CHP Çorlu Belediye Başkanı aynı zamanda adayı Ahmet Sarıkurt, Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası’nda konuştu. Sarıkurt, “Birinci önceliğimiz kentsel dönüşüm olacak” dedi.
TMOBB Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası’nı ziyaret eden aynı zamanda kendisine de İnşaat Mühendisi olan Ahmet Sarıkurt burada önemli açıklamalarda bulundu. Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’u Çorlu İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Engin Beyazyıldız ve oda yönetimi karşıladı. Başkan Sarıkurt’un ve İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Engin Beyazyıldız’ın gündemi kentsel dönüşüm oldu.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI HAZIRLADIKLARI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİ BAŞKAN SARIKURT’A ANLATTI
Çorlu İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Engin Beyazyıldız kentsel dönüşümle ilgili odanın hazırladığı projeyi anlattı. Engin Beyazyıldız yaptığı konuşmada, Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak sosyal sorumluluk kapsamında Çorlu’da Tekirdağ’da Biz Bize Yetelim projesini sunuyoruz. Bu projede yerel yönetimler, ticaret ve sanayi odasıyla birlikte STK’lar STK’larda İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası Jeoloji Mühendisler Odası teknik insanlar nezdinde hep beraber elimizi taşın altına koyup bölgemizdeki yapıları kentsel dönüşüme kavuşturabilmek için bir çalışma yapabileceğimizi düşünüyoruz. Buradaki maksat ta şu biliyorsunuz şuan da ekonomik bir sıkıntı var, bu ekonomik sıkıntı içerisinde inşaat kısmında yeni dairelerin satılamama durumu var, eski dairede oturan insanların da kendi dairesini satıp yeni daire alamadığından dolayı biz cüzi miktarlarla bunu dönüştürme şansımızın olduğunu düşünüyoruz. Buradaki eski yapısını devir edip yıktıktan sonra buraya girecek mütahit firmanın ufak bir limitle ufak bir tutarla burayı kentsel dönüşüme sağlayabileceğine inanıyoruz. Bu amaçla sokak arasında mahalle arasındaki eski yapılarımızı kentsel dönüşüm imkânı olabileceğini düşünüyoruz” dedi.
SEÇİM KİTAPÇIĞIMIZIN BİRİNCİ GÜNDEM MADDESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM
Çorlu Belediye Başkanı aynı zamanda adayı Ahmet Sarıkurt’da kentsel dönüşümle ilgili konuştu: “Öncelikle İnşaat Mühendisleri Odası olarak bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Özellikle bizim partimizin yerel seçimlere yönelik oluşturmuş olduğu bildiride hem de biz hazırlamış olduğumuz seçim taahhütleri kitapçığında birinci gündem maddemizin kentsel dönüşüm konusu olduğunu gittiğimiz yerlerde de özellikle de vurguluyoruz. Bunu hissederek ve yaşayarak birinci madde haline geldi. Depremden sonra deprem bölgesine en az 3 defa deprem bölgesine gittik. Yardımları götürmek ve bölgede yaşananları daha iyi anlamak için deprem bölgesine gittik. Özellikle 11 ilde gerçekleşen deprem sonrasında fark ettiğimiz. Kendi adıma söyleyebilirim, belirgin olarak fark ettiğim bir şey daha var deprem bölgesinde büyük bir karışıklık ve büyük bir karmaşa neyin ne zaman yapılacağının planlanmadığının belli olduğu bir çalışma sistematiği vardı. Bu konu bizler açısından daha büyük bir tehdit oluşturuyor. İstanbul ülke nüfusumuzun neredeyse 5’te 1’i ticaretimizin ise önemli bir bölümü İstanbul’da. Öyle yâda böyle bir deprem olacak. Böyle bir deprem anında en azından Maraş depreminde tecrübe edilen şey en çok bizim iyi organize olmamıza ihtiyaç olacak. Biz geçtiğimiz dönemlerde de belirtmiştim” dedi.
