Çorlu’nun tanınmış simalarından Şefika Koca, yeni çıkardığı kitapla Trakya’nın yemek kültürünü ortaya çıkardı. Şefika Koca’nın Annelerden Trakya Lezzetleri Kitabı 3’üncü baskısını yaparak rekora doğru gidiyor.
Annelerden Trakya lezzetleri isimli kitabı hazırlayan Şefika Koca, Trakyalı vatandaşlardan tam not aldı. Trakya’nın lezzetlerini ortaya çıkaran ve onu kitap haline getiren Şefika Koca 140 farklı çeşit lezzete kitabında yer verdi. Gazetemizi ziyareti sırasında kitabını ve kendini tanıtan Şefika Koca 2. kitabının da yolda olduğunu ifade etti. Kısa sürede 3 bin adet satış yapan annelerden Trakya lezzetleri kitabı ilgi odağı olmaya devam ediyor. Özel hayatındaki başarılara yazdığı kitapla devam eden Şefika Koca’nın kitabı Trakya bölgesinde hızla yayılıyor. Araştırmacı yazar olarak farklı konuları da araştıran Şefika Koca edebiyat hayatıyla da yakından ilgileniyor.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI
Gazetemizi ziyaret eden Annelerden Trakya Lezzetleri kitabı yazarı Şefika Koca 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı. Kadınların hem çalışma hayatında hem de toplumsal hayatta olması gerektiğine vurgu yapan Şefika Koca kadınlar sadece 8 Martta değil her gün özel kılınmalı.
ŞEFİKA KOCA KİMDİR
1967 yılında Çorlu’da bir çiftçi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Şefika Koca ilk ve ortaöğrenimini Çorlu’da tamamladı. Şu anda International Dublin Üniversite’nde kamu yönetimi ve siyaset bilimi okuyan Şefika Koca uzun yıllar STK başkanlıkları görevlerini de yürüttü. Profesyonel olarak aerobik, step, plates ve fitnesi eğitmenliği ve hakemliği yapan koca, 10 yıl spor salonu işletmeciliği görevini de yürüttü. Çorlu kent konseyi kadın meclisi başkanlığını başarılı bir şekilde yürüten Şefika Koca sosyal projelerde de görevler üstlendi. Sakatlar derneği çorlu şubesi üyesi, ziraat odası üyesi, ticaret ve sanayi odası üyeliği, TOBB kadın girişimciler icra komitesi üyesi, çağdaş yaşamı destekleme derneği üyeliği, 29 ekim kadınları derneği üyeliği, Trakyam üreten kadınlar kooperatifinin üyesi ve birçok STK’da görev almıştır. Bir dönemde çorlu belediyesi meclis üyeliği görevini yürüten Şefika Koca aktif siyasi hayatına devam ediyor.
ANNELERDEN TRAKYA LEZZETLERİ KİTABI NASIL ORTAYA ÇIKTI
Kitabın çıkış tarihçesini anlatan koca, “Ben çorlu doğumluyum, çorluda büyüdüm, Çorlu’da yaşamaktayım. Çorlumuza ne bırakabiliriz düşüncesi içerisindeyim. Trakya yemeklerini hazırlamaya başladım. Pandemi döneminde kitabımızı hazırladım. Gece gündüz tam 1 yıldır bu kitap için hazırlık yaptım ve kitabımız ortaya çıktı kısa sürede beğeni kazandı.
TRAKYA LEZZETLERİNİ KÖY KÖY DOLAŞIP ANNELERİMİZDEN ÖĞRENDİM
Medeniyet kültürlerinin yemekler üzerine etkisini anlatan annelerden Trakya lezzetleri kitabı yazarı Şefika Koca, “Mübadele sonrası bölgemizden ayrılan yahudi ve ermeniler ile balkanlardan gelen göçmenlerin Trakya’ya getirdiği mutfak kültürünün Trakya gacallarının kültürüyle harmanlanmasından oluşan nadide Trakya lezzetlerini köy köy dolaşıp annelerimizden öğrendim. Kitabımda gelecek nesillere unutulmayacak lezzetlerin tariflerini bırakmak istedim” dedi.
MEŞHUR OLAN YEMEKLER NELERDİR
Konuşmasını sürdüren Şefika Koca, “Trakya’mız tarımı ve hayvancılığı ile öne çıkan bir bölgemizdi, bu sebeple ciğer sarmamız çoban kavurmamız, kelle paça çorbalarımız, kuzu etli kapamamız, etli dolmamız çok meşhurdur, hayvancılıktan dolayı sütümüzün, peynirimizin, yoğurdumuzun bol olması sebebiyle her yemeğe her hamura lezzet katmışlardır. Kırma dızmana bunların örnekleridir. Trakya peynirimiz, kaşarımız çok lezzetlidir” dedi.
HERKESİN BAŞUCU KİTABI OLMAYA DEVAM EDİYOR
Kitapta farklı yemek çeşitlerine yer veren Şefika Koca bu kitap herkesin başucu kitabı olacak diyerek; “Benim ananemler 1938 yılında Bulgaristan’dan gelmişler. Onların büyük fıçılara koydukları üzüm turşusu vardır. çocukken giderdik, tas ile ortaya koyarlar bayılırdım o turşuya. Benim en çok sevdiğim turşu üzüm turşusuydu. bu çok yaygın değil ama göçmenler bilirler. Trakya bir cennet, fabrikalar 1980’li yıllara kadar yoktu. Asırlık cevizler ve asırlık kirazlar vardı. Fabrikalar gelince tabi maalesef bir bozulma meydana geldi. Herkesin başucu kitabı olabilecek bir kitap. Farklı tarifle yaptığımız yemekler oluyor. Mesela oğlumla farklı peynirler üretiyoruz. göçmenlerin çiprisa, tavuk otu dedikleri bir ot var. Bununla biz peynir yaptık. Çiprisalı peynir diye, peynir ürettik. Sirkeler yaptık, bütün meyvelerden oluşan sirke yaptım” ifadelerine yer verdi.
İMDAT ŞAHİN