Başkan Sarıkurt'un Cevabı Sert Oldu!
Çorlu Güncel

Başkan Sarıkurt'un Cevabı Sert Oldu!

  • 02 Temmuz 2024

AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Kenan Kelle’nin arsa satışlarıyla ilgili Çorlu Belediyesi’ne yönelik sözlerine Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’tan sert yanıt geldi.

Geçtiğimiz gün arsa satışlarıyla ilgili açıklama yapan AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Kenan Kelle, Çorlu Belediyesi’nin 20 adet arsayı yaklaşık bir buçuk milyar liraya usulsüz bir şeklide satmak istediğini belirtmişti. Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt Kenan Kelle’nin sözlerine yanıt vererek; “Kenan Başkanın açıklamalarına baktım neresini düzelteceğime karar veremedim. Neden yer satıyor diye sorulabilir ama usulsüzlük, belgeledik kamuoyuna sunduk, halkın malını peşkeş çekiyorlar gibi değerlendirmeleri net cevabım olacak. Çarşamba Günü (bugün) Meclis toplantısında sunum şeklinde tek tek anlatacağım. Keşke hiç yer satmasak ama memleketi getirdikleri hal ortada, kendi belediyeleri maaşları sabit giderleri ödemek için cami yerlerini satıyorlar” dedi.

“KENAN BAŞKANIN YAPMIŞ OLDUĞU AÇIKLAMA ELEŞTİRİ SINIRLARININ DIŞINA ÇIKMIŞ”

AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Kenan Kelle’nin arsa satışlarıyla ilgili yapmış olduğu açıklamaya cevap veren Başkan Sarıkurt gazetemize yaptığı özel açıklamada; “Bu konuyla ilgili detaylı açıklamayı belediye meclisimizde bir sunu şeklinde kamuoyuyla paylaşacağım. Elbette belediye başkanlığında yaptığımız işlerle ilgili eleştiriler olabilir. Ak parti Çorlu’da yerel muhalefet doğal olarak bir eleştiri ortaya koyması lazım ama Kenan Başkanın yapmış olduğu değerlendirme eleştiri sınırlarının dışına çıkmış. Neden yer satıyor diye sorulabilir ama “usulsüzlük, belgeledik kamuoyuna sunduk, halkın malını peşkeş çekiyorlar” gibi değerlendirmelerine çok net ve belirgin cevaplarım olacak. Kenan Başkanın açıklamasına baktım neresini düzelteceğime karar veremedim” dedi.  

“YER SATIŞLARI MECLİS ÜYELERİNİN OY BİRLİĞİ İLE KOMİSYONUNA GİTTİ”

Konuşmasını sürdüren Başkan Sarıkurt, “Öncelikle “usulsüz satış” diyor, bir şeyi belgelemiş gibi tarif ediyor. Haziran Ayı’nda Çorlu Belediyesi Meclisi’nde belediye kanunu 18. Maddesi ile düzenlene9, belediye gelirleri kanunun ilgili maddelerince düzenlenen satışa yönelik süreci zaten belediye meclis gündemindeydi. Belediye meclisine bu kararı gönderdiğimizde ben merak ettim baktım, Çorlu Belediye Meclis Üyelerinin oy birliği ile Plan Bütçe Komisyonuna gitmiş. AK Partili arkadaşlarda var. Komisyonda tartıştıkları konuyu bir usulsüzlük yada bir belgeleyip kamuoyuna sunuyoruz diye ifade ediyor. O belgeleri düzenleyip komisyon üyelerine veren Çorlu Belediye Başkanlığı. Bu işin nasıl yapılacağı da belediye mevzuatı ile 2886 Devlet İhale Kanunu ile tarifli, ilk defa olan bir şey değil, gündeme geliyor. Normalde bununla ilgili karar, belediye meclisinde komisyondaki tartışmalar neticesinde çıkacak” dedi. 

