren çiftçiler ödemelerini iki ay sonra aldıklarını belirtiyor. Konuyla ilgili konuşan çiftçiler “Kimi çiftçiler buğdayını direk TMO’nun depolarına götürüyor, kimi çiftçiler ise kendi depolarında buğdayı muhafaza ediyor. TMO ödemeleri iki ay sonra yapıyor. Yani biz bugün Temmuz Ayı’nın başında buğdayımızı TMO’nun deposuna bıraksak paramızı iki ay sonra Eylül Ayı’nın başında alabiliyoruz. Buğdayı verdim paramı alayım diye bir durum maalesef yok” dedi. 

İMDAT ŞAHİN