Dünya Kanser Günüyle İlgili Açıklama
Çorlu Güncel

Dünya Kanser Günüyle İlgili Açıklama

  • 30 Ocak 2024

Çorlu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza İçel Dünya Kanser Günü’yle ilgili açıklama yaptı.

“Kanser hem dünya hem ülkemiz için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır” diyen Ali Rıza İçel, “Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir” diyerek kansere dikkat çekti. 

DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE HASTALIĞA DİKKAT ÇEKMEK ÜZERE FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ DÜZENLENMEKTEDİR 

Konuyla ilgili açıklama yapan Çorlu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza İçel, “Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. İlçemizde de tarama programlarımız tanıtılarak halkımız bu konuda bilinçlendirmeye çalışılmaktadır. Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları; Toplum Sağlığı Merkezlerinin bağlı birimi olarak faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) , Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM)  ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. 4 Şubat Dünya Kanser Günü, gerek kanser konusunda farkındalığı ve eğitimi artırarak gerekse dünyanın her yerindeki hükümetler ile bireyleri hastalığa karşı harekete geçmeye zorlayarak her yıl milyonlarca önlenebilir ölümün önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Bakanlık olarak benimsediğimiz farkındalık mesajımız “Kanserden korunmak herkesin hakkıdır. Siz de kanserden korunmak ve kendinize uygun taramaları yaptırmak için; Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ne başvurabilirsiniz” Dünya Sağlık Örgütü; meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerinde vakaların erken evrelerde yakalanmasına yönelik toplum tabanlı tarama programları önermekte ve bu çalışmaların bütüncül bir kanser kontrol programının parçası olması gerektiğini belirtmektedir. Ülkemizde DSÖ önerileri doğrultusunda 2008 yılından itibaren kayıt, önleme, tarama ve tedavi çalışmalarını bir arada barındıran Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında; meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için, toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Ülke genelinde kanser taramaları; Birinci Basamak ve 2.-3. Basamak Sağlık Kuruluşlarında, Toplum tabanlı ve fırsatçı taramalar şeklinde yapılmaktadır. Kırsal ve dezavantajlı gruplarımıza illerimizdeki mobil tarama araçları ile de tarama hizmeti verilmektedir. Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programımızda, Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yıl da birde kolonoskopi önerilmektedir. Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yapılmaktadır” dedi. 

DÜNYA KANSER GÜNÜ SEMİNERİ DÜZENLENECEK

Çorlu’da yapılacak programla ilgili konuşan Ali Rıza İçel, “Çorlu İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak; 1 Şubat 2024 tarihinde saat:13:00’da Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Salonunda Rahim Ağzı Kanseri ve 4 Şubat Dünya Kanser Gününe dikkat çekmek, halkı bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak adına “Dünya Kanser Günü” konulu eğitim semineri düzenleyeğiz” dedi.