Çorlu Belediyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy’un konuşmacı olduğu “Sonun Başlangıcı Küresel Isınma” konulu konferans düzenledi.
Küresel ısınmaya dikkat çekilen konferans Çorlu Belediyesi Memduh Şevket Esendal Sahnesi’nde gerçekleşti. Konferansta Prof. Dr. Ali Demirsoy Küresel Isınmanın nedenlerini ve etkilerini anlattı. Dünyanın sona doğru yaklaştığını belirten Ali Demirsoy küresel düzeyde karbondioksit artışlarına dikkat çekti. Bazı yapı elementlerinin ve bazı bitki türlerinin karbondioksiti alıp depoladığını belirten Prof. Dr. Ali Demirsoy bunlar dünyanın ısınmasının önene geçtiğini belirtti. Bu elementlerin ve bitki türlerinin dışsal nedenlerden dolayı işlevlerini yapamadıklarına dikkat çeken Ali Demirsoy bu sebeple sıcaklıkların arttığını ifade etti. Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt konferans sonrası yaptığı konuşmada Ali Demirsoy’a kıymetli bilgiler paylaştığı için teşekkür etti.
DÜNYADA 5 DEFA BÜYÜK YOK OLUŞ VAR
Sonun Başlangıcı Küresel Isınma konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Ali Demirsoy, “Dünya’da 5 defa büyük yok oluş var, birisi 490 milyon yıl önce oluyor, canlıların yüzde 70-80’i yok oluyor. Sonra 417 milyon yıl önce oluyor, Sibirya’da bir yanardağ patlıyor burada yine canlıların büyük bir bölümü ölüyor. Sonra 250 milyon yıl önce oluyor yüzde 50’si yok oluyor. Kretese 66 milyon yıl önce 10 kilometre çapında bir gök taşı Meksika körfezine çarpıyor, dinozorlarında bütün canlılarında yüzde 80-90 sonunu getiriyor. Yalnız şöyle bir şey var, eğer o gök taşı çarpmasaydı biz olmayacaktık. Çünkü dinozorları ortadan kaldırıyor ortadan kaldırınca da memelilerin alanı açılıyor ve yeni canlılar ortaya çıkıyor” ifadelerine yer verdi.
ALTINCI YOK OLUŞ ÜREME VE TÜKETME
Konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Ali Demirsoy, “Ama altıncı yok oluş üreme ve tüketme yani ilk defa jeoloji uzay nedenlerle değil bizzat bizim ortaya çıkardığımız bir neden var, ben 1945 yıllında doğdum, doğduğum yıl dünyadaki nüfus 2,1 milyondu. Şimdi dünyadaki nüfus 8 milyar 200 milyonu aştı. Ama bir şey daha benim anam bir leğende bir kova suyla yıkardı. Biz ayda bir defa bir torba çöpü çöpe atmaya götürürdük. Onu da kediler köpekler kuşlar yerdi. Bugün her gün 2 tane torbayla atık maddeleri atıyoruz. Yani hem nüfus artıyor hemde atık maddeler artıyor. Dolayısıyla inanılmaz bir sorun yaşıyoruz” dedi.
TÜRKİYE’DE KÜRESEL ISINMAYI BİLEN 3 KİŞİ YA VAR YA YOK
“Türkiye’de küresel ısınmayla ilgili her kafadan bir şey çıkıyor, ben size bir şey söyleyeyim mi küresel ısınmayı Türkiye’de bilen 3 kişi ya var yada yok” diyen Prof. Dr. Ali Demirsoy, “İnanın buna, meclisteki adamlar benim yazdığım kitabı okudu ondan biraz bilgi sahibi oldu. Ondan sonra iklim bakanlığı eklendi. Servet Ünsal diye bir milletvekili var o söyledi, mecliste okuyunca ondan sonra çevre şehircilik bakanlığına onu eklediler. Ama ben meclistekilerin hiçbirinin anladığını zannetmiyorum. Açıkça söyleyeyim” dedi.
DÜNYA ISINMAYA BAŞLADIĞI AN DENİZLERDEKİ KALSİYUM KARBONAT KARBONDİOKSİT OLARAK DIŞARI ÇIKIYOR
Açıklamalarını sürdüren Prof. Dr. Ali Demirsoy, “Güneşten gelen ışınların ancak yüzde 28’i dünyaya kadar gelebiliyor. Yarı yolda hepsi savruluyor. Kalsiyum karbonat eğer havada karbondioksit fazla olur ise karbonik asite döner kalsiyum bir karbonat halinde çözülür. Yani suda katı halden sıvı hale geçmiş bir kalsiyum karbonat meydana gelir. Bütün denizlerde kalsiyum bir karbonat halde sıvı haldedir. Ama himalayalarda katı haldeydi. Denizlerdeki sıvı haldeki karbonatında bir zararı yok, bir maden suyunu buzdolabına koyduğunuz zaman buzdolabında soğuduğunda berrak gözükür. Dünyadaki bütün malzemeler ısındığı zaman erir. Ancak gazlar soğuduğu zaman çözülür. O nedenle siz buzdolabından maden suyunu çıkardığınızda içerisinde hava kabarcıklıları görürsünüz, çünkü artık orada çözülemez ve serbest hale gelir. Dünya ısınmaya başladığı an denizlerdeki kalsiyum karbonat karbondioksit olarak dışarı çıkıyor. Karbondioksit dışarı çıktığı artışlar olur ve şu anda dünyada karbondioksit miktarı yükseliyor” dedi.
İMDAT ŞAHİN