Kadına Şiddete Ve Çocuk İstismarına Hayir!
Çorlu Güncel

Kadına Şiddete Ve Çocuk İstismarına Hayir!

  • 18 Ekim 2024

Tekirdağ’daki Kent Konseyleri kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına hayır demek için Çorlu’da bir araya geldi.


Toplantıya Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Hülya Perin Meriç, Tekirdağ Büyükşehir, Süleymanpaşa, Kapaklı, Muratlı, Çerkezköy ve Malkara Kent Konseyleri başkan ve temsilcilerinin yanı sıra, Çorlu Kent Konseyi kadın ve gençlik meclisi başkanları ve gençler katıldı. Toplantıda konuşmacılar birbirinden önemli konulara değinerek çözüm önerileri sıraladı. 
ŞİDDETİN KARŞISINDA KADININ YANINDAYIZ
Çorlu Kent Konseyi Başkanı Hülya Perin “şiddetin karşısında kadınların yanında” temalı kartvizit tasarladıklarını ve burada KADES ve diğer güvenlik güçlerine ulaşma gibi bilgilerin bu kartvitte yer aldığını belirtti. Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’tan bunun yaygınlaştırılmasıyla ilgili talepte bulundu. Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’ta sadece kartvizit değil bununla ilgili ilan ve afişleri beledilerin sosyal tesislerinde farkındalık amacıyla kullanabileceklerini belirtti. 
ÇOCUK İSTİSMARI KONUSUNDA TOPLUMUN HER BİR FERDİNE SORUMLULUK DÜŞÜYOR
Çorlu Kent Konseyi başkanı Hülya Perin yaptığı açıklamada çocuklara yönelik istismara değindi. Perin, “Son günlerde ve ne yazık ki sürekliliği de olan vahim olaylar ile ülkemiz derinden sarsıldı. Bu olaylarda bir çocuğun hayatına son verilirken, iki yaşında bir bebek de yaşam ile ölüm arasında bir savaş verir duruma getirilmişti, nihayetinde yaşama veda etti, peki ya sorumlular. Toplumda çocuklar, ebeveynlerinin olduğu kadar, ailelerinin, resmi kurumların, sivil toplum örgütlerinin ve nihayetinde tüm toplumun koruması altındadır, yani öyle olması gerektiğini öngörürüz. Ebeveynlerin, resmi kurumların ve sivil toplumun çocuklar üzerinde ayrı ayrı yükümlülükleri vardır. Bunlar yerine getirilmediği takdirde reşit olmamış bir çocuğun yaşam hakkını kullanması mümkün değildir. Anne babalar çocuklarının sağlıkla yaşaması,  barınması, beslenmesi, eğitilmesi, hayatlarının korunmasından sorumludurlar. Resmi kurumların, yani devletin görevleri de vardır; Çocuk evleri ve kreşler yaparak çocukların barınma gereksinimlerini karşılamak, Sağlık kurumlarının ve uzmanlarının yeterliliğini sağlayarak çocukların sağlığını korumak, Okullar inşa edip, eğitmenler yetiştirerek çocukların temel eğitimlerinin alınmasını sağlamak, Yasalar ve adli kurumlar eliyle, çocuğun refah içinde yaşam hakkına karşı yöneltilebilecek tehditleri ortadan kaldırmak, bu sorumlulukların başlıcalarıdır” dedi. 
KADINA ŞİDDETE KARŞI SESİMİZİ YÜKSELTELİM
Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nevcihan Kale yaptığı açıklamada: “Toplumumuzda çocuklar için güvensiz olabilecek şartlar, kadınlar için de aynı olumsuz ortamı yaratacaktır. Bu şartları bertaraf etmek için sivil toplum örgütleri ve sorumlu vicdanlar, her mücadele zemininde, her canımız yandığında, şiddete karşı duruş kararlılığını tüm gücüyle dile getiriyor. Şiddetin psikolojik ve sosyal sebeplerini, çözüm yollarını arıyor. Sokaklarda, salonlarda kadın ve erkek bir olup, şiddet ile birlikte mücadele edebileceğimizi gösteriyor. İnsanlık dışı dürtüler ile yok edilen canlar için “sorumluların ve adaletin peşindeyiz” diye haykırıyor... Kadın, erkek, genç, yaşlı; anneler, babalar, öğrenciler, eğitimciler, yönetimciler, emekçiler, sanatçılar, adaleti tesis ve temsil edenler; hepimiz, o an en inandığımız şekliyle çözüm çağrılarımızı dile getiriyoruz. Kadına yönelik şiddete karşı sesimizi yükseltelim” dedi.