“TOKİ’NİN SATTIĞI YERLER VAR, KENAN BAŞKANIN NEDEN SESİ ÇIKMIYOR”

Açıklamalarını sürdüren Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Kenan başkan sayılar vermiş rakamlar vermiş, gönül ister ben defalarca belediye meclis toplantılarında TOKİ’nin Çorlu sınırları içerisinde sırayla 5 yıl boyunca sattığı yerleri liste liste yayınladım. Gönül ister Kenan Başkan bunlarda bir şey söyleseydi. Ama Çorlu Belediyesi’nin Çorlu sınırları ilçesinde yapacağı ve yapmakta olduğu işlerle ilgili planladığı işi sanki bir şey bulmuş gibi anlatıyor olmasını da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Dediği rakama nereden ulaştı ben arkadaşlara sordum, meclis bir irade ortaya koyacak, ben biliyorsunuz yıllardır konuları belediye meclisinde meclis üyesi arkadaşlarımla parti farkı gözetmeksizin tartışıyorum, bunu da kamuoyu önünde yapıyorum. Biz 20 noktayla ilgili teklifte bulunduk. Meclis üyesi arkadaşlarım kendi aralarında tartışacaklar bunu da neden böyle yapıyoruz, ya Ahmet Başkan 3 tane 5 tane yer belirledi bunu da belediye meclisi üyelerine bunu onaylattırdı demesinler diye, benim baktığım yerden değerlendirme yapabilirler, farlı yerden değerlendirme yapabilirler diye yerlerin hepsini bir seferde gönderdik. Meclis üyesi arkadaşlarımız bakacaklar ya bu satılmasa iyi olur dedikleri, ya da bunun satışını doğru bulmuyoruz dedikleri neyse sadece bu AK Parti üyeler nezdinde değil CHP Meclis üyeleri nezdin de de bütün bu iş yoğunluğu içerisinde göz ardı edebileceğimiz şeyler önümüze çıkabilir diyerek gözlerinin önünde onlarla beraber değerlendirdiğimiz şey. Bu belediye meclisinde oturup konuşulacak. Komisyonda da tartışılıyor. Sanıyorum komisyon toplantısında komisyon üyelerimize verilmiş olan evrakı, paylaşımlara da baktım, bir şey bulmuş gibi sallıyor. Onu zaten Çorlu Belediye Başkanlığı bunun üzerinde tartışılsın konuşulsun diye veriyor” dedi. 

“ÖYLE ZANNEDİYORUM AK PARTİ İÇERİSİNDE YÖNETİMLE İLGİLİ TERCİHLER OLUŞACAK”