2021 YILINDA KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGESİNİ OLUŞTURUP BAKANLIĞA ONAYLATMIŞTIK
Konuşmasını sürdüren Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Kentsel dönüşüm strateji belgemizi oluşturmuş bakanlığa onaylatmış, aslında bazı adımları da atmaya başlamıştık. Pandemiyle beraber bir miktar sekteye uğrasa da sizlerle de paylaşmıştım. 99 öncesi yapılarla ilgili bu kitapçığın içinde de bazı bilgileri paylaşmıştık. Özellikle 99 öncesi olup 4 kat üzeri olan 3 bin 400 civarında yapımız var şehrimizde. Bunların riskli olduğunu ifade diyoruz. Aslında soru şu deprem bölgesinde de oydu, insanlar bizlere binalarının riskli olup olmadığını sormuyorlar, insanlar bizlere binalarının belli büyüklüğün üzerindeki depremde yıkılıp yıkılmayacağını soruyorlar. Riskli olduğunu söylemek kolay, en son 2018 de deprem yönetmeliği düzenlemesi olduğunda 2018 yılından önce yapılan yapıların hepsi 2018 yönetmeliğine göre riskli ama bir vaka var. Benim deprem bölgesinde dikkatimi çekmişti. Özellikle Malatya’da dikkatimi çekti. Doğru zemin koşullarında 1990’lı yıllarda yapılmış binalar ayakta duruyorken ovada yapılmış yeni binalar yıkılmıştı. Adıyaman’da da öyleydi, Maraş’da da öyleydi o yüzden 99 öncesi yapılmış yapıların hepsi riskli yâda hepsi depremde yıkılır demek çok yerli yerine basan bir tespit değil. Tabi her şartta koşullarımızı bilmemiz gerekiyor” dedi.
SADECE BİNA BAZINDA DEĞİL ALAN BAZINDA DA DÖNÜŞÜMLERE İHTİYAÇ VAR
“Kentsel dönüşüm konusunda sizlerin odaların meslektaşlarımın arkadaşlarımın katkısına desteğine ve gayretine ihtiyacım var. Bina bazında 130’a yakın bina dönüştü. Bu dönüşümü sağlayan şey tabi tam maksadı doğrultusunda mı tartışılabilir. Sadece bina bazında dönüşümlere değil alan bazında dönüşümlere ihtiyaç var” diyen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Lisanslı firmalar gördüğüm kadarıyla bizim şehrimizde yok, linaslı firmanın burada kurulmasına vesile olalım, belediye de katkı sunsun. 6306 lisanslı firmayla mümkün oluyor. Netice doğuran inceleme bu lisanslı firmalar yaptığı incelemeler oluyor. Bunun kurulması faaliyete geçmesi noktasında yâda laboratuvar ihtiyaçları noktasında gelin işbirliği yapalım, beraberce bu alanda yatırım yapsın, laboratuvarın niteliklerini belli bir yere taşıyalım. Tekirdağ’da en fazla yapı bu şehirde bulunuyor. Çorlu’da lisanslı bir firmanın olmaması ilginç. Bu dönemde daha fazla meslektaşlarımızdan destek beklediğimi belirtmek isterim.
ÇORLU BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM A.Ş’Yİ KURDUK
Konuşmasını sürdüren Ahmet Sarıkurt, “Bu şehirde çok sayıda mütahit firma var, bu firmalar özellikle çok sayıda kişiyle anlaşmak yerine bir kişiyle anlaşıp ekonomik amaçlarına ulaştığı süreci taşımaya çalışıyor. Avcılar Belediyesi bunu yapmış, hikayenin tarafı devlet yada belediye olmak zorunda olacak. Çorlu Belediyesi Kentsel Dönüşüm A.Ş’yi kurduk. Yöntemleri şu doğru bir matematik modeli şu belediyeye ait şirket ortaya koyuyor. Bunların ederi bunlar, bu inşaat yapılırken maliyetleri bunlar, bunun ikisinin arasındaki farklar bu, olası gelir bu, ekonomik geliri ortaya koyuyor. O müteahhitlik firmaları ile vatandaşlar arasında güvenilir bir paydaş olarak ortada. Müteahhitleri davet ediyor, benim elimde böyle bir yer var ben bu insanlarla anlaştım, bunlar tamam belediye olarak bu işin arkasındayım, ortada belediyenin şirketi bir tarafta vatandaşlar vatandaşları ikna edecek belediye şirketi bu tarafta da inşaatı yapabilecek nitelikte mütahit firmaları. Belediye bunu ortaya koyduktan sonra aynı ihale yapar gibi ilan ediyor. en kısa sürede en ucuz şekilde kim yapar bu iş ortada hazır. Bir rekabet ortamı içerisinde en doğruya yakın şekilde bu iş yapılabilir” dedi.
İMDAT ŞAHİN