• Kentsel Dönüşüm Teşvik Edilmeli!
  • Kentsel Dönüşüm Teşvik Edilmeli!
  • Kentsel Dönüşüm Teşvik Edilmeli!
  • Kentsel Dönüşüm Teşvik Edilmeli!
Çorlu Güncel

Kentsel Dönüşüm Teşvik Edilmeli!

  • 06 Aralık 2021
  • 1362 Kez Okundu

Deprem kuşağında bulunan Çorlu’da kentsel dönüşümün teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Engin Beyazyıldız, resmi kurumların bu konuyla ilgili çalışma yapmasını istedi.

Kentsel dönüşüme sokulan Nusratiye Mahallesi’ndeki Esenkent Kooperatifini ziyaret eden Engin Beyazyıldız, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. Çorlu’da bulunan deprem riski bulunan eski kooperatiflerin kentsel dönüşüme sokulması gerektiğine vurgu yapan Beyazyıldız, bu konuda resmi kurumların ve belediyenin harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kentsel dönüşümü önemsediklerini belirten Beyazyıldız, Çorlu’nun deprem kuşağında bulunduğunu belirtti. Can güvenliğinin her şeyden önce geldiğini kaydeden Beyazyıldız, insanlar ekonomik olarakta bir kayba uğramıyor” dedi.  Nusratiye Mahallesi Esenkent Kooperatifinde kentsel dönüşüme başlayan Yaşam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aktekin’de kat maliklerinin sıfır ve depreme dayanıklı binalara kavuşacağının altını çizdi.  
DEPREME HEPİMİZ HAZIRLIKLI OLMALIYIZ 
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Çorlu Temsilcisi Engin Beyazyıldız gazetemize yaptığı açıklamada: “İnşaat Mühendisleri Odası olarak bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi deprem kuşağında olmamız ve binalarımızın çoğunun eski yapı olması. Geçtiğimiz zaman zarfında Türkiye genelinde çeşitli depremleri yaşadık. Depremin olma olasılığı da sürekli konuşuyor ve Marmara Bölgesi’nde deprem beklenmekte. Özellikle Tekirdağ’da büyük bir deprem bekleniyor. İstanbul depremi aynı zamanda Tekirdağ depremi demektir. En çok hasar görecek bölgelerden bir tanesiyiz. Tekirdağ’ın sanayi bölgesi olmasından dolayı 2004 ten sonra yapılaşma var. biraz şansımız bu ama 2004 öncesi yapılan binaların sayısı da çok fazla. 2004’ten önce bizim çok fazla kooperatif yapılarımız var. Bu kooperatiflerin çoğu depreme karşı dayanıklı yapılar değil, belki yüzde yüz riskli yapılar değildir ama potonsiyel olarak risk barındırıyor. Çorlu bölgesinde 2004 öncesi yapılan kooperatiflerin acil bir şekilde kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. O binalarda oturan insanlarda bu kaygıyı yaşadıklarını düşünüyorum” dedi.  
YEREL YÖNETİMLER KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPMALI 
Yerel yönetimde belediye başkanımız olsun, kaymakamımız mülki amirler olsun bu konularda hassasiyet gösterip özellikle teşvik edici projeler ve teşvik edici toplantılar düzenlemeleri gerekiyor” diyen Beyazyıldız, “Bir ikinci konu da yaşadığımız ekonomik sıkıntı, ekonomide enflasyon yüksel olması nedeniyle sıfır daire alımı şu anda bölgemizde zorlaştı. Buna çözüm eski kooperatif yapıların riskli yapılarda oturan vatandaşlarımız binalarını kentsel dönüşüme sokarlarsa yeni bir daireye kavuşmuş olurlar. Bunu yapacak müteahhitlerimiz var.  Bu sayede yeni projelerde geliştirme imkanı doğmuş olur. Eski yapılarda oturan vatandaşlarımız hem sıfır daire sahibi olmuş olur, hem de müteahhittin de yapabileceği bir iş kolu ortaya çıkmış olacak” dedi. 
ESKİ KOOPERATİFLER KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMELİ 
Konuşmasını sürdüren Engin Beyazyıldız, “50 dairelik bir kooperatif düşünelim bu yapılar 2004 öncesi yapılar ise riskli yapılardır. Bunlara risk analizi yapmamız gerekiyor. Tahmini olarak bu binaların yüzde 80-90’ı hepsi depreme dayanıklı olmayan binalardır. Bundan dolayı da müteahhitte verdikleri zaman yeni bir binaya kavuşacaktır. Eski yapıların şu andaki rayiç bedeli 200-300 bin bandındayken binalarını yenileyip 3 artı 1’den 2 artı 1’e düşseler bile o dairelerin fiyatları 1 milyon 200 bin liranın üzerinde olacaktır sıfır daire olduğu için. Bölgeye tabi bu oranlar değişecektir. Daireler biraz küçüldüğü için burada yeni çıkan daireler fazla olacaktır. 50 dairelik bir kooperatif alanında 100 daire çıkacaktır. 50 dairesini eski sahiplerine verecek, 50 dairesini mütahit kendisi alacak. Daire sahipleri de buradan istifade edecek” dedi. 
