Cem Vakfı Anma Programı Düzenledi
Çorlu Güncel

Cem Vakfı Anma Programı Düzenledi

  • 03 Temmuz 2024

Cem Vakfı Çorlu Şubesi 2 Temmuz Sivas Olaylarıyla ilgili Cem Evi’nin bahçesinde anma programı düzenledi. Sivas olaylarında yaşamını yitirenler saygı ve özlemle anıldı.

2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta Madımak Oteli’nin yakılmasıyla yaşamını yitiren 33 şair, yazar ve aydın, 2 otel görevlisi Çorlu’da anıldı. Çorlu Cem Evi’nin bahçesinde düzenlenen anma programına Cem Vakfı Çorlu Şube Başkanı Muzaffer Birdal ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program konuşmalarla devam etti. Ardından Sivas olaylarında yaşamını yitirenler için semahlar dönüldü, deyişler söylendi. Anma programında Sivas olaylarında yaşamını yitirenlerin ismi okunurken duygusal anlar yaşandı, anma programına katılanlar gözyaşlarına hakim olamadı. 

DEYİŞLER SÖYLENDİ VE SEMAHLAR DÖNÜLDÜ 

2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Otel’in ateşe verilmesiyle 33 aydın ve 2 otel görevlisi yaşamını yitirdi. Sivas’ta bazı kesimlerin Madımak Oteli’nin önüne gelerek oteli taşlaması ardından da oteli yakması sonucu içerde bulunan şair, yazar ve aydınlardan 33 kişi yaşamını yitirdi. 2 otel görevlisi de yangından dolayı hayatını kaybetti. Her yıl anma etkinlikleriyle Sivas Olaylarında yaşamını yitirenler saygı ve özlemle anılıyor. Cem Vakfı Çorlu Şubesi’de düzenlediği anma programında deyişler söyleyerek ve semahlar dönerek Sivas’ta yaşamını yitirenleri andı. 

SÜREÇ İÇERİSİNDE ÇOK AĞIR BEDELLER ÖDENDİ

Çorlu Cem Vakfı Çorlu Şube Başkanı Muzaffer Birdal yaptığı açıklamada: “31 yıl önce Sivasta yaşanan olaylar nedeniyle canlarımızı kaybettik. Bu ülkede Alevi olmak Alevi inancına göre yaşamak bizim için çok büyük sorumluluk ve yük taşıyoruz. Çok ağır bedeller ödendi. Aslında bunun tek bir sebebi var, bizi insan olarak inanç olarak doğrudan adaletten refahtan insanlığa ait bütün duygulardan yana taraf olan kişiler olmamızdan kaynaklanıyor. Bunun bedeli defalarca ödendi. Bizim neslimizin hafızasında Malatya Çorum, Sivas sonrasında Gazi maalesef yaşandı bunların sonrasında 30 yıllık süreçte sayısız Cem Evi oluştu. Devletin kayıtlarında 2 bine yakın olduğu söyleniyor. Cem Evleri alevi inancına sahip vatandaşların inancını yaşayacağı yerlere dönüştü. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunu maalesef inanç kurumu olarak kabul etme kararlılığını gösteremedi. Prof. Dr. İzzettin Doğan hocamızın açmış olduğu davalar sonucunda nihayet AİHM kararlarıyla sonrasında da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ndeki Yargıtay kararlarıyla Alevilik bir inançtır. Devlet diğer inançlara tanıdığı hakları Alevi inancına mensup insanlara da tanımalıdır noktasına geldi. Bu 30 yıllık sürecin sonunda bizim sorumluluğumuz daha da arttı. Bu Cem Evleri’nde inancın yaşandığı aklın ve bilimin öncelendiği birer inanç ve düşünce merkezi yaratmaya çalışıyoruz. Bu yolda emek sarf ediyoruz. Çocuklarımız Cem Evlerimizde bu değerleri yaşıyor, tanıyor ve geleceğe taşıyorlar”” dedi. 

MADIMAK’TA 33 VATANDAŞIMIZ İNANCI VE FİKİRLERİNDEN DOLAYI KATLEDİLMİŞTİR

Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar’ında mesajı anma programında okundu. Cem Avşar gönderdiği mesajda, otelinde katlettiler. Yası hiç bitmeyen kabuk bağlamayan bu yaranın 31. yıl dönümde 33 canımızı saygı ve hasretle anıyorum. Madımak katliamının 30 yılını doldurmasının ardından Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 14 Eylül 2023’te verdiği zamanaşımı kararı 2 Temmuz’un acısını milyonlara bir kez daha yaşatmıştır. Madımak’ta 33 vatandaşımız inancı ve fikirlerinden dolayı katledilmiştir. Bu bir insanlık suçudur ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olmaz. Bu ülkede bir daha böyle acılar yaşanmaması ve katliamın taşlarını döşeyen karanlık ellerin ortaya çıkması için Madımak katliamı davasının yeniden açılması için mücadele edeceğimizi belirtiyor, Etkinliğe katılan bütün hemşehrilerimizi muhabbetle selamlıyorum” dedi. 

İMDAT ŞAHİN