Fabrikalara ve iş yerlerine personel taşımacılığı yapan esnaflar korsan taşımacılık yüzünden zor duruma düşüyor. Onlarca evrak düzenleyen ve milyonlarca lira para harcayarak araç alan esnaf, korsan taşımacılık nedeniyle iş yapamaz hale geliyor.
Çorlu ve çevresinde denetimlerin yeteri kadar yapılmaması nedeniyle bazı firmalar gelişigüzel personel taşımacılığı yaptığı ettiği iddia ediliyor. Evrakları yeterli olmayan firmaların resmi kurumlara bile personel taşındığını söyleyen Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nadir Samancı, Çorlu S.S 17 Nolu Çorlu Güven Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Filiz, Çorlu Travel Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Altan Çetinkaya, S.S 163'nolu Çorlu Ögrenci Servisleri Kooperatif Başkanı Çağdaş Şahin basının karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nadir Samancı, korsan taşımacılık nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu ve soruna karış çözüm istediklerini belirtti.
“CİMER’E, BAKANLIĞA, VALİLĞE, KAYMAKAMLIĞA YAZI YAZMAMIZA RAĞMEN KORSANIN ÖNÜNE GEÇİMİYORUZ”
Fabrikalara ve işyerlerine personel taşımacılığında korsan uygulamalarının önene geçilmesini isteyen Nadir Samancı bu konuda yetkililerin harekete geçmesini isteyerek: “Bölgemizde çok ciddi sorunlarımız bulunmaktadır. sorunlar her geçen gün artıyor ve biz bu sorunlarının önüne geçemiyoruz. Taşımacılık sektöründe yıllardan beri hizmet veren esnaflarımız bulunmaktadır. Yaptığımız araştırmalarda özellikle servis camiasında çok fazla S Plaka da korsan taşımacılıkla alakalı bilgiler alıyoruz. Biz defalarca CİMER’e, Ulaştırma Bakanlığı’na, Kaymakamlığa, Valiliğe yazı yazmamıza rağmen, korsan taşımacılığın önüne geçemiyoruz” dedi.
“BAKANLIĞIN VERDİĞİ YETKİ BELGELERİNE HİÇBİR ŞEKİLDE DENETİM YAPTIRAMIYORUZ”
“Geldiğimiz son noktada öz mallarla alakalı bir çalışma yaptık. Öz mallarımız var, günden günü büyüyor, fabrikalarımız kurumsal firmalarımız, öz mal edinmekte” diyen Nadir Samancı, “Artan maliyetler yüzündün. Biz öz mallar konusunda da bir çalışma yaptık. D3 Yetki Belgesine 16 yaş şartı getirdik. Ama bakanlık bir gün sonra D3 yetki belgesinde 16 yaş önce 12 yaştı 16 yaşa çekti ve bir araçtan sonra artık yaş sınırı koymuyor. Biz bakanlığın verdiği yetki belgelerine burada hiçbir şekilde denetim yaptıramıyoruz. Hiçbir şekilde denetim olmuyor” dedi.
“D4 S BELGELİ ŞEHİRLERARASI TAŞIMACILIK YAPACAĞIM DİYE ALINAN ARAÇLAR ŞEHİR İÇİ KORSAN TAŞIMACILIK FAALİYETİ GÖSTERİYOR”
Konuşmasını sürdüren Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nadir Samancı, “D4 S Belgeli şehirlerarası taşımacılık yapacağım diye alınan araçlar şehir içinde korsan taşımacılık olarak faaliyet gösteriyor. Tabi biz burada esnaflar olarak şunu söylemek istiyorum. Bu konuşmaları duyanlarda küsme ve darılmalar olacak. Doğru olan bir yol var doğru olan yol bu değil, D4 S Belgesi nedir, şehirlerarası personel servisi taşımacılığı yapılmak üzere verilen bir belgedir. D4 S Belgesi kapsamında şehir dışına personel taşımacılığı yapan araçların hiçbir şekilde sayısı ve periyodu belirlenmeden bakanlık düz ara D4 S Belgesi vermekte. Onlarda S Plaka olma zorunluluğu bir tek Tekirdağ’da yoktu. D4 S Belgesi’ni düz plakalara da veriyor. İBB’de L Plakaya D4 S Belgesi veriliyor. Ankara’da da aynı, Eskişehir’de de S Plakaya D4 testi veriliyor. Antalya’da da durum aynı” diye konuştu.
“PERSONEL SERVİS TAŞIMACILIĞI GERÇEKTEN ZOR DURUMDA”
Konuşmasını sürdüren Nadir Samancı, “Çorlu ve Ergene’de 1597 adet S Plakamız var, 296 adet J plakamız bulunmakta, 334 tane ticari taksimiz bulunmakta, bu araçlarla biz hizmet vermekteyiz. Yüzde 87.2’si aktif durumda. S’lerde oran biraz daha düşük. Bu zamana kadar büyükşehir belediyesinin aldığı üniversite raporlarından da kaynaklı 2032 yılına kadar bizim araçlarımız tedarik kısmında yeterli sayılarında. Personel servis taşımacılığı gerçekten zor durumda. Korsan taşımacılık adı altında düz plaka diye tabir ettiğimiz yine de şunu söylüyorum, D4 S Belgesi olan esnafımız da var, bu kapsamda olan esnafımızda bu işi yapıyor. Altan Çetinkaya D2 Belgesi olmasına rağmen hiçbir şekilde fabrika taşımacılığı yapmıyor. Burada art niyetli kazanç sağlıyım boyutunda hiç olmadı” dedi.
“RESMİ KURUMLAR BİLE BU ARAÇLARDAN HİZMET ALMAYA BAŞLAMIŞ DURUMDA”
Çorlu S.S 17 Nolu Çorlu Güven Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Filiz yaptığı açıklamada: “Bölgemizde ticari plakalarla ilgili yapılan eksik ve yanlış yapılan uygulamalar çerçevesinde bölge esnafının mağduriyeti söz konusu. 2005 yılında encümen kararlarıyla alınan ticari plaka yönetmeliklerine istinaden bölgemizin mücavir alanlarının tamamında ticari plaka uygulaması trafik kazalarının azaltılması, kaliteli hizmetin artırılması kaçak korsan ve vergi kaybının önlenmesi yönünde ticari plaka yönetmelikleri hazırlandı. Bugünlerde denetim ve kontrolsüzlüklerden yapılan yanlış bilgilendirmelerden dolayı mevcut ticari plakaların bölge esnafının ve sanayicinin hizmetinde olmasına rağmen eksik görüldüğü muhabbetleri ve konuşmalarına istinaden kaçak ve korsan düz seride plakalar taşımacılık yapılmakta. Bu taşımacılıklar o kadar üzücü boyutlara gelmiş durumdaki resmi kurumlar bile bu tip araçlardan hizmet almaya başlamış durumdalar. Ne kontrolleri var ne bakanlıkları var” dedi.
İMDAT ŞAHİN