• Uzun Maraton Bisiklet Sporcusu Mustafa Taşyıldız;  “Aklın Gittiği Yere Vücutta Gider”
  • Uzun Maraton Bisiklet Sporcusu Mustafa Taşyıldız;  “Aklın Gittiği Yere Vücutta Gider”
  • Uzun Maraton Bisiklet Sporcusu Mustafa Taşyıldız;  “Aklın Gittiği Yere Vücutta Gider”
  • Uzun Maraton Bisiklet Sporcusu Mustafa Taşyıldız;  “Aklın Gittiği Yere Vücutta Gider”
Çorlu Güncel

Uzun Maraton Bisiklet Sporcusu Mustafa Taşyıldız; “Aklın Gittiği Yere Vücutta Gider”

  • 17 Haziran 2022
  • 1113 Kez Okundu

Çorlulu uzun maraton bisiklet sporcusu Mustafa Taşyıldız şimdi de Çorlu’dan Kars’a 1800 kilometrelik yolu bisikletiyle gitmeye hazırlanıyor. İleri yaşına rağmen Taşyıldız, “Aklın gittiği yere vücutta gider” diyerek benim aklım şu anda Kars’ta ifadelerini kullandı.


 
Daha önce Diyarbakır’a giden, Edirne Batum Arasında 2 bin kilometrelik mesafeyi en kısa sürede tamamlayan bisiklet sporcusu Mustafa Taşyıldız şimdide Kars’a gitmeye hazırlanıyor. Daha önce çeşitli yarışmalarda derecelere alan Taşyıldız bisiklet sporunu hiç bırakmadı. Evini bisikletinde taşıyan Taşyıldız, günlük ortalama 160-170 kilometre mesafe yaptığını belirtti. Türkiye’de uzun maratonda belli bir mesafeyi en kısa sürede giden başka bir bisiklet sporcusunun olmadığını iddia eden Mustafa Taşyıldız, uzun mesafede en kısa sürede oraya ulaşan sporcu sayısı ben bilmiyorum, ama ben uzun mesafede en kısa sürede giden sporcu olarak iddialıyım” dedi. Çorlu’da yerel yönetimlerden destek bulamadığını belirten Taşyıldız, Yalova Belediyesi’nin sporcusu olduğunu belirtti. 
BİSİKLET TUTKUSU NASIL BAŞLADI 
Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Mustafa Taşyıldız, bisiklet sporuna nasıl başladığını anlattı: “2014 yılında bende kilo vardı, kilo vermek için bir arkadaşımın önerisiyle bisiklet aldım, bir zaman sürdürten sonra bisikletin kilo verdirmeyeceğini anladım, yarışma yapanların yarışlara gidenlerin peşine düştüm, sen bizimle gelemezsin, yollarda seninle mi uğraşacağız gibi laflar söylediler bana. Ben ısrarla bunları takip ettim, turlar yapılıyordu, buradan Çerkezköy, Kınalı 100-110 kilometrelik turlar yapılıyorduk. Bu turlarda ben her turda mesafeyi 15 dakika kısalttım. 1. Yılın sonunda ben diğer bisiklet sporcularının hepsini yakaladım. Kiloda verdi, girdiğim ilk yarışta Edirne’de sonuncu oldum, yılmadın ikinci girdiğim federasyon yarışmasında kendi yaş grubumda Türkiye 2’incisi oldum. 2018 yılında Türkiye’de ilk defa düzenlenen Granfondo Dünya Şampiyonası elemelerinde yüzde 25’lik kısma girmem gerekiyordu, ben orada 6’ıncı oldum, Türkiye’yi temsil eden 8 kişiden birisi oldum, İtalya’da Türkiye’yi temsil ettim. Marmaris’te yapılan yarışmada da şampiyon oldum. Bu sefer iki Yalovalı sporcuyu geçince Yalova Belediyesi beni transfer etti. Onların sporcusu oldum” dedi. 
PAZAR GÜNÜ ÇORLU’DAN KARS’A BİSİKLET YOLCULUĞU BAŞLIYOR
Konuşmasını sürdüren bisiklet sporcusu Mustafa Taşyıldız, “Bu süreçte uzun turlara da başladım, buradan Antalya’ya gittim iki defa Çeşme’ye gittim, sonra yarış bisikletiyle günlük 220 kilometre yol yaparak Ordu’ya gittim. Daha sonra Edirne Kapukule’den Batum’a gittim 11 günde, 1980 kilometrelik yolu 11 günde gittim. Geçen sene ben Çorlu Diyarbakır 1760 kilometre, Diyarbakır annelerini ziyaret ettim. Cumhurbaşkanımızla aynı zamanda HDP’nin önünde terörü lanetleyen bir basın açıklaması yaptım. Bu sene Allah kısmet ederse dünyanın en tehlikeli geçitleri arasında yer alan Soğanlı geçidi var. Of Çay Karayolu üzerinde, çok tehlikeli bir geçit, sırasıyla İstanbul İzmit, Adapazarı Bolu, Gerede Merzifon Amasya Tokat Niksar, Korgan, Fatsa sahile ineceğim, rota değiştireceğim, Kars normalde 1500 kilometre ama ben ratoyı değiştirip Soğanlı geçidine gireceğim 1800 kilometre olacak. Kars turunu 11 günde tamamlamayı düşünüyorum. Bu Pazar günü saat 18:00’da hareket edeceğim” ifadelerine yer verdi. 
