Emekliler Ne İstiyor?
Çorlu Güncel

Emekliler Ne İstiyor?

  • 01 Temmuz 2024

DİSK’e bağlı Emekli Sen Çorlu Temsilciliği Cumhuriyet Meydanı’nda stant açarak emeklilerin neler istediğini gazetemize değerlendirdi.

Çorlu’da Cumhuriyet Meydanı’nda üye kaydı yapan Emekli Sen Çorlu Temsilciliği emeklilerin dertli olduğunu ve sendikalarında örgütlendiğini belirtti. Günde yaklaşık 30 kişinin sendikalarına üye olduğunu belirten Emekli Sen Çorlu Temsilciliği yaşanan sıkıntıları gazetemizle paylaştı. DİSK Emekli Sen Çorlu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Akın emeklilerin yaşadıklarını anlattı. Emekli maaşlarının düşük olduğunu ve geçinmenin imkansız olduğuna değinen Hasan Akın en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması gerektiğinin altını çizdi.

EMEKLİLERİN SENDİKALARDA ÖRGÜTLENMESİNİN ÖNÜ AÇILMALI TOPLU SÖZLEŞME YAPILABİLMELİ 

Cumhuriyet Meydanı’nda stant açan Emekli Sen Çorlu Temsilciliği üyelik çalışmalarını sürdürüyor. Gazetemize konuşan Emekli Sen Çorlu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Akın, “Öncelikle Türkiye’nin de kabul edip, imza attığı uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış olan emeklilerin sendikalarda örgütlenmesinin iç hukuk gerekçe gösterilerek engellenmesi halinde uluslararası anlaşma hükümlerinin iç hukukun üzerinde ve bağlayıcı olmasından hareketle iç hukukta gerekli düzenlemelerin yapılarak emeklilerin sendikal örgütlenmesinin yasal güvenceye kavuşturulmasını talep ediyoruz” dedi. 

AYLIK BAĞLAMA KATSAYILARI YÜKSELTİLMELİ 

Açıklamasını sürdüren Hasan Akın, “İktidarın emeklilerle dalga geçercesine adına Sosyal Güvenlik Reformu dediği 2008 tarihli 5510 sayılı gaspçı sefalet yasası ile daha önce Gayri Safi Yırt İçi Hasılanın yüzde 100’ünün katılarak hesaplandığı güncelleme katsayısının yüzde 30’a düşürülmesini kabul etmiyoruz. Aylık Bağlama Oranının 9000 gün pirim ödemeyenlerde yüzde 50’ye 7200 gün prim ödeyenlerde ise yüzde 40’a düşürülmesini kabul etmiyoruz. 1999 öncesi yüzde 70 olan SSK emeklilerinin alt sınır aylığının yüzde 35-40 olarak saptanmasını kabul etmiyoruz. Emekli maaş artış oranının sadece TÜFE rakamları dikkate alınarak hesaplanmasıyla emekliye ülke ekonomisinin GSYH’ındaki büyümeden hiçbir pay verilmemesini kabul etmiyoruz” dedi. 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLMALI 

En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması gerektiğinin altını çizen Emekli Sen Çorlu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Akın, “Hesaplamalardaki bu sözde reformlar sayesinde emekliler ciddi gelir kayıplarına uğramış, iktidarın bahşettiği kömür, makarna yardımlarına bel bağlar hale gelmişlerdir. 2018 de asgari ücretin yüzde 62’sine denk gelen emekli bayram ikramiyesi yüzde 50 zamla asgari ücretin yüzde 18’ine gerilerken bu artış utanmazca müjde olarak açıklanabilmektedir. Emeklilerin zamanında ve nitelikli sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler acilen yapılmalı, sağlık hizmetlerinden alınan katkı payı uygulaması derhal son bulmalıdır. SGK primlerimizi bu günler için ödedik. En düşük emekli aylığı asgari ücrete eşitlenmelidir. Şehir içi ulaşımda emeklilere ücretsiz ulaşım hakkı tanınmalıdır. Emekli aylıklarındaki uçurumun giderilmesi için intibak yasası bira önce çıkarılmalıdır. Sözün özü sendikal örgütlenmemizin önündeki engeller kaldırılarak sendikalaşma hakkımız yasal güvence altına alınmalı ve 5510 sayılı yasa ile gasp edilen haklarımız iade edilmelidir. Avrupa ülkelerinde sendika üyesi emekliler sendikalarının bağlı olduğu konfederasyonları kanalıyla gerçekleştirdikleri toplu sözleşme haklarını almakta olup emeklilere yönelik kararlarda muhatap alınmaktadırlar. Bizler de emekli sendikalarında örgütlenip hak taleplerimizi etkili bir şekilde dile getirdiğimiz ölçüde yaşam standartlarımızı yükselteceğiz. Çaresiz değiliz çare biziz” dedi. 

İMDAT ŞAHİN