• Ukome Esnafın Sesini Duymuyor!
  • Ukome Esnafın Sesini Duymuyor!
Çorlu Güncel

Ukome Esnafın Sesini Duymuyor!

  • 20 Şubat 2024
  • 1752 Kez Okundu

Akaryakıtın ve girdi maliyetlerinin sürekli yükselmesi nedeniyle taşıma sektöründeki esnafların zor durumda olduğunu belirten Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nadir Samancı, esnafın zam beklentisine karşı UKOME’nin toplanmamasına sert tepki gösterdi.

Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nadir Samancı, UKOME’nin, esnafın beklediği zam kararlarıyla ilgili adım atmamasına sert tepki gösterdi. Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda açıklamalarda bulunan Nadir Samancı UKOME zam kararlarıyla ilgili toplantı yapmaz ise Cuma Günü büyükşehir belediyesinin önünde esnafın bir araya gelerek açıklama yapacağını duyurdu. Esnafın seçim değil geçim derdinde olduğunun altını çizen Samancı UKOME’ye çağrıda bulundu. UKOME’nin zamları seçimden sonraya bırakmaya çalıştığının altını çizen Nadir Samancı esnafın bekleyecek takatinin kalmadığını çoğu esnafın artık iş bırakacağının altını çizdi. Cuma’ya kadar açıklama yapılmaması durumunda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi önünde toplanacaklarını ifade eden Samancı, “Biz fazlasını değil hakkımızı istiyoruz. Esnaf seçim değil geçim derdinde!” diye konuştu.     

‘7 BİN TAŞIMACI SEKTÖRÜNDEKİ ESNAF ZOR DURUMDA’

Cuma gününe kadar UKOME’den açıklama beklediklerini ifade eden Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nadir Samancı, “Toplu taşıma, ticari taksi, servisçiden oluşan 7 bin esnafımız zam kararı bekliyor. Kırılganlıkları çok büyük. Her gün telefonla aranıyoruz, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) alacağı riskli kararlar olabilir. Şöyle bir önerimiz vardı. 4 maddelik yılbaşı zam kararlarını açıklayın. Tartışılacak farklı konu varsa o tartışılamayacak konuları seçimden sonraya bırakalım. Bunu da yapmadılar, dolayısıyla biz çok büyük sıkıntılar çekiyoruz” dedi. 

‘SEKTÖRDEKİ ESNAF ÇALIŞMAMA KARARI ALACAK?’ 

Zam kararlarının alınmaması esnafı zorda bıraktığını belirten Başkan Samancı, “UKOME seçime kadar toplantı yapmamakta kararlı. Maliyetlerimiz yakıttan hariç, bakımlarımız, lastiğimiz, tüm gider sarfiyatlarımız %70 ile %100 arası artmışken büyükşehirin zam vermemesi esnafımızı zor durumda bırakıyor. Özellikle toplu taşıma, ticari taksi esnafımız, öğrenci servis esnafımız çalışmama kararı alacak. Çalışmama kararı aldığı andan itibaren de temsilciler olarak, esnafın yöneticisi olarak onların yanında durmamız gerekiyor” ifadelerini kaydetti. 

‘ODA TEMSİLCİLERİ VE ESNAFLAR OLARAK BÜYÜKŞEHİRİN ÖNÜNDE TOPLANACAĞIZ’

Bir çok ilde zam kararlarının peş peşe açıklandığını vurgulayan Samancı, “Perşembe Cuma gününe kadar zam kararlarıyla ilgili UKOME’den herhangi bir açıklama yapılmadığı takdirde biz STK ve esnafların katılımıyla Büyükşehir’in önüne gitmeye hazırız. Şunu söylemek istiyorum; biz yılbaşından beri zam kararı bekliyoruz. Şu anda bizim enflasyon girdileriyle beraber hiçbir kazancımız kalmadı. Sadece bu bizim boynumuza atılan bir halka olmaması gerekiyor. Seçim üzeri deniliyor, seçim üzeri İstanbul, Ankara, Trabzon, Antalya, Balıkesir, Bursa, Muğla’da zam kararları alındı. Biz burada niye esnafın temsilcisi olarak gereken enerjiyi büyükşehirden alamıyoruz diye çırpınıyoruz. Bizim zam talebimiz %30 - %50 civarında olsun istedik. Vatandaşın da menfaati gözetilerek bu konu UKOME’de masaya yatırılıyor” dedi. 

“ESNAF SEÇİM DEĞİL GEÇİM DERDİNDE”

Konuşmasını sürdüren Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nadir Samancı, “Kimse alınmayacak, kırılmayacak. Biz esnafımızı temsil ediyoruz, biz her zaman esnafımızın yanındayız. Şu anda bir seçim yarışı herkes kendine bir periyod çizmiş, bir yol çizmiş. Herkese başarılar diliyoruz ama benim burada tek sözüm şu; ‘Esnaf seçim değil, geçim derdinde. Esnaf, ‘Benim karnım açsa ben oy kullanmayı düşünemem’ diyor. Şu an esnafımız evine ekmek götüremiyor. Özellikle toplu taşıma esnafımızın büyük sıkıntıları var” dedi.  

‘UKOME 4 AYDIR TOPLANTI YAPMIYOR, SORUNLAR ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ” 

“UKOME toplantısı 10. aydan beri yapılmıyor 4 ay oldu. Toplantı yapılmadığından sorunlar çığ gibi büyüdü ve büyümeye devam ediyor” diyen Nadir Samancı, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan Tekulaş A.Ş’de de aynı durumlar geçerli, Tekulaş A.Ş. olarak tüm şoför arkadaşlara gerekli zamlar yapıldı, Tüm girdi maliyetleri yüksek oranda zamlandı, tahmin ediyoruz ki toplu taşımaya verilmeyen zamlardan dolayı da Tekulaş A.Ş. büyük zararlar etmekte. Trafik Sigorta, Muayene, Kasko %120 artış gösterdi. Ortaya çıkan zararları göze alarak esnafımızın hali ortada, özellikle toplu taşıma esnafı tüm ücretsiz, indirimli taşımalar, yapılamayan zamlar ve maliyetlerin yüksek olmasından dolayı çalışmamakta kararlı” ifadelerini kullandı. 

ESNAFA KULAK VERİN, BU SÜREÇE SEÇİM ÜZERİ KAOSA DÖNÜŞECEK, ESNAF ÇALIŞMAMA KARARI ALACAK

Sözlerine sürdüren Nadir Samancı, “Biz şunu istiyoruz; sayın başkanlarım bizi yormayın. Biz, affedersiniz sizin kapınızda dilenci gibi yalvar yakar, zam kararlarını geçirmek için tevazu ve hoşgörü ile mücadele ediyoruz. Girdiler belli, TÜİK’in açıkladığı veriler belli, yakıta gelen zamlar belli. Bizim fazla bir beklentimiz yok. Biz esnafa hizmet ederken esnafın menfaatini korumak zorundayız. Ne yazık ki bu iş istenmeyerek seçim üzeri bir kaosa dönüşecek. O kaosa dönüştüğü andan itibaren de küsenler de olacak. Geleceğimiz son nokta ise çalışmama kararı olacak. Lütfen esnafın sesine, çağrısına kulak verin” diye konuştu.

İMDAT ŞAHİN