Yazı 11984 kez okundu
Çocuklarda Öfke Nöbeti İle Başa Çıkma
Begüm Şişman Tufan
Öfke nöbetleri küçük çocuklarda tipik bir davranıştır. Çocuk, istediğini bu yolla elde edeceğine inanırsa bu nöbetler seneler boyunca devam eder. Çocuğunuz büyüdükçe bu nöbetler, sizin sınırlarınızı zorlamak veya nasıl tepki verdiğinizi görmek için patlak vermeye başlar.
Yorgunluktan, açlıktan veya hastalıktan kaynaklanan nöbetlerle; sinirden, istediğini yaptıramamaktan ya da anne ve babasının sınırlarını zorlama isteğinden kaynaklanan nöbetler birbirinden çok farklıdır. Birinci tip öfke nöbetlerinin sebebini anladığınızda problemi çözersiniz. İkinci tip öfke nöbetleri ise bir güç mücadelesine benzer. Çocuğunuzun kendisini güçsüz hissettiği durumlarda, kontrolü eline alma çabasıdır. Unutmayın ki, çocuğunuz ‘Hayır’ dediğine veya öfke nöbetine tutulduğunda aslında sizinle iletişim kurmak istiyordur. Bu durumda sakin kalmak ve bir adım geri atıp gizli mesajın ne olduğunu anlamaya çalışmalısınız. Sadece onu dinlemenizi istiyor olabilir. Tıpkı yetişkinler gibi çocuklarda bazen hiç kimsenin kendilerini dinlemediğini düşünürler.
- Bazı çocuklar değişikliğe uyum sağlamakta zorlanırlar. Bu da öfkeye sebep olabilir. Önceden hatırlatmak ve seçim şansı vermek, çocuğunuzun bu geçişi daha kolay atlamasına yardımcı olacaktır. Örneğin; ’10 dakika içinde eve gitmek zorundayız. Kaydıraktan bir kere daha kaymak mı yoksa salıncakta sallanmak mı istersin ?’
- Çocuğunuzun istediğini ağlayarak yaptırmasına izin vermeyin. Öfke nöbeti geldiğinde hemen onun dikkatini başka bir tarafa çekmeye çalışın. Çocuğunuz hala sakinleşmiyorsa ya oturup bir şeyler okuyarak ya da odayı terk ederek onu kendi haline bırakın. Tabi ki çocuğunuzun tehlikeli bir şey yapmayacağından emin olun.
- Hareketlerini sınırlamaya çalışmayın. Tehditlere ya da cezalara başvurmayın. Çocuklar mantıksız davranmaya başladıklarında cezalar hiçbir işe yaramaz. Sadece gerilimi tırmandırır.
- Herkesin önünde yatıştırmaya çalışmayın. Çocuğunuzu özel konuşabileceğiniz bir yere götürün.
- Tartışmayın. Mantıksız davranan biriyle tartışarak haklı olduğunuzu kabul ettiremezsiniz.
- Fazla yüklenmeyin. Çocuklar bir faaliyetten diğerine geçince hem yorulur hem de sinirlenirler. Örneğin; ebeveynler çocuklarını değişik kurslara yazdırmak isterler. Fakat küçük çocukları dans dersi, spor salonu ya da herhangi bir okul öncesi etkinliğine başlatmadan önce çok iyi düşünün. Bir faaliyetten diğerine koşuşturmak, bütün ailenin stres düzeyini yükseltir ve öfke nöbetleri için ortam oluşturur. Çocuğunuza seçme hakkı tanıyarak onunla güç mücadelesine girmekten kaçınabilirsiniz. Böylece biraz olsun kontrolü olduğunu hissedecektir.
- Sonuç olarak, öfke nöbeti anında hem çocuk hem de anne baba kontrolünü kaybedebilir. Fakat bir taraf büyük gibi davranmak zorundadır. Olumlu bir örnek olun. Hiç bu şekilde hissetmeseniz de, sakin olmaya, sakin ama katı davranmaya çalışın. Birçok anne baba için bu çok zor olabilir ama öfkeye teslim olmaktansa, baş etmekle uğraşmaya çabalamak daha faydalı bir derstir.
Begüm Şişman Tufan Köşe Yazıları
- Anaokuluna Uyum Süreci
- Çocuklarda Öfke Nöbeti İle Başa Çıkma
- Dikkat Eksikliği Ve Yetiştirme Biçimi
- Çocuklarda Oto Kontrolü Geliştirmek
- Çocuklarda Özgüveni Geliştirmek
- Bağlanma' Nın Çocuklar Üzerinde Etkisi
- Çocuklarda Korkuyu Yenmek
- Duyguların Çocuklar Üzerindeki Etkisi
- Çocuklar İçin Tatil
- Ergenlik Üzerine
- Çocuk Yetiştirmede Ebeveyn Yaklaşımı
- Babalık Hali
- Babalık Hali
- Çocuklarda Beslenme Alışkanlığı İçin Altın Öneriler
- Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı Ile Başa Çıkabilmek
- Kardeş Kiskançliği
- Boşanma Süreci Ve Çocuklar
- Çocuklarla Ölümü Konuşmak