• Sigara En Büyük Halk Sağlığı Tehdidi!
Çorlu Güncel

Sigara En Büyük Halk Sağlığı Tehdidi!

  • 02 Şubat 2024
  • 562 Kez Okundu

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklama yapan Çorlu İlçe Sağlık Müdürü Ali Rıza İçel bir açıklama yaparak sigaranın en büyük halk sağlığı tehdidi olduğunu belirtti.

“Tütün kullanımı, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer almakta olup Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmaktadır” diyen Ali Rıza İçel, “Dünyada büyük bir sorun olarak tanımlanan tütün kullanımına yönelik olarak ülkemizde de kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir. Bu çerçevede her yıl 9 Şubat tarihi tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve tütünle mücadele çalışmalarına dikkat çekebilmek amacıyla ülkemizde 'Sigarayı Bırakma Günü' olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır” dedi. 

SİGARAYI BIRAKMAK BÜYÜK FAYDA SAĞLAMAKTADIR

Konuşmasını sürdüren İlçe Sağlık Müdürü Ali Rıza İçel, “Tütün ürünü kullanımını bırakmak, her zaman ve her yaşta büyük fayda sağlamaktadır. İlk sigara bırakma gününden itibaren akciğerlerde, kalpte değişim başlamakta yüksek kalp atış hızı normale dönmekte, kan basıncı düşmekte, kan dolaşımındaki karbon monoksit seviyesinin normale dönmekte ve zamanla bağışıklık sistemi güçlenmektedir. 2-12 hafta içinde dolaşım düzelmekte, akciğer kapasitesi artmakta, öksürük ve nefes darlığı şikâyetler azalmaktadır. Ayrıca çevredeki bireylerin, özellikle de çocukların pasif sigara dumanından korunması için de büyük kazanç sağlanmaktadır” dedi. 

9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLER İÇİN ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ OLABİLİR

“9 Şubat tarihi, sigarayı bırakmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir” diyen Ali Rıza İçel, “Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı” aranarak destek istenmelidir. Sigara bırakma polikliniklerinde konuya özel eğitim alan hekimler görev yapmaktadır. Hekimin hastayı muayenesi ve değerlendirmesi doğrultusunda sigara bırakma tedavisinde, bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış pereperatlarla bırakma süreci desteklenmektedir. Çocuk ve gençlerimiz başta olmak üzere toplumumuzu tütün ürünlerinin zararlarından korumak amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir” dedi. 

İMDAT ŞAHİN