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KAT MALİKLERİNE TEŞVİKLER var   
“Risk analizi sonucu bina olumsuz çıktığı takdirde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 18 ay kira bedellerini karşılıyor” ifadelerini kullanan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Çorlu Temsilcisi Engin Beyazyıldız konuşmasını sürdürdü: “Bide yeni çıkacak binanın ruhsat haçlarından da muaf olacaklar. Bunun gibi avantajları var. Kat maliki, dairesini verdiği zaman bir kaybı olmadan sıfır daire sahibi olacak ve depreme dayanıklı binalarda oturmuş olacak. Tek burada kat maliki için dairenin büyüklüğü biraz düşecektir, çünkü mütahitin daire alması gerekiyor. Özellikle kooperatif siteleri için bu çok avantajlı. Bu konuda belediye başkanı ve resmi kurumlar bunların teşvik edilmesi gerekiyor. Özellikle biz inşaat mühendisleri odası olarak biz bu projelerin arkasında duruyoruz. Esenkent Kooperatifini yapan Yaşam İnşaatını misafiri olduk, bu konuda kendilerini destekliyoruz. Bu konuda teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. 
CAN GÜVENLİĞİ HERŞEYDEN ÖNEMLİ  
Can güvenliği her şeyden önce geliyor, insanlar ekonomik olarak ta bir kayba uğramıyor” diyen Beyazyıldız, “Belki vatandaşlarımız şunu söyleyebilir biz nasıl bir araya geleceğiz diyebilirler. Biraz zor gözükebilir ama bunu yapan Esenkent Kooperatifi örnek olarak gösterilebilir. Can daha önemlidir. Ekonomik olarak daha avantajlı. Birde bir kooperatifte veya bir binada kat maliklerini 3’te 2 çoğunluğu o yeri kentsel dönüşüme sokabiliyor” ifadelerini kullandı.  
ESENKENT KOOPERATİFİ ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR 
Kentsel dönüşüme alınan 4 bloklu Esenkent Kooperatifini yeniden inşa ederek 8 blok halinde güzel bir yaşam merkezi yaratma çalışmalarını sürdüren Yaşam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aktekin de gazetemize konuştu: “Bu süreç evet biraz zorlu ama sürecin sonunda yepyeni binalar ortaya çıkıyor. Biz bu projenin tamamlanmasıyla ilgili elimizden gelen bütün gayretleri göstermeye çalışıyoruz. Bu projemiz Çorlu’da ilk ve örnek olacak bir projedir. Esenkent Kooperatifinde 4 bilok 110 tane daire vardı. Yeni projede 180 daire 10 tane dükkandan ibaret. Her daireye bir otopark havuzu, çocuk oyun parkı, spor kompleksi, yeni nesil konut imalatına başladık. Çorlumuz için bu tür eski sitelerin yerine yeni sitelerin kurulmasını öneriyoruz, tavsiye ediyoruz, biran önce kentsel dönüşüme eski yapılar başvursun” dedi. 
KAT MALİKLERİ ÇOK AVANTAJLI 
Konuşmasını sürdüren Yaşam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aktekin, “Bu sene iki yerde projemiz var amacımız 220 konut yapmak, bunu daha da fazlalaştırmak istiyoruz. Bunun dışında Hıdırağa Mahallesi’nde bir projemiz var. Oda kentsel dönüşüme alındı. Nusratiye Mahallesi’ndeki projemizin adı Yaşam Garden, Hıdırağa Mahallesi’ndeki projemizde Yaşam Konakları olacak. Özellikle eski yapılarda insanlar yıkıldığı zamanki halini görseler inanın hiç tereddüt etmeden kentsel dönüşüme binalarını sokarlar. Biz bunların yıkımlarını gerçekleştirdiğimiz zaman o eski yapının halini gördük. Şu andaki demir betonun dayanıklılığı çok yüksek, eski yapılardaki çok düşük kıyas bile yapılamaz. Burada temeli hiç kırma makinası olmadan temeli kaldırabildik. O kadar binanın durumu kötüydü. Daha önceki betonlar C-15 idi, şimdi C-30 kullanıyoruz. Beton kendi özelliğini kaybetmişti. Burada hem mütahit hem kat malikleri burada avantajlı, bana göre kat malikleri daha avantajlı, burada insanlar artık gönül rahatlığıyla oturabilirler. Mali olarak kazançları da kat maliklerinin fazla olacak” dedi.