Çocukların büyüme ve gelişme dönemi okul çağına denk gelmektedir. Okul döneminde gelişim süreci etkin bir şekilde devam ettiğinden, çocukların sağlığının devamlılığı için dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle okul dönemi hastalık oranları çok daha yoğundur. Okul hastalıkları olarak bilinen bazı rahatsızlıklar, okul çağında olan çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Çünkü okulda çocuklar toplu halde bulunmaktadır ve bulaşıcı hastalıklar, çocuklar arasında hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Pek çok sefer, okullar açıldı hastalık başladı gibi söylemlerle karşılaşmak da mümkündür. Söz konusu okul çağı hastalıkları da birden fazla örnekle beraber karşınıza çıkabilmektedir.
Okullar açıldı hastalık oranları artı gibi pek çok söylem bulunmaktadır. Özellikle güneş ışınlarının azalması, soğuk havanın artması okul döneminin başlıca sorunlarındandır. Hastalıkların ortaya çıkmasında, alerjik rahatsızlıkların yaşanmasında sonbahar kış dönemi okul süreci öne çıkmaktadır. Okullarda hastalık tabloları incelendiği zaman da en sık görülen hastalıkların solunum yolu enfeksiyonları olarak tanımlandığı bilinmektedir.
Okul Döneminde En Sık Hangi Bulaşıcı Hastalıklar Görülür?
Okula giden çocuklar, uzun ders sürelerinde diğer öğrencilerle aynı havayı nüfuz etmiş olurlar. Aynı zamanda öğrencilerin yakın mesafede olmaları, nezle, soğuk algınlığı türevi virüs kaynaklı hastalıkların yayılmasını kolaylaştırır. En sık bulaşan hastalıklardan birisi nezledir. Çocuklarda hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı gibi belirtilerle kendini göstermeye başlar. Okulda bulaşan hastalıklar içinde yer alırken yayılımı bir hayli hızıdır.
Grip, havadan çok kolay bir şekilde yayılabilir. Hapşırma, öksürme gibi durumlarla havada kolayca yayıldığı görülür. Çocukların hapşırması, öksürmesi gibi durumlarda virüsler hava partikülleriyle kolayca yayılmaktadır. 0-6 yaşta görülen hastalıklar için örnek vermek gerekirse kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeği bunlar arasında yer almaktadır. Birbirinden farklı belirtileri olan bu hastalıklar, çocukların aynı ortamda bulunmalarından kaynaklı olarak bulaşmaktadır.
0-12 yaşta görülen hastalıklar hakkında öne çıkanlardan birisiyse menenjittir. Bu yaşlarda görülen menenjit, beyni saran zarların iltihaplanmasıdır. Bakteri veyahut virüs kaynaklı bir hastalıktır ve bu yüzden çocuklar hastanede gözetim altında tutulmaktadır. 12 yaşına kadar görülen hastalıklara örnek olarak mide gribi de gösterilmektedir. Soğuk algınlığı, öpücük hastalığı gibi daha birçok örnek verilmesi de mümkündür.
Okulda Görülen Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?
Okullarda hastalık problemleri ebeveynlerin en çok endişelendiği durumlardan birisidir. Çünkü çocuklar, bulaşıcı hastalıklara karşı yetişkinlerden daha savunmasız olurlar. Bundan ötürü çocukların okul ortamında bulaşıcı hastalıklardan etkilenmemesi için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu önlemlerin bazıları şu şekildedir;
•Ellerin sık sık yıkanması bulaşıcı hastalıkların yayılmasına engel olmaktadır. Çocuğunuzu ellerinizi sıkça yıkmaya teşvik etmelisiniz.
•Bazı bulaşıcı hastalıkların belirtileri beklenenden daha hafif geçebilmektedir. Ancak çocuğunuzu belirtileri hafif düşüncesiyle okula göndermekten kaçınmalısınız. Çocuğunuzun başka çocuklarla temasını engellemeli ve evde kalmasını, tedavisinin devam etmesini sağlamalısınız.
•Çocuklarınıza yalnızca hijyen kurallarını değil, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını da kazandırmalısınız. Sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak ve temiz olmak, bağışıklığın güçlenmesinde önemli olan üç etkendir.