• Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
Çorlu Güncel

Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi

  • 10 Mayıs 2024
  • 239 Kez Okundu

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Atatürk Meydanı’nda tören düzenlendi.

Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törende Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi ve Kent Konseyi Engelli Meclisi’nin çelenkleri anıta sunuldu. Çelenklerin anıta sunulmasının ardından tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Engelli Haftası nedeniyle düzenlenen törene Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarırut, siyasi parti başkanları, STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda engelli vatandaş katıldı. 

ASIL ENGEL KALPLERDEKİ, ZİHİNLERDEKİ ENGELDİR

Engelli Haftası nedeniyle düzenlenen törende konuşan Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yasemin Ayyüksel, “İnsanlar eşit doğarlar ve topluma katılımda eşit haklara sahiptirler. Ancak gerçek yaşamda bazı gruplar; sosyal durumları, bilişsel ve fiziksel farklılıkları açısından söz konusu haklara sahip olamamaktadırlar. Engelliler de bu grubun bir kategorisini oluşturmaktadır. Doğuştan veya sonradan engelli olmak, hiç kimsenin kendi isteği ile olan bir durum değildir. Gelecekte başımıza nelerin gelebileceğini, ne olacağını bilemeyiz. Bugün için sağlam bir vücuda, sağlıklı bir bedene sahip olabiliriz ama yarın başımıza gelebilecek kötü bir hadiseden dolayı engelli olma ihtimalimiz yüksektir. Engelli vatandaşlarımızın bizim gerçeğimiz, bizim bir parçamız olduğunu kavramak ve buna göre tavır geliştirmek zorundayız. Kendimizi engelli vatandaşlarımızın yerine koyarak ona göre düşünmeli ve hareket etmeliyiz. Bunu yapabildiğimiz zaman, engelli kardeşlerimizin önündeki engelin ortadan kaldırabilir ve onların yaşamlarını kolaylaştırabiliriz. Bu, birey olarak bizim görevimiz olduğu gibi kurumların da görevidir. Ve diyoruz ki; asıl engel kalplerdeki, zihinlerdeki engeldir. Bu duygu ve düşüncelerle; beraber yaşadığımız, aynı havayı teneffüs ettiğimiz, aynı çevreyi paylaştığımız tüm engellilerimizin haftalarını kutluyor, engelsiz bir hayat diliyorum” dedi. 

ENGELLİLERE YÖNELİK BAKIŞ VE YAKLAŞIMLAR YANLIZCA BÖYLE GÜNLERDE ELE ALINMAKTA SONRASINDA RAFA KALDIRILMAKTADIR

Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şube Başkanı Bora Yurdseven yaptığı konuşmada engellilerin yaşadıkları sorunlara değindi. Yurdseven, “Ülkemizde uzun yıllardan bu yana 10-16 Mayıs tarihleri arasında Engelliler Haftası olarak çeşitli etkinliklerle toplumda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda kamu ve özel kuruluşlarca etkinlikler düzenlenmekte ve bu şekilde engellilere ilişkin görüş ve öneriler dile getirilmektedir. Ancak üzülerek görmekteyiz ki engellilere yönelik bakış ve yaklaşım konuları yalnızca böylesi günlerde ele alınmak ve sonrasında ise rafa kaldırmaktan ibarettir. Yılladır dile getirilmesine bizler tarafından anlatılmaya çalışılmasına rağmen aynı sorunlar sorun olarak kalmaya devam etmektedir. Çözümleri ise ya ertelenmekte veya uygulanmamaktadır. Bu sorunların en başında çağdaş bütün ülkelerin on yıllar öncesinde çözdüğü engelliliğin tespiti ve haklardan yararlanmasına ilişkin kurallardaki hatalı yaklaşım ve düzenlemeler gelmektedir. Dünya sağlık örgütü ve iç mevzuatımız bakımından geçerli olması gereken kuralların çok gerisinde kalan sağlık raporlarına ilişkin düzenlemelerde yapılan değişiklikler geçmişte var alan hakları bile ortadan kaldırmaktadır” dedi. 

İMDAT ŞAHİN