“Öyle zannediyorum AK Parti içerisinde yönetimle ilgili tercihler oluşacak, Kenan Başkan bize saldırmayı üstünlük elde etmek için bir vesile olarak görüyor” diyen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Ben arkadaşlarımı çalıştırıyorum, ebetteki bu 20 yerle ilgili Ticaret ve Sanayi Odası, Emlak Müşavirleri Odası, Rayiç bedelle ilgili belediyede bulunan rakamları mecliste detaylı göstereceğim ve en aşağı en yukarı bunların ne olabileceğine yönelik kanaatleri oluşturacak. Kenan Başkan onu manuplatip bir şekilde ele almış. Haksız kazanç elde etmeye çalıştığı diyor, ben mecliste sermaye gelirleri üzerinden gelir elde eden AK Partili belediyelerin bütçelerinin ne kadarı bu şekilde oluşturduğunu da ortaya koyacağım. Yani belki en çarpıcı yakın zamanda Kapaklı’daki AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Başkan çıktı meclis toplantısında belediyenin durumu iyi değil, merkezi bütçeden gelen pay iyi değil diye konuştu. Orada ne oluyorsa bizim içinde aynı, gönderilen kaynaklar artık maaşları yada vergi ve sigortayı ödemeye yetmiyor. Birde bizim rekabette şöyle bir dez avantaşımız oluyor, onlar cami yerlerini belediyeye ait yerlerini vergi ve sigorta borcuna mahsuben düşüyorlar. Bizim öyle bir şansımızda yok, dolayısıyla gönül ister böyle bir ihtiyaca hiç gerek olmasın. Banka kredi talebinde başvurduğumuzda olmaz diyor. Bütçeyi yapıyoruz bütçe yetersiz diyor. Bütçenin içerisinde emlak vergilerinin oranı belli, iller banaksından gelen payda belli, hem bütçeye yetersiz deyip, hem de bu bütçenin oluşmasına vesile olabilecek kararları böyle muvazalıymış gibi göstermesine kamuoyunun vicdanına ben bırakıyorum. “Peşkeş çekmişler” demişler insanın fikri neyse zikri odur. Ben peşkeşi bu Çarşamba günü tek tek anlatacağım. Geri dönük 6 yıllık performansımızda peşkeş yok kardeşim. Biz her yıl Tekirdağ ili içerisinde denetlenen bir belediyeyiz. Peşkeş çektiğimize yönelik bir tane örnek göstersinler. Gösteremezler. Ben toplu konut idaresinin yüzde 25 peşin geri kalanını taksitle çatır çutur reklam alanlarında TOKİ’nin satış ilanlarını görüyorsunuz. Bütçeyi oluştururken tahminlerde bulunuyoruz, o gün 160 milyonun oluşmasıyla ilgili bir varsayım ortaya koymuşuz, normalde bütçemizi 925 oluşturmuşuz ama bankalardan borçlanabileceğimize yönelik kanaati ortaya koymuşuz. Bu oluşmuş olan tahmini adı üstünde tahmini olan bütçede enflasyon, rakamların değişkenliğinin her birini hesaba katmak bu memleketi getirdikleri şartlar içerisinde pek mümkün olmuyor. Dolayısıyla oralardaki öngörülerimizde değişiklik olabilir. Ben daha önce borçlanma yetkisi aldım, memleketi şartları bankalar kredi vermediği için kredi de kullanamadık. Her biri bir projeyi finanse etmek için kullanılıyor olacak. Biz AK Parti belediyeleri gibi maaşları ödemek için bir yer satmıyoruz. AK parti belediyeleri gibi maaşları sabit giderleri ödemek için cami yerlerini satmıyoruz. Böyle bir satışımız yok” dedi.

GÖNÜL İSTER Kİ HİÇ YER SATMAYALIM AMA MEMLEKETİ GETİRDİKLERİ DURUM ORTADA 

Konuşmasına şu sözlerle son veren Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Çorlu’da Kenan Başkan’a şunu söylemek isterim, öğretmen evi var mı yok, polis evi var mı yok, okul var mı yok. ya bizi eleştirmeyi bırakıp iktidar ilçe başkanı olduğunu farkında olarak şehrimizle ilgili daha fazla talep kar olsun. Yer istiyoruz bize yer vermiyorlar, biz askeriyemize de vermiştik. Biz Ağıltepe’yi istiyoruz vermiyorlar, millet bahçesini 16 dönümlük alanda hala bir resmi açılış yapamadılar öyle karışık bir şeklide duruyor. Kenan başkan önce bu yerleri takip etsin. Üniversiteyle ilgili biliyorsunuz taşıyoruz, taşıyacağız, taşıdık diyorlar onları takip etsinler, havamızla ilgili sorunlar var, denetim yetkisi çevre şehircilik il müdürlüğünde onları takip etsinler. Kenan başkanın şehrimize en büyük katkısı öyle olur. Biz yaptığımız işleri bilerek yapıyoruz, denetleneceğimizin farkında olarak bilincinde yapıyoruz. Özenle ve devletimizin kurallarına uygun olarak yapıyoruz ve demokratik kimliğimize yakışacak şekilde kamuoyunun önünde tartışacak şekilde yapıyoruz. Tekrar altını çiziyorum, neden satıyorsunuz diye bir eleştiriye itirazımız yok, eleştirilebilir, gönül ister ki hiç satmasak ama memleketi getirdikleri yeri kendi belediye başkanları anlatıyor. Belediyeleri getirdikleri yer ortada” dedi. 

İMDAT ŞAHİN