Namık Kemal Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Halim Orta, Seymem Kavununun tanıtımı toplantısında çarpıcı rakam vererek, Seymen Mahallesi’nin arazisinin yüzde 80-85’inin satıldığını belirtti.
Seymen Köyü’nün tarihçesini anlatan Prof. Dr. Halim Orta daha sonra Seymen arazilerinin yüzde 80-85’inin satıldığını kaydederek köylünün elinde 10-15 bin dönüm arazinin kaldığına dikkat çekti. Seymen Köyü’nün 1800’li yılların başında kurulduğuna dikkat çeken Halim Orta Seymen Köyü’nün gelişimini anlattı. Daha sonra arazilerin satışından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Prof. Dr. Halim Orta toprağını ve suyunu koruyamayan hürriyetini ve zürriyetini koruyamaz dedi.
SEYMEN KÖYÜ 1800 YILLARIN BAŞINDA KURULDU
Seymen’in tarihini anlatan Prof. Dr. Halim Orta, “Seymen Mahallesi’nde 5’inci kuşak Balkan Göçmeni bir ailenin çocuğuyum. Seymen Köyü 1800 yılların başında 1808’de Segbanı Cedid dağıtıldıktan sonra tüfekçiler 2’ye ayrılıyor kendi içlerinde anlaşmazlığa düşüyor. Büyük bir kısmı bugün ki ismi Seymen Köyüne yerleşiyor, diğer kısmı ise Silivri’ye yerleşiyor. Burada yaklaşık 100 hane civarında orada da 25-30 hane civarında yerleşti. Seymen köyünün tarihçesi ulu segban büyük segban olarak anılıyor. Daha sonra 1877-79 Osmanlı Rus savaşından sonra burada 4 hane Türk var. 1875 senesinde bizimkiler Bulgaristan buraya 7 hane geliyor. Seymen yakınlarında bir otlak bulup yerleşiyorlar. Bu 4 hane de köye gelin biz Bulgarlardan çok sürünüyoruz, gelin burayı sahiplenelim diyorlar. 1875 yılında 11 hane ile Türkleşmeye başlıyor. Sonra gelen türk göçmenlerle 400 haneye ulaşıyor” dedi.
KÖY ARAZİLERİNİN YÜZDE 80-85’İ SATILDI KÖYLÜNÜN ELİNDE ÇOK AZI KALDI
Konuşmasını sürdüren Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Halim Orta, Çorlu’nun önemli köylerinden birtanesi, Çorlu’nun ve Tekirdağ’ın en büyük arazisine sahip 98 bin dönüm büyük bir arazi. Tabi bunun yüzde 80-85’i köylünün elinden çıkmış durumda. Çok acı bir durum 10-15 dönümü köylünün elinde. Üretimde olduğuna bakmayın. Sanayicilerin, yatırımcıların, politikacıların, emlakçıların eline düşmüş durumda. Ben dünyanın çok değişik yerlerinde eğitim vermek içinde bulundum. Özellikle İngiltere ve Japonya’da dikkatimi çeken bir şey oldu. Riyakata verdikleri önem ve ör ve ananenilerine verdileri önem benim dikkatimi çekti. Gençlere şu tavsiyede bulunmak istiyorum, dünyada her ne olursa mevcudu korumak bozulanı düzeltmekten çok daha kolaydır” dedi.
TOPRAĞINI VE SUYUNU KORUYAMAYAN HÜRRİYETİNİ VE ZÜRRİYETİNİ DE KORUYAMAZSINIZ
Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Halim Orta yaptığı konuşmada: “Dünyada her ne olursa olsun, sağlığınız ekonominiz aile ilişkileriniz her zaman mevcudu korumak bozulanı düzeltmekten çok daha kolay ve ekonomiktir. Önce sağlığınızı onurunuzu ve ailenizi bölgenizi toprağınızı suyunuzu kültürünüzü koruyun. Hele hele toprağı ve suyu koruyamazsanız şunu sakın unutmayınız hürriyetinizi ve zürriyetinizi de koruyamazsınız. Toprağını ve suyunu koruyamayan hürriyetini ve zürriyetini de koruyamazsınız. Ne yaparsanız yapın bu ikisini korumak zorundasınız. Ben herkese teşekkür ediyorum” dedi.
İMDAT ŞAHİN