Yaklaşık 200 bin metal işçisini ilgilendiren MESS Toplu İş Sözleşme görüşmeleri başladı. Yüzbinlerce metal işçisinin gözü kulağı toplu iş sözleşmesi görüşmelerine çevrildi.
Trakya Bölgesinde de binlerce işçiyi ilgilendiren MESS görüşmeleri için 3 sendika görüşmelerde yerini aldı. Bunlardan biri olan Birleşik Metal İş Sendikası’nın Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever MESS süreciyle ilgili gazetemize konuştu. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yapılacak toplu iş sözleşmesinden yaklaşık 200 bin metal işçisi yararlanıyor. Birleşik Metal İş Sendikası yaptığı çalışmalar sonrası zam oranlarını belirledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Beyhan Vatansever, yüzde 140,5 zam talepleri olduğunu vurguladı.
“METAL İŞÇİLERİ KAZANIRSA TÜM İŞÇİLER KAZANIR”
MESS toplu iş sözleşme görüşmeleriyle ilgili gazetemize konuşan Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “Metal işkolu Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecindeyiz. İşkolumuzdaki Grup Toplu İş Sözleşmeleri; sözleşme kapsamında işçinin çokluğu, örgütlülük düzeyinin yüksekliği ve işçilerin niteliği, MESS’in işveren örgütleri içindeki farklı durumu ve sektörün ekonomi içindeki büyüklüğü nedeniyle hep önemli olmuştur. MESS ile yapılan Grup Toplu İş Sözleşmesi özel sektördeki en büyük, en fazla işçi kapsayan toplu iş sözleşmesidir; başka sektörler için de sonuç yaratmakta, başka sektörleri de etkilemektedir. Bu nedenle, “Metal İşçisi Kazanırsa Bütün İşçiler Kazanır” sözü gerçek bir duruma işaret etmektedir. Metal sektörü, otomotivden beyaz eşyaya, demir dökümden, elektroniğe geniş bir alanı kapsamaktadır ve Türkiye ekonomisinin lokomotifi niteliğindedir. Ekonominin üçte birini metal sektörü oluşturmaktadır. ISO’nun En Büyük 500 firma araştırmasında ilk 10 sırada yer alan şirketlerin çoğun metal sektöründedir. Bu nedenle, her bakımdan önem taşıyan bir toplu iş sözleşmesi sürecindeyiz” dedi.
“METAL İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIRLAŞIRKEN YAŞAMLARI ALABİLDİĞİNE ZORLAŞMAKTADIR”
Konuşmasını sürdüren Beyhan Vatansever, “Metal işçilerinin çalışma koşulları ağırlaşırken yaşamları alabildiğine zorlaşmaktadır. Metal işçilerin reel ücretleri sürekli gerilemekte, işçiler hemen her gün yapılan zamlar karşısında gündelik temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmektedir. İnsanca yaşayacak bir ücret politikasının uygulanması zorunlu ve yaşamsal bir mesele haline gelmiştir. TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığı hemen her kesim tarafından genel kabul görmektedir. Artık hiç kimse resmi enflasyona inanmamaktadır. Buna rağmen ücret zamlarımız ilk 6 aylık dönem dışında resmi enflasyon kadar arttığı için ücretlerimiz reel olarak sürekli gerilemektedir. 2010 yılı Ağustos ayında MESS’e üye işyerlerindeki sendikamız üyesi ortalama ücretli bir metal işçisinin ücreti asgari ücretin yüzde 91 üzerinde iken, bugün itibariyle yüzde 13 düzeyine gerilemiştir. Ücretlerimiz son 2 yıllık dönemde, asgari ücret karşısında görünür biçimde gerilemiştir. Son sözleşme dönemimiz olan 1 Eylül 2021’den bugüne bakıldığında ise asgari ücret %275 artarken ücretimiz kümülatif olarak 228,8 artmıştır. Ücret artışları aynı dönem içerisinde artan kurlar karşısında da gerilemiştir. BDDK verilerine göre bireysel kredi kartı hacmi bir yılda yüzde 178.7 artmıştır. Tüketici kredilerinde yüksek artış oranı da, geçinemeyen, harcamalarını karşılayamayan işçilerin borçlanma yoluna gittiklerini, borcu borçla kapatma arayışına girdiklerini göstermektedir. Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları son toplu sözleşmemizin başlangıç tarihi olan 1 Eylül 2021 tarihinden bu güne, 22 ayda yüzde 322 oranında artmıştır. Sahibinden.com sitesinin verilerine göre de 2 yıllık dönemde İstanbul’da kira artışı %471,43 olarak gerçekleşmiştir. Bu tür verileri daha da çoğaltmak mümkündür. Ancak, bu veriler bile metal işçilerinin ücretlerinin sürekli reel kayba uğradığını, alım güçlerinin düştüğünü açık olarak göstermektedir” dedi.
