• Tarihin Ve Doğanın Buluşma Noktası Edirne'de Kusursuz Bir Gezi İçin Tatil Önerileri
  • Tarihin Ve Doğanın Buluşma Noktası Edirne'de Kusursuz Bir Gezi İçin Tatil Önerileri
  • Tarihin Ve Doğanın Buluşma Noktası Edirne'de Kusursuz Bir Gezi İçin Tatil Önerileri
  • Tarihin Ve Doğanın Buluşma Noktası Edirne'de Kusursuz Bir Gezi İçin Tatil Önerileri
Edirne

Tarihin Ve Doğanın Buluşma Noktası Edirne'de Kusursuz Bir Gezi İçin Tatil Önerileri

  • 12 Aralık 2020
  • 18644 Kez Okundu

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Edirne, Osmanlı Devleti’nin en özel toprakları arasında yer almasının yanı sıra yemyeşil doğası ve kültürel mirasıyla dört mevsim ziyaretçilerine zengin bir gezi deneyimi sunmaktadır. Yunanistan sınırına 6, Bulgaristan sınırına 18 km mesafede yer alan şehir, keyifli bir gezi deneyiminin yanı sıra farklı kültürlerin harmanı ile oluşan leziz mutfağıyla da öne çıkmaktadır.

Tarihi yerlerle zamanda keyifli bir yolculuğa çıkacağınız, yemyeşil doğada huzur bulacağınız ve birbirinden özel lezzetler tadacağınız bir şehir turu için önerilerimizi inceleyebilir ve kendiniz için unutulmaz bir gezi planı hazırlayabilirsiniz.

Edirne Seyahatiniz Sırasında Listenize Mutlaka Eklemeniz Önerilen 7 Yer

Meriç ve Arda nehirlerinin kesişim noktasında, Osmanlı’ya yüzyıllar boyunca beşiklik eden şehir Edirne, Trakya’da kültür turlarının vazgeçilmez durakları arasında yer almaktadır. Tarih tutkunları ve yeni yerler keşfetmeyi sevenler için Edirne gezi yerleri rüya gibi birkaç güne kapılarını aralarken, birbirinden güzel plajlar ise hafızalarda yer edinecek tatillere ev sahipliği yapmaktadır.

Selimiye Camii, Edirne kültür ve tarih turlarının kuşkusuz ilk durağıdır. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan cami, hem Osmanlı Türk sanatının en özel eserleri arasında yer almakta hem de dünya mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir. 1569-1575 tarihleri arasında inşa edilen Selimiye Camii, ahşap, sedef, taş, mermer ve çini süslemeleri ile hayranlık uyandırırken, yapımında kesme taş kullanılmıştır. Caminin geniş avlusunda ise Darül-Sübyan, Darül-Kur’a ve Darül-Hadis yer almaktadır.

Etnoğrafya Müzesi, Selimiye Camii’nin 50 metre ilerisinde yer almakta olup, zengin koleksiyonu ile tarih severlerin dikkatini çekmektedir. 1971 yılında hizmete açılmış olan bina, arkeoloji bölümü ve bahçesi, farklı medeniyetlerin kültürleri ile tanışacağınız özel bir gezi deneyimi sunmaktadır. Paleontolojik, Neolitik ve Kalkolitik çağlara özgü fosil kalıntılarından Roma Dönemi’ne ait ikonlara, Trak’lara ait ev örneklerinden Edirne’ye ait yöresel giysilere kadar burada pek çok görülmeye değer pek çok tarihi eser bulunmaktadır.

II. Beyazid Külliyesi ve Şifahanesi, mimar Hayrettin öncülüğünde 1484-1488 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin en güzide örnekleri arasında gösterilen yapı, toplamda yüzü aşkın kubbesi ile dikkat çekmektedir. Cami, darüşşifa, medrese, hamam, mutfak ve erzak depoları, külliyenin bölümleridir. Günümüzde Sağlık Müzesi olarak hizmet veren II. Beyazid Külliyesi ve Şifahanesi’nde haftanın 3 günü düzenlenen konserlere de katılmanız önerilmektedir.

Selimiye Arastası, şehrin en önemli turistik noktalarından biridir. Selimiye Camisi’nin sağ tarafındaki yamaç üzerinde konumlanan arasta, “Kavaflar Çarşısı” adıyla da anılmaktadır. 124 dükkânın bulunduğu çarşı, 73 kemerli olarak inşa edilmiştir. Çarşının en dikkat çeken bölümleri arasında tam ortasında yer alan “Dua Kubbesi” yer almaktadır. Geçmişte çarşının her sabah açılışı öncesinde esnaf burada dürüst satış yapacağına dair yemin etmiştir.

Edirne Büyük Sinagogu, Osmanlı Devleti’ne sığınan Seferad Cemaati’ne kadar uzanan tarihi ile şehrin en kıymetli yapılarından biridir. Adı Türkçe’de toplanma yeri anlamına gelmektedir. 1905‘te çıkan yangın sonucu hasar gören yapı, II. Abdülhamid‘in fermanı ile yeniden inşa edilmiştir. Edirne gezi yerleri listenize mutlaka eklemeniz gereken bu yer, dünyanın en büyük 3. sinagogu olma özelliğine sahiptir.

