“Sürdürülebilir Tarım Zirvesi” Gerçekleştirildi
Çorlu Güncel

“Sürdürülebilir Tarım Zirvesi” Gerçekleştirildi

  • 05 Ağustos 2023

Gıda ve tarımsal üretimde rekabet gücünü arttırarak geleceğe hazırlamak adına düzenlenen ‘Sürdürülebilir Tarım Zirvesi’ yoğun bir katılım ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Salonu ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti.

Sürdürülebilir Tarım Zirvesi’nde, verimli arazilerin, tarım sektöründeki gelişmelerin ve Çorlu’nun gıda üretiminde daha da önemli bir merkez haline gelmesi için, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Sürdürülebilir Tarım Zirvesi’ Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Salonu ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti. Zirveye Çorlu Kaymakamı Mustafa Eldivan, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşioğlu, Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Çorlu Belediyesi Başkan Vekili Ülkü Pişkin, NKÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Murat Taşan, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Meclis Başkanı Erdim Noyan, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Emre Yılmaz, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ali Gümüş, CHP Tekirdağ İl Başkanı Volkan Nallar ve İlçe Başkanları, Banka Bölge Müdürleri ve üyeler ile çiftçiler de katılımda bulundu.
YAŞANAN OLAYLAR TARIMIN STRATEJİK OLARAK ÖNEMİNİ BİZLERE GÖSTERDİ 
Bölgemizin ticaret, sanayi ve tarımda Türkiye’nin en önemli üstlerinden biri konumuna geldiğini söyleyen Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, “Bu üç sektörün bir arada bu kadar kuvvetli olduğu çok az şehrimiz var. Bu konuda gerçekten şanslıyız. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odamızda bu güne kadar bölgemizin ticari ve sanayi gelişimine liderlik etti. Ancak; başta pandemide kırılan tedarik zinciri, sonrasında da Rusya Ukrayna savaşından dolayı yaşanan tahıl krizi tarımsal üretimin ekonomik boyutu dışında stratejik olarak ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi. Bu nedenle bölgemizi geleceğe hazırlama vizyonunda tarımsal üretimin gelişimini de hedeflerimiz arasına aldık. Değerli çiftçi dostlarım, içinde bulunduğunuz sıkıntıyı çok yakından takip ediyoruz. Bende bir çiftçiyim, benzer sıkıntıları yaşıyorum. Girdi maliyetlerindeki artış ve bölgemize özel iklim kaynaklı verim kaybından dolayı hepimiz zorlanıyoruz. Başta Ziraat Odamız, Ticaret Borsamız ve şehrimizdeki siyasilerimizin bu sorunları düzenli olarak karar vericilere aktardığını biliyorum. Milletvekillerimizde hem Türkiye Büyük Millet Meclisinde hem de Bakanlıklarda konu ile ilgili çalışmalar yürütüyorlar. Ancak bugün bir araya gelmemizin sebebi sadece bugün yaşadığımız sıkıntılar değil. Gelecek bugünden çok daha zor olacak. Su ihtiyacı, iklim değişikliği ve uluslararası rekabet gelecekte bizleri çok daha zorlayacak. İşte bugün, tarımsal üretimimizin geleceğini, sürdürülebilir tarımı konuşmak için bir aradayız. İşletmelerimiz nasıl dijitalleşme ve yeşil dönüşüm ekseninde değişiyorsa, tarımsal üretimimizde akıllı tarım, hassas tarım uygulamaları ve belli alanlarda alternatif tarım ürünleri ile şekillenmeye devam edecek!” ifadelerini kullandı.
TARIM ARAZİLERİNİ CİDDİ ORANDA KAYBEDİYORUZ
Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Halim Orta’nın konuşması Sürdürülebilir Tarım Zirvesine damga vurdu. Prof. Dr. Halim Orta yaptığı konuşmada; “Sınırları Misakı Milliyle çizilmiş Türkiye’nin sınırlarının yüzde 97’si Anadolu’da yüzde 3’ü Trakya’da bulunuyor. Ne var var ki bu yüzde 3’te batısı da dahil olmak üzere nüfusu yüzde 25’i yaşar, Türkiye sanayisinin de yaklaşık yüzde 60-65’i Marmara Denizi etrafına konuşlanmış durumdadır. Türkiye’de 23 Milyon hektar alan üzerinde tarım yapıyoruz, bu 1980’de zirve yaptı, 28 milyon hektara çıktı nüfusumuz 45 milyondu, bugün 85 milyon insanı doyurmaya çalıştığımız süreçte bu 23 milyon hektar alana düştü. Tarım arazilerini ciddi kaybediyoruz. Bizim Meriç Ergene Havzasında 600 metrelik bir aktüelimiz vardır, ben bölgede çalışmaya başladığım zamanlarda yaklaşık olarak 70-80 metreden tüm sektörler yer altı suyu çekerdir, sanayi tarım hepsi. Bugün 400-450 metredeyiz, bugün 150 metremiz kaldı. Niye biliyor musunuz Isranca ve Ganos’dan 0,4 milyar metreküp beslenirken biz 1.2 milyar metreküp çekiyoruz. Sadece Tekirdağ’daki yoğun su tüketen deri ve teksil boyahaneleri özellikle 3 bin civarına ulaşmış. Hepimiz aynı gemideyiz, toprağını ve suyunu koruyamayan hürriyetini ve zürriyetini de koruyamaz” dedi. 
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ZİRVESİNDE KONUŞMACILAR KONU BAŞLIKLARINA GÖRE BİLGİLER VERDİ 
Sürdürülebilir Tarım Zirvesi’nde, tarım sektörünün duayen isimleri, Bloomberg TV Tarım Editörü ve Moderatör İrfan Donat, Prof. Dr. A. Halim Orta “Genel Tarım”,  Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye Ürün İhtisas Borsası Genel Müdürü Ali Kırali “Lisanslı Depoculuk”, Türktraktör Ticari İş Lideri Ahmet Canbeyli “Sürdürülebilir Tarım”, Daze Tarım Teknoloji Yetkilisi Ümit Dağlı “Drone Teknolojileri”, Balkan Orman ve Tarım Ürünleri Yetkilisi Bahtiyar Gürdal “Alternatif Tarım”  konu başlıkları ile katılımcılara bilgi verdi.
İMDAT ŞAHİN