1 Kasım 1922 yılında Yunan işgalinden kurtulan Çorlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü gerçekleştirilen törenle kutlandı.
Çorlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıl dönümü kutlama programı Atatürk Meydanı’nda yapılan çelenk sunma töreni ile başladı. Çorlu Kaymakamlığı, Çorlu 5. Kolordu ve Garnizon Komutanlığı ve Çorlu Belediye Başkanlığı çelengi Atatürk Anıtı’na sunulurken ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile program son buldu. Çelenk sunma programının ardından kutlama töreni Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Cumhuriyet Meydanı’nda şiirler ve halk oyunu gösterileri sergilendi. Kutlama programının sonunda komandoların yaptığı gösteriler büyük beğeni topladı.
PROTOKOL ÜYELERİ ÇORLU’NUN KURTULUŞUN GÜNÜNÜ KUTLADI
Çelen sunma programının ardından Çorlu Kaymakamı Murat Eren yaptığı açıklamada: “Bugün 1 Kasım Çorlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıl dönümü. Ne mutlu bizlere bu güzel günde bir araya geldik” dedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ta yaptığı açıklamada; “Çorlu’muzun kurtuluşunun 101. Senesi kutlu olsun. Tabi kasım ayı bizim kurtuluş aylarımız, 29 Ekimle başlayıp Çerkezköy Marmara Ereğlisi, daha sonra Çorlu yarın Muratlı, sonra Şarköy’de tamamlamış oluyoruz. Cumhuriyetimizin coşkusunu yaşadık, ben halkımızla gurur duydum. Tekirdağlılarla gurur duydum, bugüne kadar yapılan en büyük katılımdı, çok heyecan vardı, herkeste Cumhuriyete sahip çıkmanın gururunu gördüm” dedi. CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar’da Çorlu’nun kurtuluş gününü kutladı.
ÇORLULULAR VATANINI SEVER, ATASINA GÖNÜLDEN BAĞLIDIRLAR
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Başkan Sarıkurt, “Çorlu halkının bağımsızlık mücadelesi adına tarihi bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilen bugünü anmak, büyük bir onur ve sorumluluk taşımaktadır. Bugün, Çorlu'nun kurtuluşunun 101. yıl dönümünde, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarına bir sözümüz var: Çorlu halkı olarak, birlik ve beraberlik içinde şehrimizi daha da ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz, bu güzel şehrin her taşına alın terimizi, emeğimizi katacağız! Çünkü bu topraklar, hepimizin doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı ve hayatımızı inşa ettiğimiz topraklar. Çorlulu olmak, bu topraklara duyulan derin bir bağlılığı, sevgiyi ve sorumluluğu ifade eder. Çorlulular, vatanını çok sever. Çorlu’da millî bayramlar hep bir başkadır; hep birlikte, coşkuyla kutlanır. Tıpkı 2 gün evvel Cumhuriyetimizin 100. Yıl dönümünde 70 bin kişilik fener alayımızla hep bir ağızdan “Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa!” diye haykırmamız gibi. Ata’sına gönülden bağlıdır Çorlulular, onun izinden gider her daim. Hatta öyle bir sevgidir ki bu, 1960 yılında Çorlulular, “Çorlu Atatürk Heykeli Yaptırma Cemiyeti”ni kurmuştur. Avukatı, bankacısı, öğretmeni, esnafı, çiftçisi… Hepsinin ortak özelliği Çorlulu olmaları ve Atatürk’ü bizim gibi çok sevmeleri. Yüreğinde Atatürk sevgisi taşıyan 55 Çorlulu bir araya gelerek Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’ni yaptırmıştır. Çorlulu olmanın ruhunu yaşayan, anlayan Çorlulular, bundan 60 yıl sonra da yine aynı ruhu yaşatarak Atatürk Evi’nin inşa edilmesine büyük katkı sağlamıştır. 2020 yılında kentimize kazandırdığımız Çorlu Atatürk Evi’miz de aynı sevgi, aynı anlayışla ve en önemlisi Çorluluların birlik olmasıyla hayata geçirilmiştir. Çorlu’yu Çorlu yapan da aslında budur; Ata’sına bağlı, vatanına, toprağına bağlı Çorlululardır. Çorlulu olmak; aynı sokakları paylaşmak, aynı mahallelerde büyümek, aynı okullarda okumaktır. Bu topraklarda yaşayan herkes, birbirinin akrabası, komşusu, arkadaşı, hemşerisidir. Çorlulu olmak, aynı zamanda bu topraklara, bu şehre ve bu insanlara derin bir saygı duymak anlamına gelir. Bu şehirdeki her ağaç, her sokak, her park, her esnaf, her komşu, bizim için değerlidir. Bu topraklar, bizim hayat hikâyemizin bir parçasıdır. Ben her daim Çorlulu olmakla gurur duydum ve gurur duyacağım” dedi.
SAKATLAR DERNEĞİ ÇORLU ŞUBESİ HALK OYUNLARI İZLEYİCİLERİ BÜYÜLEDİ
Çorlu Belediyesi önünde devam eden törenlerde şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Daha sonra ise Çorlu Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile program devam etti. Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi üyeleri tarafından oluşturulan halk oyunları gösterisi izleyicileri hem duygulandırdı hem de büyüledi.
KOMANDOLARIN GÖSTERİSİ ÇORLULU VATANDAŞLARI ETKİLEDİ
Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden törenlerde Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Jandarma Komando Birliği tarafından Omurtak Caddesi üzerinde yapılan geçit töreni ve gösteri büyük beğeni topladı. Vatandaşlar, askerleri pür dikkat izlerken okudukları Jandarma Komanda Yemini ve söyledikleri marşlarla Çorlu sokakları inledi.
İMDAT ŞAHİN