Meriç Köprüsü, Sultan Abdülmecit zamanında inşa edilmiş olup, yapımı 1842 yılında tamamlanmıştır. Köprü ayaklarında bulunan tahliye gözlerinin suya yansıması, eşsiz bir görünüm sağlamaktadır. Köprünün en özel bölümü, “Seyir Köşkü” olup, mermerden inşa edilmiştir. Kemer kısmında yer alan 12 Hayvanlı Türk Takvimi, Selçuklu mimarisini simgeleyen iki ejderha figürü ve 8 köşeli yıldız hayranlık uyandırmaktadır.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Edirne gezilecek yerler listesinin vazgeçilmez duraklarından biridir. Müze, İslam dünyasında farklı yerlerden gelen pek çok sanatsal esere ev sahipliği yapmaktadır. Dar’ül Tedris Medresesi içerisinde yer alan 14 odada tüm eserler sergilenmektedir. El yazmalarından seramiklere, metal objelerden cam sanatı ürünlerine kadar pek çok eseri burada görmeniz mümkündür.

Edirne’nin birbirinden özel tarihi yapıları ve tüm gezilecek yerleri hakkında en kapsamlı bilgiyi edirne.ktb.gov.tr adresinden alabilirsiniz.

Edirne’nin En Özel Lezzetlerini Tadabileceğiniz 7 Popüler Restoran 

Osmanlı saray mutfağının izlerini taşıyan özel lezzetleri ile kusursuz bir gezinin yanı sıra damaklardan silinmeyecek bir lezzet deneyimi yaşatan Edirne, başta ciğer olmak üzere deneyebileceğiniz birbirinden özel yemekleri ile öne çıkmaktadır. Gezi listenizi hazırlarken, şehrin en meşhur ve beğenilen restoranlarını da not etmeniz önerilmektedir.

Aydın Tava Ciğer, şehrin meşhur ciğerini tadabileceğiniz en popüler restoranlar arasında yer almaktadır. Acı biber sosu, kızarmış acı kuru biber ve turşu ile lezzetine lezzet katacağınız ciğeri tatmak için mekanda her zaman uzun kuyrukların oluştuğunu bilerek zamanınızı ayarlamanız önerilmektedir. Kişi başı hesap ortalaması 30 – 50 TL arasındadır.

Adres: Sabuni, Tahmis Çarşısı Sk. No:8, 22000 Edirne Merkez/Edirne

Köfteci Osman, Edirne’nin lezzetli etleri ile hazırlanan köftesini tadanın bir daha vazgeçemediği işletmelerden biridir. Dinlendirilmiş dana eti, çeşitli baharatlar ve soğan ile hazırlanan, içi sulu ve yumuşak köfteler acı sos ile servis edilmektedir. Köftenin yanı sıra bol sirke ve limonlu piyazının da mutlaka denenmesi önerilmektedir. Kişi başı hesap ortalaması 35 -45 TL arasındadır.

Adres: Sarıcapaşa, Kıyık Cd. No:8, 22000 Edirne Merkez/Edirne

Kıyık Et Lokantası, Edirne’nin en meşhur meyhanesi olup, et yemeklerinin ünü ülke sınırlarını aşmıştır. Özellikle Cuma günleri servis edilen tandırı ve kellesi oldukça meşhur olup, 2 saat içerisinde tükenmektedir. National Geographic tarafından Türkiye’nin en iyi 50 meyhanesi arasında seçilen mekanın mezeleri ile etleri kadar özel olup, seçkin atmosferi aileler için de uygundur. Kişi başı hesap ortalaması 60 – 90 TL arasındadır.

Adres: Barutluk, Kıyık Cd., 22020 Edirne Merkez/Edirne

Tadım Lokantası, Makedon göçmeni bir aile tarafından açılmış olup, günümüzde torunlar tarafından işletilmektedir. Babaanne tariflerine sadık kalınan işletme öğlen yemeklerinde hizmet vermekte olup, konuklar için her gün 15 çeşit yemek hazırlanmaktadır. Tercihiniz lezzetli ve taze ev yemeklerinden yanaysa, işletmeyi mutlaka denemeniz önerilmektedir. Ciğer sarma, ekşili köfte ve Trileçe meşhur lezzetleridir. Kişi başı hesap ortalaması 25 – 30 TL arasındadır.

Adres: Talatpaşa, Saraçlar Cad. No:89, 22100 Edirne Merkez/Edirne

Vargo Restoran, Edirne’nin en şık mekanları arasında yer almakta olup, akşam karanlık çöktüğünde eşsiz şehir manzarası ile göze, özel lezzetleriyle damağa hitap etmektedir. Kırmızı ve beyaz et ağırlıklı zengin menüsü ve çocuk menüsünün yanı sıra şarap çeşitleriyle de beğeni kazanan işletmede kişi başı fiyat aralığı 40 – 80 TL şeklindedir.

