Çorlu Belediyesi tarafından son günlerde artan hava kirliliği ve kokuyla ilgili dayanışma toplantısı düzenlendi.
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un ev sahipliğini yaptığı toplantıya CHP Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşioğlu ve Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Gökhan Metiner, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Kenan Kelle, CHP Çorlu İlçe Başkanı Cüneyt Akar, MHP Çorlu İlçe Başkanı Cemal Daştan, İYİ Parti Çorlu İlçe Başkanı Akın Yılmaz, Deva Partisi Çorlu İlçe Başkanı Ömer Dündar, Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Ahmet Fidan, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri, muhtarlar, STK, oda başkanları ve yöneticileri, OSB yöneticileri ve temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
TOPLANTI ÇORLU BELEDİYESİNİN SUNUMUYLA BAŞLADI
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un ev sahipliğinde Çorlu Belediyesi’nde düzenlenen toplantı belediye yetkililerinin sunumuyla başladı. Çorlu’daki kokunun hangi bölgelerden geldiğine değinilen sunumda Çorlu’da meydana gelen kokunun kuzey rüzgârlarıyla birlikte kuzeyden geldiğini belirtildi. Kokunun oluşma sebepleri ve çözüm önerileri de sunumda belirtildi.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ ANLAMINDA ÇORLU TÜKENİYOR
Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Tecer yaptığı konuşmada Çorlu’nun hava kirliliği anlamında tükendiğini belirtti. Zihniyetlerin değişmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Lokman Tecer, “Koku diye tabir ettiğimiz şey hava kirliliğinin ta kendisidir. Bu kadar üretimin olduğu, fabrikaların olduğu bir bölgede taşıtlarında sirkülasyonu olduğu bir kentte kokuya sebep olan emisyonların kent atmosferinde bulunmama şansları yok. Ben şunu belirtmek istiyorum, biz günlük 1-2 litre su tüketiyoruz ya günlük bir insan 20 bin litre hava tüketiyoruz. Bu kadar çok tükettiğimiz bir kaynağın içerisindeki sağlığı etkilememe ihtimali yok. Bir tekstil fabrikasının bir ram bacasından bir haftada 1 ton yağ ve kimyasal atılıyor. Bursa bölgesinde tekstil fabrikasına koyduğumuz filtreden çıkan bu. 1 ton yağı atmosfere bırakıyor. Bu bölgede 300 tane tekstil fabrikası var, her birinin en az iki tane ram bacası var 600 ram bacasından 600 ton atık atılıyor. Sorunun çözümü çok mu zor, burada tedbirler sayıldı, yasalar söylendi, ama zihniyet değişmediği sürece bunlarla sonuç almak pek mümkün değil. 600 tane ram bacasına takılacak bir filtrenin maliyeti 50 bin dolarla 150 bin dolarlık, ortalama bir 100 bin dolarlık baca gazı kontrol sistemi takılabilir. Bu paralar patronlar için çok büyük paralar değil. Biz bu işverene 100 bin dolara havayı temizletemiyorsak bunu yasayla yönetmelikle kapatmayla açmayla yaptıramayız. Kabullenmemiz lazım, önce zihniyet değişmeli. Gerçekten bu bölge ülke ekonomisinin önemli bir taşıyıcısı, Trakya’nın göz bebeği, bu bölge çevresel anlamda tükeniyor. Havası suyu toprağı gerçekten tükeniyor. Geç kaldık ama başlamak için yine de bir çaba ortaya koymak gerekiyor” dedi.
“YETKİMİZ OLMASA DA SORUMLULUĞUMUZ VAR”
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt yaptığı açıklamada; “Aslında kanunlar koku sorunu ve hava kirliliği konularında durumu tam olarak izah etmiş ve yapılması gerekenleri net olarak belirlemiş. Ancak bunları uygulama konusunda bazı sorunlar olduğu da ortada. Bize belediye başkanı olarak kanunla verilmiş ve yetki yok ancak sorumluluğumuz var. Bu sorumlulukla hareket ederek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte fabrika ziyaretleri gerçekleştirdik ve çatılarda hep birlikte gezdik. Açıkçası ekiplerin yaşadıkları zorlukları da bizzat yaşamış olduk. Sorunu kaynağında çözmek gerek. Nasıl yapılacaksa yapılmalı. Bu kanuni düzenlemeler ya da cezai yaptırımlarla olacaksa olsun. İşini doğru yapan firmalarımızın da bu durumdan rahatsız olduklarına eminim. Örneğin cezai işlemlerin OSB’lere uygulanması ve onların da bunu firmalara yansıtması değerli olabilir. Sorunun üstesinden gelebilmek için devletimizin yaptırımların yanı sıra arıtma ve baca sistemleri uygulamaları konularında projelere destek vermesi, sanayi kuruluşlarımız içinde değerli olacaktır. Böylelikle denetimler daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilecektir” dedi. .
“SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ORTAK HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ”
Konuşmasını sürdüren Başkan Sarıkurt, “Kentimizde ve bölgemizde yaşanan hava kirliliği ve koku sorununu çözmek için de ortak hareket etmek zorunda olduğumuzun bilincindeyiz ve bu konuda doğru adımlar atarak sorunun çözümü için yekvücut olacağımızdan şüphem yok, inancım tam. Bizim vatandaşlarımıza karşı sorumluluğumuz ortada. Onların huzuru ve sağlıkları için ortak hareket ederek sorunu el birliğiyle çözmeliyiz. Tamamımızın ortak bir irade ortaya koyması gerekiyor. Sorunun çözümü konusunda doğru adımlar atarsak kolaylıkla halledeceğimizi düşünüyorum” dedi.
MİLLETVEKİLLERİ VE BAŞKAN ALBAYRAK DESTEK AÇIKLAMASINDA BULUNDU
Sunumların ardından katılımcılar hava, çevre, su ve koku kirliliği konularında çeşitli öneri ve görüşlerini aktarırken, CHP Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşioğlu ve Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, ortak bir mutabakat sağlayarak konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışılması ve çözüme kavuşturulması için hep birlikte hareket edeceklerini belirtiler. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise konunun takipçisi olacağını ve çözümü konusunda destek vereceğini açıkladı.
İMDAT ŞAHİN