• 3 Yıl Önce Kamulaştırıldı, Restorasyonu Hala Başlamadı
  • 3 Yıl Önce Kamulaştırıldı, Restorasyonu Hala Başlamadı
  • 3 Yıl Önce Kamulaştırıldı, Restorasyonu Hala Başlamadı
  • 3 Yıl Önce Kamulaştırıldı, Restorasyonu Hala Başlamadı
Çorlu Güncel

3 Yıl Önce Kamulaştırıldı, Restorasyonu Hala Başlamadı

  • 22 Mayıs 2024
  • 443 Kez Okundu

Çorlu’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kaldığı konak olarak bilinen Şeyh Sinan Mahallesi’ndeki tarihi Ziya Bey Konağı yıllardır restore edilmeyi bekliyor.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çorlu ziyareti sırasında kaldığı konak olarak bilinen tarihi Ziya Bey Konağı yıllar içerisinde restore edilmediği için bina kullanılmaz hale geldi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılması yapılan Ziya Bey Konağı’nın restorasyonu için bir adım atılmış değil. 2021 yılı içerisinde kamulaştırılması yapılan ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Kadir Albayrak ile Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt arasında protokolün de imzalandığı Ziya Bey Konağı’nın restorasyonu için hala bir çalışma başlamadı. 

2021 YILI OCAK AYINDA KAMULAŞTIRILMASI YAPILMIŞTI 

2021 yılının Ocak Ayı’nda kamulaştırılması Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Ziya Bey Konağı’nın restorasyon çalışmaları bir türlü başlamadı. 3 yıl önce kamulaştırılması yapılan ve restorasyon çalışması bir türlü başlamayan Ziya Bey Konağı’yla ilgili konuşan vatandaşlar Ziya Bey Konağı’nın biran önce restore edilmesini istedi. 

2022 YILINDA PROTOKOL İMZALANDI RESTORASYONU HALA BAŞLAMADI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Kadir Albayrak ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt arasında Ziya Bey Konağı’yla ilgili protokol 2022 yılının Temmuz Ayı’nda imzalanmıştı. Protokolün imzalandığı tarihten bu güne hiçbir adımın atılmaması vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor. 

TEKİRDAĞ VALİLİĞİ ÖDENEK VERMİYOR MU?

Gazetemizin edindiği bilgilere göre Ziya Bey Konağı bir defa ihaleye çıktı, fiyat düşüklüğünden dolayı ihaleye giren firma almayınca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tekrar fiyat için Tekirdağ Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığına başvurdu. Edindiğimiz bilgilere göre Ziya Bey Konağı restorasyon maliyetinin yüzde 25’ni Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, yüzde 25’ini Çorlu Belediyesi ve yüzde 50’sini ise belediyelerden Kültür Varlık Katkı Payı alan Tekirdağ Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın karşılaması bekleniyor. Restorasyon maliyetlerinin güncellenmesi beklenirken, hiçbir adım atılmaması tepkilere neden oluyor. 

RESTORASYON ÇALIŞMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK MERAK KONUSU OLDU?

Kamulaştırılmasının üzerinden 3 yıl protokol imzalanmasının üzerinden ise 2 yıl geçmesine rağmen çalışmalar hala başlamadı. Biran önce Ziya Bey Konağı’nın restore edilmesini isteyen Çorlulu vatandaşlar gazetemize konuştu: “Yıllardır Ziya Bey Konağı’nın restore edilmesini bekliyoruz, fakat bir türlü restorasyon çalışmaları başlamadı. Kamulaştırılması yapılan protokollerin imzalandığı Ziya Bey Konağı’yla ilgili belediyelerden harekete geçmesini bekliyoruz” dedi. 

İMDAT ŞAHİN