BİSİKLET SPORUNDA KAZALARIN BİRÇOĞU KURALLARA UYMAMAK
“Bana birçok sorular soruluyor, korkmuyormusun diye, biz trafikte çok arkadaşımızı kaybettik, bisiklet sporunda ama çok üzgünüm bir tanesi hariç açıp baksınlar kimse kafadan sallamasın ölüm raporlarına kaza tutanaklarına baksınlar maalesef bizim arkadaşlarımız suçlu acı ama gerçek” diyen Mustafa Taşyıldız, “Ben kaza raporlarına ulaştığım 20-25 kişinin raporunda yüzde 60-70’i kavşaklarda yol sapaklarında meydana gelmiş. Neden bu oluyor,  yüksek aktiviteli sporlarda kan şekeri düşüyor. Kan basıncı da düşüyor, paralelinde vücut direnci de düşüyor, paralelinde tansiyon düşüyor, sporcunun dengesiz oluyor. Emniyet şeridinin en sağından gitmesi gereken sporcu hiç farkında olmadan emniyet şeridini ihlal edebiliyor. Yada araç trafiğinin geçeceği çizginin hemen dibinden gidiyor. Arkadan gelen araçlar sporculara çarpabiliyor. Uzun turlarda sporcuların çok sık mola vermeleri gerekiyor, kan şekerlerini düzenleyici gıda takviyeleri almaları gerekiyor” dedi.  
BİR GÜN İÇİNDE NELER YAPTIĞINI NELER YEDİĞİNİ ANLATTI
Konuşmasını sürdüren Taşyıldız, “Ben sabah saat 06:00 veya 06:30 gibi kalkıyorum, kültür fizik hareketleri yapıyorum, mutlak suretle limonlu su içerim, çünkü kanı inceltiyor, sıkı bir kahvaltı yaparım, 4 haşlanmış yumurta, kuru incir, zeytin, peynir, yeşillikte çok oksijen var, vücudun direncini artıran oksijendir. Her 25 kilometrede bir bisikletten iner bacaklardaki laktik asitti azaltmak için 100-150 metre yürürüm. Her 40-45 kilometrede ara öğen çorba içerim, ondan sonra öğlen üzeri sıkı bir öğlen yemeği yerim, mutlaka et yerim, günlük 160-170 kilometre yaparım, bu bazen 200 kilometreye kadar çıkabiliyor. Yatmam kalkmam hep yolda gerçekleşiyor. Su olmazsa olmaz, sürekli içmen gerekiyor. Uzun turlarda aşağı yukarı 5 litre su içerim. Herşey bisikletin içinde. Acıkınca yemek yersen olmaz, acıkmadan yiyeceksin, susamadan içeceksin. Konaklamada daha güvenli olan petrol ofislerini tercih ediyorum. Çadırımı açıp orada dinleniyorum” dedi. 
BAŞARMANIN BİRİNCİ KURALI İNANMAK
“Ben çok güçlü bir insan değilim” diyen Taşyıldız, “ama ben çok kuvvetli bir inanca sahip bir insanım, bu üzerinde durulması gereken bir konu. Kafanın gittiği her yere mutlaka beden gidiyor. Önce kafanın gitmesi gerekiyor. Bu siyasette de böyle, iş hayatında da böyle ticarette de böyle. Başarmanın bir numaralı kuralı inanmak, ikinci kuralı ise bu inancın arkasında yatan düzenli beslenme düzenli uyku, düzenli spor yapmak alkol ve sigaradan uzak durmak, bunu destekleyecek şeylerdir. Benim kafam şu anda Kars’ta, ben daha Pazar günü çıkacam ama kafam orada. Benim kafam buradan kalktı bütün yolları geçti Karsa gitti. Benim kafam şu anda Kars’ta beni bekliyor” dedi. 
HEDEF DÜNYA TURU 
Hedefinin dünya turu olduğunu söyleyen bisiklet sporcusu Mustafa Taşyıldız, “Ben dünya Turuna çıkacağım, bir insanın böyle bir hayali olması bile çok güzel. Ekvatoru turlamak istiyorum, bunun planlamasını yapıyorum. Bunu da bir gün yapacağım buna da inancım tam, bir yerden çıkıp dünyayı tur atıp gelmek istiyorum dedi. 
YEREL YÖNETİMLERDEN DESTEK ALAMIYORUZ
Yerel yöneticilerden destek görmediğini belirten Taşyıldız, “Benim yaptığım kimsenin yapamayacağı şeyler, ben kimsenin avcunu yalayan bir insan değilim, ben kimseye minnet etmiyorum, ben kimseye minnet etmediğim için destek göremiyorum. Yerel yönetimler buna destek verseler ben her gittiğim yerde onların ismini kullanacağım. Ben burada ticaret yapan bir insanım, lafa gelince 55 ilden büyüğüz diyorlar, sanayi deviyiz diyorlar, ama icraata gelince Gölbaşına bisikletle gittim diye büyük olmuyorsun. Seni bu büyük olmuyor. Böyle el etek öpene değil, bu işleri gerçekten iyi yapan sporculara destek vereceksin. Ben ekmek yediğim yeri tanıtmak istiyorum, ben zaten gidiyorum, destek olsalar da olmasalar da ben gidiyorum, benim o gücüm var” dedi.  
İMDAT ŞAHİN