Darısı Balkan Anıtının Başına
Çorlu Güncel

Darısı Balkan Anıtının Başına

  • 19 Eylül 2024

Yıllardır atıl duran Balkan Anıtı’nın da, Eski Kız Meslek Lisesi Kavşağı’nda bulunan heykeller gibi bakıma alınması isteniyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Eski Kız Meslek Lisesi Kavşağı’nda bulunan heykelleri ve fıskiyeleri bakıma aldı. Çorlu Belediyesi sorumluluğunda olan Balkan Anıtı’nda ise aynı durumlar söz konusu, heykeller renk değiştirirken, fıskiyeleri ve havuzu pislik içinde, vatandaşlar “Darısı Balkan Anıtı’nın başına” diyerek biran önce Balkan Anıtı’nın da tadilatının yapılmasını istedi.

Çorlu’nun İstanbul Yönünde olan Balkan Anıtı’yla ilgili yıllardır bir bakım yapılmıyor, heykellerin rengi değişirken, havuzu da yine pislik içinde. Duyarlı sanatseverler, Eski Kız Meslek Lisesi Kavşağı’ndaki heykellere fıskiyelere bakım yapılıyor, aynı şekilde Balkan Anıtı’na da bakım yapılmasını istiyoruz” dedi. 

HEYKELLER BAKIMA ALINDI BOYASI YAPILDI 

Gazetemizin sürekli gündemde tuttuğu Eski Kız Meslek Lisesi Kavşağı’ndaki heykeller Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından bakıma alınarak boyası yapıldı. Heykellerle birlikte büyükşehir belediyesi fıskiyelerle ilgili de çalışma yapması bekleniyor. Üreten kadınları simgeleyen heykeller yıllardır bakımsız duruyordu, aynı şeklide fıskiyelerin de ahenk içinde akmaması tepkilere neden oluyordu. 

BALKAN ANITI DA YILLARDIR BAKIMSIZ, HEYKELLERİN RENGİ DEĞİŞTİ 

İstanbul Yolu üzerinde Bağımsızlık ve Özgürlük Parkı’nda bulunan, 4 metre yüksekliğinde 24 metre genişliğindeki Balkan Anıtı’nın havuzunun bakımsız olması ve heykellerin boyalarının dökülmeye başlaması dikkatlerden kaçmıyor. Cumhuriyet Dönemini Ölümsüzleştiren Heykeltıraş olarak anılan Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından Çorlu’ya kazandırılan Balkan Anıtı’nın havuzu bir türlü yapılmadı. Havuzun dışında Balkan Anıtı’nda bulunan heykellerin renkleri değişmeye başladı. Yeşil rengin ortaya çıktığı Balkan Anıtı’nın vatandaşlar biran önce bakıma alınması isteyor. Yıllardır bakımsız olan Balkan Anıtı’na neden ilgi gösterilmediğini soran sanatseverler de Çorlu Belediyesi’ne tepki gösterdi. 

BALKAN ANITI 120 YILLIK TÜRK TARİHİNİ ANLATIYOR 

Heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından Çorlu’ya kazandırılan Balkan Anıtı 120 yıllık Türk tarihini 4 şeritte anlatıyor. Anıtın ilk parçasında Balkanlar'dan kaçışı, ikincisinde o mağlubiyetten sonra tekrar dirilen toplumu, üçüncü parçada Kocatepe'de devleşmiş bir Atatürk, bir efe, Anadolu kadını ile atıyla birlikte elinde bayrak tutan bir asker anlatılırken, son parçada ise Cumhuriyet, işçi bir kadın, elinde kitap tutan çocuklar ve önünde de silahıyla sınırları bekleyen bir komando figürü bulunuyor.

BÜYÜKŞEHİR ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPTI, ŞİMDİ SIRA ÇORLU BELEDİYESİ’NDE 

Eski Kız Meslek Lisesi Kavşağı’nda bulunan heykellerin ve fıskiyelerin bakıma alındığı gibi Balkan Anıtı’nın da bakıma alınmasını isteyen duyarlı vatandaşlar Çorlu Belediyesi’ne seslendi: “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kendi üstüne düşeni yaptı, Çorlu Belediyesi de kendi üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz” dedi. 

İMDAT ŞAHİN