•  “Ölüm Oranlarını Azaltmayı Amaçlıyoruz”
  •  “Ölüm Oranlarını Azaltmayı Amaçlıyoruz”
  •  “Ölüm Oranlarını Azaltmayı Amaçlıyoruz”
  •  “Ölüm Oranlarını Azaltmayı Amaçlıyoruz”
  •  “Ölüm Oranlarını Azaltmayı Amaçlıyoruz”
  •  “Ölüm Oranlarını Azaltmayı Amaçlıyoruz”
  •  “Ölüm Oranlarını Azaltmayı Amaçlıyoruz”
  •  “Ölüm Oranlarını Azaltmayı Amaçlıyoruz”
Çorlu Güncel

“Ölüm Oranlarını Azaltmayı Amaçlıyoruz”

  • 07 Eylül 2022
  • 634 Kez Okundu

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası’nda yaptığı açıklamada, “Aile hekimliklerimizde yapılacak erken tarama ile bulaşıcı olmayan hastalıklarda ölüm oranlarını 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltmayı amaçlıyoruz” dedi.

3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeniyle Orion Alışveriş Merkezi’ne açılan bilinçlendirme ve farkındalık standını ziyaret eden, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan bulaşıcı olmayan kronik hastalıklarda ölüm oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekti. Kalp ve damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik hava yolu hastalıkları gibi hastalıklarında ölüm oranlarını 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltmak istediklerini belirten Ali Cengiz Kalkan vatandaşları aile hekimliklerinde hastalıklarla ilgili erken tarama yaptırılması noktasında uyarılarda bulundu. Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan ile birlikte Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hacı Bayram Zengin, Çorlu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza İçel, Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan farkındalık için Orion AVM’de açılan standı ziyaret etti. 
AİLE HEKİMLİKLERİNDE ERKEN TARAMA YAPILARAK ÖLÜM ORANLARI AZALTILABİLİR
Halk Sağlığı Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Bu haftanın önemi şu dünyada ölüm sebepleri bilinen bulaşıcı olmayan hastalıklar sebepli ölümler kronik hava yolu hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kanser benzer hastalıklar ölümler birinci sırada yer almakta. Bakanlığımızın hedefi 2025 yılına kadar birinci basamak hekimlerimiz, aile hekimlerimizin halkımızı bütün yaş grup aralıklarını taramadan geçirerek bu hastalıkların tespiti anlamında bu sebeplere dayalı olarak meydana gelen ölümleri bunlara erken ölümler diyoruz. 2025 yılına kadar yapılacak olan bu taramalarla Bu ölümleri yüzde 25 azaltmayı hedeflemekte. Bu taramalarda 18 yaş üstü bireylerin boy kilo kan basıncı ölçümleri bel çevresi ölçümleri yapılarak hastalık risklerine karşı uyarılacak, yine 40 yaş üstü hastalarımızın en az yılda bir kez kan basıncı ölçümleri diyabet ölçümleri yapılarak belirli uyarılarla daha sağlıklı bir hayat tarzına yönlendirilecekler. Yine bununla beraber kardiyovasküler risk ölçümlerinde risk taşıyan hastalarımızın hem kardiyovasküler hem diğer tüm hastalarımıza ilişkin olarak ta kendilerinin yaşam standartlarına fiziksel aktivite katarak beslenmelerine dikkat ederek, belirli aralıklarla spor yaparak geliştirecekleri yaşam tarzını birinci basamak aile hekimlerimizle korole ederek ihtiyaç duyulması halinde tahlilleri yapılarak onların ileri basamak hekimliklerimize yönlendirilmeleri sağlanacaktır. Özellikle bu çalışma halkımızla birinci basamak hâkimlerimizin aile hekimlerimizin temasını yükseltecek bunu verimli ve düzeyli bir noktaya çekecek ve hastanelerimize yönelikte yığılmaları azaltacak ve 2. Basamaktaki ve 3. Basamaktaki hastalarımız daha fazla geniş zamanlı tedavi imkanı bulacaklar” dedi. 
2025 YILINA KADAR YÜZDE 25 AZALTMAYI AMAÇLIYORUZ
“Dünyada en sık görülen, en fazla ölüme ve engelliliğe neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklara (kalp ve damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik hava yolu hastalıkları) bağlı erken ölümlerin (70 yaş altı ölümler) 2025 yılına kadar %25 azaltılması ülkemizin bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgili temel hedefidir” diyen Tekirdağ İl Sağlığı Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Aile hekimleri kendilerine kayıtlı olan obez, hipertansif, diyabetik ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılması gereken hastalar, yaşlı bireyler ve sağlıklı bireylere dair listelerden tarama ve izlem işlemlerini yapmaktadır. 18 yaş ve üstünde bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez, kan basıncını, boy, kilo ve bel çevresini ölçtürebilir. Kan basıncı yüksek ise aile hekimi teşhis koymak için ilave kan basıncı ölçümleri ve tetkikler de isteyebilir. 40 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kan şekerini ölçtürebilir. Kan şekeri yüksek ise aile hekimi teşhis koymak için ilave kan şekeri ölçümleri ve tetkikler de isteyebilir” dedi.

AİLE HEKİMLİKLERİ TEDAVİ PLANI YAPARAK HASTAYI TAKİP EDECEK, İHTİYAÇ DUYDUĞUNDA UZMAN HEKİME SEVK EDEBİLECEK
“Hipertansiyon, diyabet veya obezite hastalarının kan basıncı, kilo ve kan şekerinin kontrol altında olması için aile hekimi tedavi planı yaparak takibini sağlayacaktır. İhtiyaç duyduğu durumlarda uzman hekime de sevk edebilmektedir” diyen Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Aynı zamanda kan basıncı, kilo ve kan şekerinin kontrol altına alınması için sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, tütün ve tütün mamullerinden uzak durma, alkol bırakma gibi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verecek ve gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinde çalışan diyetisyen, fizyoterapist, psikolog gibi ilgili sağlık profesyonellerinden destek alınmasını da sağlayacaktır. Hastalar E-nabızda kendi tedavi planını görebilir ve evde ölçtüğünüz kan basıncı değerlerinizi sisteme ekleyebilir” dedi. 
AİLE HEKİMİ YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ KONUSUNDA DANIŞMANLIK VERECEK
Konuşmasın ısürdüren Ali Cengiz Kalkan, “40 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırabilirler. Risk değerlendirmesinde öncelikle yaş, cinsiyet, sigara kullanımı bilgileri alınacak, kan basıncı ölçülecek ve total kolesterol değeri bakılarak 10 yıl içinde bazı kalp damar hastalıklarından ölüme ilişkin risk hesaplanmaktadır. Aile hekimi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verecek, risk durumuna göre gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinden destek alınmasını sağlayabilecektir. Daha ileri tetkik ve tedavi planı için uzman hekime yönlendirilmektir. 65 yaş ve üstündeki bireylerde yılda en az bir kez genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için aile hekimine başvurabilir. Aile hekimi muayeneyi yaparak ihtiyaç duyulan laboratuvar testlerini tamamlanmasını isteyebilir. Bireyin genel sağlık durumu incelenirken günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme, zihinsel faaliyetleri gerçekleştirme ve beslenme durumu da değerlendirilecektir. Ayrıca kullanılan ilaçlar da aile hekimi tarafından gözden geçirilmektedir” dedi. 
İMDAT ŞAHİN