Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Merve Üzel  Diyetisyen

Mucizevi Besin: Anne Sütü

Merve Üzel Diyetisyen

[email protected]

Anne sütü doğada eşi ve benzeri olmayan tek besindir. İlk 6 ay sadece anne sütü diyoruz çünkü; bebeğinizin ihtiyacı olan tüm besinleri sadece emzirerek karşılayabiliyorsunuz. İlk süt dediğimiz kolostrum , bebeğinizin ilk aşısıdır ve bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlar. Bu nedenle dışarıda emziremem kaygısıyla bebeklerin hemen mamaya başlatılması yapılan en büyük hatalardan biridir. Anne sütü bebeğin nasıl en doğal hakkıysa emzirmek de bir annenin en doğal hakkıdır. Emzirme imkanı olan her annenin bebeğini bu mucizevi besinden mahrum bırakmaması gerekir.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMANIN YOLLARI

Emzirme bebeğin sadece karnını doyurmaz, anne ile bebek arasında duygusal bir bağ oluşmasına da yardımcı olur. Bebekler sadece acıktığında değil, kendini güvende hissetmek istediğinde, sevgiye ihtiyacı olduğunda da annesini emmek ister. Annenin sütü ise bebeğini emzirmek için kucağına aldığında daha çok  salgılanmaya başlar. Bu nedenle sütünüzün artması için ilk kural  bebeğinizi sık sık emzirmektir.Emzirmek için bebeğinizin iyice acıkıp ağlamasını ya da saatinin gelmesini beklemeyin. Siz emzirdikçe hem süt üretiminiz artar hem de bebeğinizle aranızdaki duygusal bağ  kuvvetlendir.

Emzirme döneminde  metabolizmayı hızlandıran yeşil çay, kahve, çikolata gibi kafein içeriği yüksek gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü kafein içeren bu içecekler sütünüz aracılığıyla bebeğe geçer ve uykusuzluk problemine neden olabilir. Ayrıca bu dönemde  ödem atmaya yardımcı çaylar yerine, sütünüzü arttıran rezene, ısırgan, papatya, melisa gibi bitki çaylarını tercih etmeniz daha doğrudur. Ödem atmak için su içmeniz yeterli olacaktır. Emzirme yüksek bir kalori harcattığı için bu dönemde ödem attırıcı ekstra bir içecek tüketimine ihtiyacınız  yoktur.

Eğer bu dönemde kilo vermek de istiyorsanız ; gazlı, şekerli meşrubatlar, meyve suları yerine şekersiz kompostoları tercih etmelisiniz. Hamur işleri ve şekerli tatlılar yüksek kalori içerdiğinden “sütü arttırır”  düşüncesiyle aşırı tüketmekten kaçınmalısınız. Sütünüzü arttıran en güzel besin sudur. Emziren annelerin sütünün artması için günlük su tüketimlerine dikkat etmeleri gerekir. Günde en az 2.5-3 litre su içmeleri gerekmektedir.

Sütünüz az geliyorsa ve yetmiyorsa bebeğiniz size bunu belli eder. Sürekli ağlaması doymadığı anlamına gelmez. Rutin kontrollerde gerekli kilo artışı sağlanıyorsa ek gıdaya gerek yok demektir. Kilo artışı yeteri kadar olmuyorsa o halde sütünüz bebeğinize yetmiyor ve ek gıdalarla bebeğinizin  beslenmesine takviye yapılması gerekiyor demektir.

GÜNLÜK BESLENMENİZDE BULUNMASI GEREKENLER

Sütünüzün kalitesini arttırmak için yapacağınız tek şey yeterli ve dengeli beslenmek. Günlük beslenmenizde tüm besin gruplarını tüketmeye çalışın.

-Bebeğinize  gaz yapmaması için içeceğiniz sütün Laktosuz olmasına dikkat edin. Laktozsuz süt,  gece son ara öğününüzde tercih ettiğinizde uykuya daha rahat dalmanızı sağlar ve süt üretiminizi destekler.

-Sebze yemeklerinizin yanında mutlaka 1 kase yoğurt tüketin.Yoğurdun bebeğinize gaz yapmaması için içine  1 tutam kimyon ekleyin.

-Sabah mutlaka yumurta, peynir, zeytin, pekmez ve  yeşilliklerden oluşan besleyici bir kahvaltı ile güne başlayın. Siyah çay yerine rezene çayı tercih ederseniz hem gaz oluşumunu azaltmış olursunuz , hem de sütü desteklemiş olursunuz.

-Ekmeklerinizi tam buğday/tam tahıl/çavdar olmasına özen gösterin. Börekler, poğaçalar, kurabiyeler yerine bulgur pilavı, tam buğday unundan yapılmış makarna tercih edin. Unutmayın beyaz unun sütü arttırıcı bir etkisi  bulunmuyor !

- İkindi ara öğününüzde 1 bardak boza + 1 avuç tuzsuz sarı leblebi tercih ederseniz bozanın sütü destekleyici  etkisinden , leblebinin de tok tutucu etkisinden faydalanmış olursunuz .   

-Protein ihtiyacınız için et ürünleri de günlük beslenmenizin olmazsa olmazıdır. Hergün bir öğününüzü ızgarada veya fırında pişirilmiş taze balık, köy tavuğu  veya köfte gibi protein grubu bir yiyecek olacak şekilde tüketin.

-Gaz şikayetiniz varsa sebzelerinizi çiğ olarak tüketmek yerine, pişmiş olarak tüketmeye özen gösterin. Örneğin marul sütü desteklediğini gibi  aynı zamanda gaz yapıcı da bir gıdadır. Bu nedenle  hergün marullu bir salata yemek yerine közlenmiş sebzelerden yapılmış bir salatayla dönüşümlü kullanmanız daha doğru olacaktır.

- Alerji riskini göz önünde bulundurarak , kuru yemişlerden sadece ceviz, badem ve fındık tercih edin. Tuz ve mineral içeriğini koruma için  kuru yemişleri çiğ olarak tüketin.

 

Diyetisyen Merve ÜZEL

GİZEM KEŞLİ BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ

İLETİŞİM : 0530 441 68 98

E MAİL: [email protected]

ADRES: Heykel Meydanı Finansbank Üstü Kat:3 Çorlu / Tekirdağ

 

Yazı 11108 kez okundu

Merve Üzel Diyetisyen Köşe Yazıları