BİZ KADINLAR OLARAK EN TEMEL HAKKIMIZ OLAN YAŞAMA HAKKIMIZ İÇİN ÇABALAMAK ZORUNDAYIZ”
Kent konseyleri toplantısına katılan Üniversite öğrencisi Simay Güzel’de bir açıklama yaptı. Güzel, “Merhaba Ben Simay Güzel, Tek başına dışarı çıkmaktan korkan, karanlık çöktüğü anda evine dönmek zorunda hisseden, otobüse taksiye binmeye çekinen yüzlerce binlerce kadından sadece biriyim. Son 1 ayda ülkemizde yaşananları evinden yurdundan çıkıp bir daha dönemeyen kızlarımızı hepimiz biliyoruz. 21. Yüzyılda en temel hakkımız için savaşmak, mücadele vermek zorundayız, yaşama hakkımız için çabalamak zorundayız” dedi. 
TEKİRDAĞ’DAKİ KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE ÇOCUK İSTİSMARI VERİLERİ KORKUTUCU  
Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün yaptığı açıklamada, son yıllarda Tekirdağ’da kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına yönelik verileri paylaştı. Egemen Gürcün konuşmasında: “Biz son 2022-2024 dönemini ele alacak olursak, yaklaşık olarak süreçlerde etkin bir şekilde kadın yönelik şiddet vakalarında ve çocuğa dönük istismar dosyalarında etkin bir şekilde yer aldık. Özellikle CMK sistemi üzerinde avukatları atayan bir kurum olmamamız sebebiyle de bu dosyalara ait veriler bizde bulunuyor. Elbette bizim görevlendirme yapmadığımız dosyalarda var, ben size bazı dosyaların verilerini vererek şehrimize ait bir fotoğraf çekmek istiyorum. Kadına yönelik şiddet vakalarında, darptan başlatıp cinayete kadar da genişletebilirsiniz, 2022 yılında 433 dosyada avukat görevlendirmişiz, 2023 yılında 486 görevlendirme, 2024 yılının 8’inci ayına kadar 295 görevlendirme yapılmış. Şimdi bu sayılar 300’ü aştı. Gördüğünüz gibi kadına yönelik şiddeti böyle modern batılı bir kentte dahi gidirek arttığını görüyoruz. Yine çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarına yaptığımız görevlendirme sayıları da şöyle 2022 yılında 324, 2023 yılında 302, 2024 yılında 8inci aya kadar 254 görevlendirme Tekirdağ barosu yapmış, baro avukatlarımız bu dosyaları almış, bu yurttaşların yanında olmuş” dedi. 
YAKIN DÖNEMDE ŞİDDET ORTAMININ DAHA FAZLA OLDUĞUNU HİSSEDİYORUZ, ŞİDDET ORTAMINDAN EN FAZLA ETKİLENENDE ÇOCUKLAR VE KADINLAR!
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’da yaptığı konuşmada: “Elbette bu güne dair değil ama yakın dönemde hep beraber çok daha fazla hissettiğimiz bir şiddet ortamı var. Bu şiddet ortamından ilk etkilenenleri de evlatlar çocuklar ve kadınlar. Bu anlamda bu noktada farkındalık yaratmak çok önemli. Farkındalık yaratmanın dışında bu sorunu nasıl çözeceğimizin üzerine de konuşmakta son derece önemli. Konuştuklarımızı da hayata geçirmenin gayreti içinde olmalıyız. Özellikle ifade etmeliyim, özellikle insanı gelişmişlik endeksi sıralamasında ülkemizin en önde bulunan bölgelerinden bir tanesindeyiz. Aynı zamanda bu coğrafyada en önemli ayrıştığımız noktalardan bir tanesi de toplumsal eşitliği noktasında hayattaki beraberce olan mücadelemiz” dedi. 
İMDAT ŞAHİN