19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı
Çorlu Güncel

19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı

  • 19 Eylül 2024

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e Mareşal rütbesi ile "Gazi" unvanının verildiği günün yıldönümü olan 19 Eylül Gaziler Günü, Çorlu’da törenle kutlandı.

19 Eylül Gaziler günü nedeniyle düzenlenen törene Çorlu Kaymakamı Murat Eren, Çorlu 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Muammer Alper, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan Yücel, Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Bakanı Recep Kayacı, siyasi parti temsilcileri, STK Temsilcileri ve kurum amirleri katıldı. Anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Recep Kayacı yaptı. 

19 EYLÜL ŞEREF GÜNÜDÜR

Gaziler Günü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Recep Kayacı, “19 Eylül Gaziler Günü bedeli canla ve kanla ödenmiş, bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gururla ve şerefle anıldığı gündür. 19 Eylül; Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik güçleri, 15 Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür” dedi. 

“BU VATAN KOLAY KURULMADI”

Konuşmasında bu vatanın büyük zorluklarla kurulduğunu belirten Recep Kayacı, “Türk’ün ebedi vatanı olan Anadolu’da bin yıllık varlığını sonlandırmak isteyen emperyalist güçler 1. Dünya Savaşı’nın sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler. Bu işgal ile yetinmeyip vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Antlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu İzmir’den Anadolu’ya sürdüler. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk ordusu Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve kanlı meydan muharebesinde yenerek bozguna uğrattı. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk’ün ölüm kalım savaşı olmuştur. 19 Eylül Gaziler Günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘Gazi’ unvanı ile taçlandırıldığı gündür” dedi.

“EMANETİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Türk milletinin kendisine emanet edilen vatan topraklarını korumaya devam edeceğini vurgulayan Kayacı, “Üzerinde yaşadığımız toprakların vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir. Bugüne kadar sergilenen her türlü hainlik Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kahraman ve vatansever askerleriyle, kahraman polisi, güvenlik güçleriyle önlenmiş ve hüsrana uğratılmış. Şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi bugün ve yarın da devletimizin bölünmezliğinin sigortası, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. Bu topraklar kutsal emanetimiz olarak korunmaya devam edecektir. 19 Eylül savaş meydanlarında savaşan kahramanlarımızın şeref günüdür. Kahraman gaziler, gününüz kutlu olsun” ifadelerini kullandı. 

GAZİLER GÜNÜMÜZÜ KUTLUYORUM

Çorlu Kaymakamı Murat Eren 19 Eylül Gaziler Günü’yle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu: “19 Eylül 1921 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanı ve Mareşallik unvanının verildiği günün yıl dönümü, memleketimiz 1071 Anadoluyu kendimize yurt edindik, bin yıldır bu topraklardayız. Bin yıldır yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi dâhili ve harici düşmanlarla mücadele ediyoruz. Bunun en başında da şehitlerimiz ve gazilerimiz geliyor. Bugün çok anlamlı bir gün Gaziler Günü’nü kutluyoruz. Allah herkese Gazi olmayı nasip etsin, memleketimize bir zeval gelmesin, İnşallah bir daha bize Sakarya gibi Kore gibi Kıbrıs gibi savaşlar yaşatmasın. Gaziler günümüz kutlu olsun” dedi. 

GAZİLERİMİZ VATANI MİLLETİ BAYRAĞI İÇİN CANINI SİPER EDEN KAHRAMANLAR

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt yaptığı açıklamada: “Vatani bayrağı milleti için canını siper etmiş ülkemiz sınırları içerisinde yaşamamızda fedekarca vazife alan büyüklerimizin gazilerimizin günü. Ne kadar minnet ve şükran duyduğumuzu ifade etsek az. Gaziler günümüz kutlu olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını da hep beraber şükran ve minnetle anıyoruz” dedi.

İMDAT ŞAHİN