Çorlu Kent Konseyi Gençlik Meclisi'nden Örnek Projeler
Çorlu Kent Konseyi Gençlik Meclisi, görev süresi boyunca gençlerin sosyal, kültürel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla birçok anlamlı projeye imza attı. Meclis Başkanı Furkan Biçer yaptığı açıklamada, hayata geçirilen etkinliklerin toplumun her kesimine dokunmayı hedeflediğini ve bu çalışmaların gençlerin geleceğine yatırım niteliği taşıdığını ifade etti.
Biçer, gerçekleştirdikleri etkinlikler ile ilgili yaptığı açıklamada; “Regaip Kandili ziyaretlerinde esnaflara kandil simidi dağıtılarak dayanışma duygusu güçlendirildi. Görev başındaki kolluk kuvvetlerine desteklerde, yeni yıl öncesinde polis ve güvenlik güçlerine sıcak çorba ikram edildi. Öğretmenler günü kutlamalarında, emekli öğretmenler ve Çorlu Huzurevi’ndeki öğretmenler ziyaret edilerek minnet duyguları iletildi. 11. geleneksel kitap ve kırtasiye fuarı ziyaretlerinde, gençlerin kitaba ve eğitime ilgisini artırmak amacıyla fuara katılım sağlandı. Hıdırellez şenliği resim sergisinde, geleneksel hıdırellez şenliğinde açılan sergiyle toplumsal farkındalık artırıldı. Mesleki tanıtım sunumlarında, Şehit Ulaş Türk Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde gençlere yönelik kariyer planlama sunumları düzenlendi. Çanakkale Şehitlerini anma gününde, gençlerde milli bilinç oluşturmak amacıyla anma etkinlikleri gerçekleştirildi. #TekGençFest Gençlik Çalıştayında, gençlik sorunlarının ele alındığı çalıştayda çözüm önerileri geliştirildi. Mühendislik ve İnovasyon Fütürizmi etkinliğide, İnovasyon ve sürdürülebilirlik konularında sektörel bilgi paylaşımı yapıldı. Cumhuriyet Bayramı etkinliğinde, Cumhuriyetimizin 101. yılı kapsamında Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi dağıtıldı” ifadelerine yer verdi.
Furkan Biçer, açıklamasını, “Gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklerle gençlerimizin sosyal, kültürel ve mesleki anlamda gelişimlerini desteklerken, topluma olan bağlarını da güçlendirdik. Çorlu Kent Konseyi Gençlik Meclisi olarak bu tür projelere devam edeceğiz,” diyerek tamamladı.
Bu çalışmalar, Çorlu’da gençlerin aktif bir şekilde toplumun her alanında yer aldığını bir kez daha ortaya koydu.
Sağlık Lisesi Öğrencileri Vatandaşların Tansiyonunu Ölçtü
Çorlu Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri Meslek Liselerine yönelik “Ben Her Yerde Varım Projesi” kapsamında Orion AVM’de stant açarak vatandaşların tansiyonunu ölçtü.
Orion Alışveriş Merkezi’nde açılan standa onlarca vatandaş gelerek tansiyonunu ölçtürdü. Çorlu Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri meslek liselerine yönelik yapılan proje kapsamında “bugün tansiyonunuz bizden” başlığıyla açılan stantta vatandaşların tansiyonunu ölçtü. Okul yönetimi tarafından yapılan açıklamada: Meslek liselerine yönelik "Ben Her Yerde Varım Projesi" kapsamında bu ay için planladığımız etkinliklerden birini bugün gerçekleştirdik ve Çorlu'nun gözde alışveriş merkezi Orion AVM'de standımızı açarak dedik ki; "Bugün Tansiyonunuz Bizden” Çorlu halkının yoğun ilgisi ile karşılanan faaliyetimizde hem tansiyon ölçümü yaptık hem de sağlık üzerine küçük sohbetler yaptık. Sağlık Hizmetleri Alanı Şefi Gülay Çukuryurt, Öğretmenimiz Büşra Karaavcı, görev alan öğrencilerimize ve bugün bizi ağırlayan Orion AVM yönetimine kurumumuz adına teşekkür ediyoruz” denildi.
İMDAT ŞAHİN
Başkan Yüceer, Afet Riski Ve Yönetimi İçin Japonya'da
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Japonya Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) işbirliğiyle düzenlenen “Yerelde Afet Riski Azaltma ve Atık Yönetimi Kapasitesinin Artırılması Projesi” kapsamında Japonya’ya çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
7 gün sürecek olan program, Türkiye’nin afet yönetimi ve kentsel planlama kapasitesini güçlendirmek amacıyla düzenleniyor. Programda, Japonya’nın bu alanlardaki ileri düzey uygulamaları ve deneyimlerinden faydalanılarak, yerel yönetimlerin yetkinliklerini artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.