YÜZDE 140,5 ORANINDA ZAM TALEP EDİLİYOR
“Ücret zam teklifimiz 3 bölümden oluşmaktadır” diyen Beyhan Vatansever, “İlk olarak, düşük ücretli işçilerin ücretlerinin bir ölçüde yükseltilmesi amacıyla, saat ücreti 65 TL’nin altında olan işçilerin saat ücretlerinin 65 TL’ye yükseltilmesini teklif ediyoruz. Bu teklif şu anlama gelmektedir. Aylık ikramiye dâhil net 13.940 TL’nin altında ücret alan işçilerin ücretleri 13.940 TL’ye getirilmelidir. Son yıllarda asgari ücret artışı ile ücret zamları artışı arasındaki makasın çok açılması nedeniyle, işçilerin ücretleri asgari ücrete çok yaklaşmış, 10-15 yıl kıdemi olan işçiler asgari ücretin biraz üzerinde bir ücret alır hale gelmiştir. Bunun sonucunda da kıdeme bağlı bir ücret zammı kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle her kıdem yılı için saat ücretlerine 2, 5 TL verilmesini teklif ediyoruz. Ayrıca, bu iki zamdan sonra, tüm işçilerin saat ücretlerine seyyanen 77 TL ücret zammı teklif ediyoruz. 3 kalemden oluşan ücret zam teklifimizin karşılığı oransal olarak ilk 6 aylık dönem için yüzde 140,5’dir. Bu teklimiz ilk 6 aylık dönem için ortalama ücrette ikramiye dâhil net 20.587 TL’ye denk gelmektedir. Teklif ettiğimiz bu zam oranı ile ortalama bir metal işçisinin ücret ikramiye dâhil net 35.064 TL olacaktır. Bu tutar bugün asgari düzeyde geçinebilecek bir ücrettir. Bugün ortalama bir metal işçisinin ikramiye dâhil ücreti ise net 14.477 TL’dir. Diğer altışar aylık zam dönemleri içinse, resmi enflasyonun gerçeği yansıtmaması nedeniyle, diğer 6’şar aylık ücret zammı teklifimiz ise altı aylık dönemdeki enflasyon oranına 8 puan eklenmesidir. Ancak 6’şar aylık dönemler itibariyle, bu dönem aralıklarında asgari ücrete yapılacak zamların, yukarıda belirtilen orandan daha fazla olması halinde asgari ücrete gelecek zammın uygulanmasını teklif edeceğiz. MESS ile yaptığımız grup sözleşmesi yasal nedenlerden geç başlamakta ve uzun bir dönemi kapsamaktadır. 1 Eylül yürürlüklü toplu sözleşmemizin başlaması Ekim ayını ve sözleşme görüşmelerinin bitiş tarihleri ise ocak, şubat aylarını bulmaktadır. Bu nedenle de, 1 Eylül’den itibaren geçerli olan ücret zamlarının farkları 4-5 ay sonra alınmaktadır. İşçilerin giderleri artmakta ancak gelirleri artmak bir yana vergi dilimlerinin artışı nedeniyle azalmaktadır. Metal işçilerinin Ocak-Şubat ayına kadar dayanacak halleri kalmamıştır. Bu nedenlerle, Sendikamız, ücretlere toplu sözleşme öncesi 1 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında zam yapılmasını ve bu zammın toplu sözleşme süreci sonrası ortaya çıkacak ilk altı aylık zamdan mahsup edilmesini talep etmektedir. Bu talebimiz, oldukça önemli hale gelmiştir ve böylece işçiler bir anlamda can suyuna kavuşacaklardır” dedi.
İMDAT ŞAHİN