Emekli̇ Maaşi Alanlar, Yaşam Belgesi̇ni̇ Yeni̇lesi̇n
Çorlu Güncel

Emekli̇ Maaşi Alanlar, Yaşam Belgesi̇ni̇ Yeni̇lesi̇n

  • 04 Temmuz 2024

Bulgaristan’da emekli olup Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşlar maaşlarını almak için her altı ayda bir muhtarlıklara gelerek yaşam belgelerini imzalıyor.


Çorlu’da sayıları 2 bin 500 bulan emekli vatandaşlarda maaşlarının yatmaya devam edebilmesi için muhtarlıklara giderek burada yaşam belgesini imzalıyorlar. Bulgar hükümetinin aldığı karar doğrultusunda emekli vatandaşların yaşayıp yaşamadıklarını kontrol etmek için düzenlenen belgeler, muhtarlıklarda imzalanarak Bulgar yetkililere teslim ediliyor. Ortalama 400-500 Euro civarında emekli maaşı alan Bulgaristan emeklisi vatandaşlar Türk Lirası’na göre 13-14 bin liranın üzerinde emekli maaşı almış oluyor. 
HER 6 AYDA BİR YAŞAM BELGESİNİN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Çorlu Muhtarlar Derneği Başkanı aynı zamanda Zafer Mahallesi Muhtarı Ahmet Arcan, “Bulgarista emekli olup, emekli maaşını Türkiye’ye aktaran vatandaşlarımız buradan maaşlarını alıyorlar. Ama Bulgaristan hükümeti diyor ki, “tamam ben maaşları ödüyorum ama bu kişiler yaşıyor mu” diye soruyor. Bu kişilerin yaşayıp yaşamadıklarını kontrol etmek için yaşam belgesi düzenliyoruz ve Bulgaristan emeklisi vatandaşlara imzalatıyoruz. Bu imzalanan belgeler muhtarlıklarda toplanıyor. Bu belgeler Bulgaristan’daki yetkililere teslim ediliyor. , Bulgaristandan emekli olan vatandaşların yaşadıklarını ispat ediyoruz ve onların maaşları kesilmiyor. Şayet vatandaşlar bunları unutursa maaşları kesiliyor. Tekrar belge düzenle oraya gönder tekrar bilgisayara girilmesi falan işlemleri, emekli maaşını tekrar alması 2-3 ayı buluyor” dedi.   
TEMMUZ AYINDA YENİLENMESİ GEREKİYOR 
Yaşlı vatandaşlarımız maaşları kesildiği zaman paniğe kapılıyor diyen Ahmet Arcan konuşmasını sürdürdü: “maaşların kesilmemesi için yaşam belgesinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Maaşların kesilmemesi için muhtarlıklara uğrayıp yaşam belgesini imzalaması yeterli oluyor. 1 Ocak ile 01 Temmuz arasında yaşam belgesi yenileniyor. Temmuz Ayı’nın 8-9-10’una kadar bir şekilde ilgili makama iletilmesi gerekiyor. Takip eden aylar itibariyle maaşlarının kesilmemesi için bunun Temmuz Ayı’nda yenilenmesi gerekiyor” dedi. 
İMDAT ŞAHİN