Proje, özellikle 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yeniden inşa, enkaz atığı yönetimi ve sismik güçlendirme gibi kritik alanlarda Türkiye’deki yerel yönetimlerin kapasitelerini geliştirmeyi hedefliyor. Japonya’nın bu alanlardaki engin deneyimlerinden yararlanılarak, afet sonrası toparlanma süreçlerinde yerel yönetimlere rehberlik edecek somut çözümler oluşturulması amaçlanıyor. Programda, afet riski azaltma, enkaz atıklarının sürdürülebilir yönetimi ve dayanıklı kentleşme başlıkları öncelikli konular arasında yer alıyor.
TBB’nin JICA ile işbirliği içinde yürüttüğü “Yerelde Afet Riski Azaltma ve Atık Yönetimi Kapasitesinin Artırılması Projesi” kapsamında Japonya’ya düzenlenen çalışma ziyaretinde, ilk olarak Tokyo’daki Türkiye Büyükelçiliği ziyaret edildi. Daha sonra programın Tokyo’da yapılacak oturumlarında, Japonya’nın afet riskini azaltma konusundaki kapsamlı politikaları ve uygulamaları katılımcılara sunulacak.
Tokyo’daki programın ardından Miyagi Eyaleti’nde yer alan Soya Takahashi, Miyagi Şehir Meclisi’nde, “Afet Atıklarının Sürdürülebilir Yönetimi” konulu bir oturum düzenlenecek. Bu oturumda, Japonya’nın doğal afetlerden sonra enkaz atıklarını nasıl yönettiği ve geri dönüşüm sistemlerini nasıl kurduğu hakkında bilgi verilecek. Aynı gün, Higashi Matsushima Şehri’ne bir saha ziyareti yapılarak afet sonrası toparlanma süreçleri yerinde incelenecek. Ziyaret sırasında, şehirde uygulanan ileri düzey sismik güçlendirme yöntemleri ve afetlere karşı alınan önlemler detaylı bir şekilde katılımcılarla paylaşılacak.
Programın ilerleyen günlerinde Sendai şehrinde Nippon Koei firmasında gerçekleştirilecek teknik toplantılarda, deprem dayanıklılığına yönelik yenilikçi yöntemler ve enkaz atıklarının yönetimi konuları ele alınacak. Ayrıca Sendai şehrinde bulunan Tohoku Üniversitesi’nde düzenlenecek oturumlarda afet yönetiminde toplumsal farkındalık ve afet sonrası kentsel dayanıklılığın artırılmasına yönelik stratejiler tartışılacak. Katılımcılar, Japonya’nın afet sonrası toparlanma süreçlerine getirdiği yenilikçi yaklaşımları yerinde görme fırsatı bulacak. Ayrıca Tokyo Büyükşehir Yönetimi’nde, “Tokyo’daki Konut ve Kamu Binaları için Depreme Dayanıklılık Önlemleri Tanıtımı” başlıklı bir toplantı düzenlenecek. Bu toplantıda, Japonya’nın başkentinde uygulanan depreme dayanıklılık projeleri ve kamu binalarının güvenliğinin nasıl sağlandığına dair bilgi verilecek. Katılımcılar, bu yöntemlerin Türkiye’de uygulanabilirliği üzerine fikir alışverişinde bulunacak.
Candan Başkan ve beraberindeki heyet, Japonya’da edinecekleri bilgi ve deneyimlerle, Türkiye’de de afet riskini azaltma ve afetler sonrası atık yönetimi konularında daha güçlü çözümler oluşturmayı hedefliyor.
“TEKİRDAĞ’IMIZI DEPREME HAZIRLIKLI HALE GETİRECEĞİZ”
Candan Başkan, Japonya ziyaretinin Tekirdağ ve diğer şehirler için afet yönetimi ve kentsel planlama kapasitelerini artırma noktasında önemli bir fırsat olduğunu belirterek, “Japonya gibi afet yönetimi konusunda ileri bir ülkenin deneyimlerinden faydalanarak, Tekirdağ’da deprem ve afet riskine karşı daha güvenli ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturmayı hedefliyoruz. Burada edineceğimiz bilgi ve tecrübeler, afetlere karşı daha dayanıklı bir şehir yapısı inşa etmemize ve halkımızın yaşam kalitesini artırmamıza katkı sağlayacak. Tekirdağ’da özellikle Süleymanpaşa ve Şarköy’de yıkıcı deprem riski ve deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında kapsamlı bir hazırlık içinde olmalıyız. Deprem en büyük gerçekliğimiz. Afete dirençli bir Tekirdağ hedefi kadar, deprem sonrası yapılması gerekenler konusunda da hazırlıklı olmalıyız. 6 Şubat depreminden sonra bölgede incelemelerde bulunmuş bir milletvekiliydim. Deprem sonrasında insanların yaşamları kadar yıkımın ortadan kaldırılması ve hayatın normale döndürülmesinin ne denli önemli olduğunu yerinde gözlemledim. Tekirdağ’ımızı bu konuda da hazırlıklı hale getireceğiz” dedi. Başkan Yüceer, ayrıca bu tür uluslararası işbirliklerinin yerel yönetimlerin kapasitelerini geliştirme açısından çok değerli olduğunu vurguladı. Programın sonunda elde edilen bilgi ve deneyimlerin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin afet yönetimi ve atık yönetimi konusundaki çalışmalarına katkı sunması bekleniyor.