• “Çorlu Tarihi Ve Kültürel Olarak Çok Zengin”
  • “Çorlu Tarihi Ve Kültürel Olarak Çok Zengin”
  • “Çorlu Tarihi Ve Kültürel Olarak Çok Zengin”
  • “Çorlu Tarihi Ve Kültürel Olarak Çok Zengin”
Çorlu Güncel

“Çorlu Tarihi Ve Kültürel Olarak Çok Zengin”

  • 29 Eylül 2022
  • 725 Kez Okundu

Kent Konseyi Kültür Sanat Tarih Çalışma Gurubu Başkanı Murat Dağlı yaptığı açıklamada, Çorlu’nun Tarihi ve Kültürel olarak çok zengin olduğunu belirterek kıymetinin bilinmediğini belirtti.



Neyzen olan ve 18 adet albümü bulunan albümleri 97 ülkeye ulaşan Murat Dağlı Kültür Bakanlığı, BBC Koç Üniversitesi gibi birçok kuruma sanat tarihi üzerine danışmanlık hizmeti veriyor. Çorlu Kent Konseyi’nde görev alan Murat Dağlı Kent Konseyi Kültür Sanat Tarih Çalışma Gurubunun Başkanlığı’nı yapıyor. Gazetemize önemli bilgiler veren Murat Dağlı, Çorlu’nun tarihi ve kültürel olarak çok zengin bir yerleşim yeri olduğunu belirterek kıymetinin bilinmediğini belirtti. 
125 ADET PROJE BAŞLIĞI HAZIRLADIK
Kısaca bu güne kadar yaptığı çalışmalara değinen Murat Dağlı, “Kent Konseyi Kültür Murat Dağlı Neyzenim, ney üflüyorum, 18 adet albümüm var, bu sene sadece Spotify da sadece 97 ülkeye ulaştı albümlerimin sayısı. Bunların haricinde Bakırköy musiki konservatuarı Vakfı Türk musikisi araştırmaları topluluğunu çalıştırıyorum. İlaveten Kültür Bakanlığı, BBC, Koç Üniversitesi gibi birçok kuruma da sanat tarihi üzerine danışmanlıklar veriyorum. Çorlu’da Kent Konseyi Kültür Sanat Tarih Çalışma Gurubunun başkanıyım. Henüz kurulalı 1 sene olmadı bölgemizde çok güzel bir alan çalışması yaptık, bölgemiz diğer bölgelere göre, özellikle Anadolu’daki ilçelere göre tarihsel kültürel ve sanat anlamında geçmişinde o kadar büyük bir zenginlik barındırıyor ki, bu sadece Seymen kavunuyla değil, biz Çorlu’da tarih ve kültür adına 125 tane proje başlığı hazırladık. Bunu Kent Konseyi’nden geçirdik, bunu Çorlu Belediyesi’nin Kültür Müdürlüğü’ne de bizahi sunduk. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi. 
EL ELE VERİP ŞEHRİMİZİ İHYA EDEBİLİRİZ  
Kent Konseyi Kültür Sanat Tarih Çalışma Gurubunun Başkanı Murat Dağlı, “Bu zenginliğimizi bu kültürümüzü tarihten gelen hem arkeolojik tarih hem Osmanlı tarihinden gelen bu zenginliklerimizi tekrar ihya etmemiz, canlandırmamız, hafızamızı kurtarmamız gerekiyor. Çorlu şu yönden de çok şanslı nüfus artıyor, bölge maddi anlamda daha da zenginleşiyor, bölgemizde çok büyük iş adamları var bölgemizde, çok iyi çalışan STK’lar var, belediyemizde variyetli, bu bölgede el ele verip 125 maddenin en azından 25 tanesini hiç olmadı her sene 10 tanesini yapabilsek, şehrimiz ihya olacak” dedi.  
HIDIRAĞA MAHALLESİ ÇOK BÜYÜK KÜLTÜREL ZENGİNLİĞE SAHİP 
Konuşmasını sürdüren Murat Dağlı, “125 projede tarihi çeşmelerden, tarihi binalara, tarihi çeşmelere kadar birçok alan var. Mesela işimiz ilk başta Çorlu Kalesi’nden başlıyor, orada hem Osmanlı tarihi yatıyor, hem Doğu Roma tarihi yatıyor, daha antik tarihlerde yatıyor. Yâda çeşmeler Omurtak Caddesi’nde yer alan çeşmemizde antik Trak yazıları barındırıyor orada su testilikleri var. Hıdırağa Mahallesi o kadar zenginliğe haiz ki, yoğurthanesinden sinagoguna kadar tekkelerine kadar birçok tarihi yapı barındırıyor içinde. Buraları koruyarak muhafaza ederek buraları canlandırarak hem bölgedeki fuhuş ve uyuşturucu işlerini uzaklaştırmış oluruz. Bu kötü işleri yapan insanlar tarihi mekânlarda kameraların olduğu insanların ilgi gösterdiği yerlere girmeye çekinirler bu şeklide bu bölgeleri ıslah edebiliriz. Bunun İstanbul’da çok güzel bir örneği olduğu Fatih’te bir et meydanı vardır, o et meydanını belediye olduğu gibi restore etti kültür kompleksleri haline getirdi. O bölge çok güzel bir şekilde ıslan edildi. Bizim de Hıdırağa Mahallesi’nde tarihsel kültürel ıslah çalışması yapmamız gerekiyor. Bu çalışmayı yaptığınız zaman bir seneliğine beş senelerini korumuş olmuş olmayacaksınız, ömür boyu koruyup kollamış olmamış olacağız” dedi. 
ÇORLUYLA İLGİLİ 16’INCI YÜZYILDA YAZILAN ŞİİRİ HATIRLATTI 
Kent Konseyi Kültür Sanat Tarih Çalışma Gurubunun Başkanı Murat Dağlı 16 yüzyılda Behişti tarafından yazılan şiiri hatırlattı. Dağlı, “Yeryuzünde hâl-i zînetdûr sevâdı Çorlu'nun. Bağ-ı cennetden eser gûya ki bâdı Çorlu'nun. Âdemin gönlün açar gâyet de yâdı Çorlu’nun. Yeridür şehr-i küşade olsa adı Çorlu'nun. Günümüz Türkçesi: Çorlu’nun karartı halinde görülen bağ ve bahçeleri, yeryüzünün ziynet noktalarıdır. Çorlu’nun rüzgârı,  cennet bağından eser gibidir. Çorlu'nun adını anmak, insanın gönlünü açar. Bu yüzden Çorlu'nun adı ferah şehir olsa yeridir” ifadelerini kullandı. 
İMDAT ŞAHİN