“Yavru Vatan 50 Yıl Önce Anavatana Kavuştu”
Çorlu Güncel

“Yavru Vatan 50 Yıl Önce Anavatana Kavuştu”

  • 19 Temmuz 2024

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Başkanı Recep Kayacı Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50 yıl dönümünde bir açıklama yaptı.

20 Temmuz 1974 yılında Türk Ordusu’nun Kıbrıs adasına yaptığı harekât sonrasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bağımsızlığını almış ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş seçilmiştir. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50 yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Başkanı Recep Kayacı, “20 Temmuz yavru vatanın ana vatana kavuştuğu gündür, Kıbrıs adası 50 yıldır huzur içindedir. İç ve dış terör örgütleri tüm vatan hainleri her zaman ve her yerde Türk ordusunun demir yumruğu ile ezilmiş ve ezilmeye mahkûmdur” ifadelerine yer verdi.  

1974 YILINDA KIBRIS TÜRKÜ HASRET DUYDUĞU ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞMUŞTUR

Bundan 50 sene önce Kıbrıs’ı ilhak ederek Türkiye’yi batıdan güneye kuşatmak ve bu suretle Türkiye’nin yaşam alanını daraltmak isteyen Yunanistan 15 Temmuz 1974’de EOKA’cı katillere darbe yaptırarak adaya kan ve gözyaşı getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Enosis hayalinin gerçekleştirilmek üzere planlanan bu darbe girişimine karşılığı vermek üzere derhal harekete geçmiştir. Londra ve Zürih Anlaşmaları gereği garantör devlet olan Türkiye Kıbrıs’ta barışı tesis etmek soydaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak Türkiye’ye yönelik olası tehdidini bertaraf etmek maksadıyla adaya müdahale kararı almıştır. Türk Ordusu 20 Temmuz 1974 sabahı denizden ve havadan Kıbrıs’a başarılı bir harekat icra ederek Kıbrıs Türk’ünü yok olmaktan kurtarmış, Kıbrıs Türkü’nün 1878 yılından beri hasret duyduğu özgürlüğüne kavuşturmuştur. Böylece Yunanistan’ın Enosis hayali de Akdeniz’in karanlık ve derin sularına ebediyen gömülmüştür. Senelerdir Kıbrıs’ta her türlü şiddet ve zulme uğrayan Kıbrıs Türkü hiçbir zaman pes etmemiş, 20 Temmuz’da Mehmetçik’le kucaklaşana kadar kimliğini ve varlığını gerektiğinde canını ortaya koyarak korumasını bilmiştir. 20 Temmuz Kıbrıs Türkü’nün esaretten kurtulduğu bir gündür. 20 Temmuz yavru vatanın anavatana kavuştuğu bir gündür. 

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DE SONSUZA DEK HÜR VE BAĞIMSIZ YAŞAYACAKTIR

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50 yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Recep Kayacı açıklamasını sürdürdü: “Kıbrıs adası 50 yıldır barış ve huzur içindedir. Kıbrıs Türkü’nün can ve mal emniyeti sağlanmıştır. Kıbrıslı Türkler kendi öz vatanlarında hür ve bağımsız yaşamaktadırlar. Şuna inanıyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de sonsuza dek hur ve bağımsız yaşayacaktır. Kıbrıs’ta geri dönüş asla düşünülmemelidir. Kanla alınan toprak artık vatan toprağıdır. Düşmana ter edilemez. Kıbrıs’ta Türk Varlığını yaşatmak gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur. Türk Ordusu ve onun kahraman askeri cumhuriyet tarihi boyunca kendilerine verilen her türlü savunma ve savaş görevini üstün cesaret ve kahramanlık örnekleri sergileyerek başarıyla yerine getirmiştir. İç ve dış terör örgütleri tüm vatan hainleri her zaman ve her yerde Türk ordusunun demir yumruğu ile ezilmiş ve ezilmeye mahkûmdur. Kurtuluş Savaşı’nda Kore Savaşı’nda ve Kıbrıs Barış Harekâtında destan yaratan Türk Ordusu yurt içinde ve yurt dışında her zaman güç ve kudret sembolüdür. Türk Ordusu bağımsızlığın üniter yapının ve toprak bütünlüğünün tek teminatıdır. Kahraman Kıbrıs gazileri 50 sene önce Kıbrıs’ta canınızı ortaya koyarak fedakârca ve cesaretle savaştınız. Türk Devletinin iradesini kararlığını ve haklılığını düşmana kabul ettirdiğiniz. Sizler 50 yıl önce kahramanca savaşarak soydaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlayarak Kıbrıs Türkü’nün lideri Rauf Denktaş’ın kurucu Cumhurbaşkanı olduğu KKTC’nin kuruluşunda kale taşları oldunuz” dedi. 

YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ, YAŞASIN KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ 

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Başkanı Recep Kayacı konuşmasını sürdürdü: “Bu vesile ile gazi olmanın haklı gururunu yaşıyorsunuz. Sizleri gösterdiğiniz kahramanlık ve cesaretinizden dolayı kutluyorum. Kıbrıs Barış Harekâtı’nda 508 can kardeşimiz 70 mücahit ve 270 Kıbrıs Türkü şehit oldu. Başta Kıbrıs Barış Harekâtının gerçekleşmesi için iradelerini ortaya koyan ve ebediyete intikal eden o zamanki Cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza bakanlarımıza gazi meclisimizin üyelerine Türk Silahlı Kuvvetlerimizin komuta kademesine KKTC’nin kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile bağımsızlık mücadelesine şehit olan TMT mensupları olmak üzere tüm şehitlerimize aramazdın ayrılan gazilerimizi Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına rahmet ve saygıyla anıyorum. Hayatta olan gazilerimize de sağlık mutluluk ve esenlikler diliyorum. KKTC vatandaşı kardeşlerimize kurdukları cumhuriyetin şanlı bayrağı altında hür ve bağımsız bir şekilde yaşamlarında sağlık mutluluk ve başarılar diliyorum. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ne Mutlu Türküm Diyen” dedi.