Adres: 1. Murat, Talat Paşa Cd. No: 82/A, 22030 Edirne Merkez/Edirne

Lalezar Restoran, Meriç Nehri kıyısında hizmet vermektedir. Edirne’nin meşhur lezzetlerinden başlangıçlarına, kahvaltısından ızgara çeşitlerine kadar tüm lezzetleri misafirlerden tam not alan işletme, şehrin gürültüsünden uzak atmosferiyle de beğeni kazanmaktadır. Kişi başı hesap 40 – 50 TL arasındadır.

Adres: Karaağaç Mah, Lozan Cd. No:6, 22030 Merkez/Edirne

Bereket Lokantası, şehrin en çok tercih edilen esnaf lokantalarından biri olup, döneri ve irmik helvasının lezzeti tüm şehirde bilinmektedir. Sulu yemekleri de hafif ve lezzetli bulunan işletmede kişi başı hesap aralığı 20 – 30 TL şeklindedir.

Adres: Mithat Paşa, Orhaniye Cd., 22020 Edirne Merkez/Edirne

Edirne’de En Çok Tercih Edilen Kahvaltı Mekanları

Tadım Kahvaltı Salonu, konuklarına hazırladığı çeşit çeşit menemeni ile meşhur bir işletmedir. Menemeni tercih etmeyenler için zengin omlet çeşitlerinin de sunulduğu mekanda kahvaltılık ürünler de oldukça taze ve lezzetlidir. İki kişi hesap ortalaması 30 – 50 TL arasındadır.

Adres: Sabuni, Yüksek Kahve Sk., 22100 Edirne Merkez/Edirne

Mola Cafe Kahvaltı, salaş atmosferi ve doğal ürünleri ile Edirne’nin sabah saatlerinde en çok ziyaret edilen işletmeleri arasında yer almaktadır. Bol çeşitli serme kahvaltıda mis kokulu reçeller en beğenilen seçeneklerden biri olurken, mekanın patatesli yumurtası ve gözlemesi de oldukça meşhurdur. Kişi başı hesap ortalaması 30 – 40 TL arasındadır.

Adres: Sabuni, Bedesten Çarşısı karşısı, Kuyumcular Sk. No:6, 22100, 22100 Edirne Merkez/Edirne

Nehir Kahvaltı Salonu, serpme kahvaltısı ve sahanda kavurmalı yumurtası ile meşhur bir işletmedir. Bu seçeneklerin yanı sıra sabah kahvaltısında tercihi çorbadan yana olan konuklar içinse mercimek çorbası öne çıkmaktadır. Kişi başı hesap ortalaması 20 – 30 TL’dir.

Adres: Karaağaç, Karaağaç Cd. No:45, 22100 Edirne Merkez/Edirne

Has Bahçe 22.5 Kahvaltı & Cafe, Edirne’de doğa ile iç içe ve gürültüden uzak bir kahvaltı etmek isterseniz en doğru adreslerden biridir. Klasik ürünlerle hazırlanan serpme kahvaltıda işletme lezzeti doğal malzemeler kullanmasına borçludur. İşletmenin çiğ böreği de oldukça meşhurdur. İki kişi hesap ortalaması 70 – 80 TL arasındadır.

Adres: Karaağaç, Ferahiye Cd. No:37, 22100 Edirne Merkez/Edirne

Yeşil Sera Kahvaltı Evi, Edirne’nin kahvaltı için en çok tercih edilen noktalarından Karaağaç’ta hizmet vermektedir. Doyurucu bir serpme kahvaltının yanı sıra mekanın börek çeşitleri de oldukça beğenilmektedir. Kişi başı hesap ortalaması 20 – 30 TL arasındadır.

Adres: Karaağaç, Lozan Cd. No:30, 22050 Edirne Merkez/Edirne

Hayal Bahçesi, Edirne Kent Ormanı içerisinde konuklarına doğa ile iç içe açık büfe kahvaltı hizmeti sunmaktadır. 70 çeşit kahvaltılıkla her damak zevkine hitap edebilen işletmede, çocuklu aileler de bu doğa harikası atmosferde oldukça rahat etmektedir. Kişi başı hesap ortalaması 35 – 40 TL arasındadır.

Adres: Karaağaç, Lozan Cd. No:11, 22000 Edirne Merkez/Edirne

Günaydın Gourmet, onlarca çeşit yöresel ve doğal ürünü ile doyurucu bir kahvaltı için şehrin öne çıkan restoranları arasında yer almaktadır. Misafirlere diledikleri ürünü seçerek kendi serpme kahvaltılarını oluşturma olanağı sunulmaktadır. Sevmediğiniz ürünleri masanızda görmeyeceğiniz işletmede kişi başı hesap ortalaması 30 – 40 TL arasındadır.

Adres: 1.Murat Mah. Haşim İşcan Caddesi, Aytaç Sitesi No:5, 22030 Merkez/Edirne